Egy alapos festés ráférne otthonára?
2016. március 23. írta: Mapei Admin

Egy alapos festés ráférne otthonára?

Íme, néhány tanács, hogy készüljön fel a festési munkálatokra!

Mennyi festékre van szükség?

Beltéri festés esetén, soha ne az adott helyiség alapterületéből induljon ki, amikor azt méri fel, hogy mennyi festék szükséges. Mindig a festendő falfelületek teljes területét mérje le, s vegye figyelembe azt is, hogy mennyit csökkentenek ezen a nyílászárók.

Minden jó festékről elmondható, hogy a felhasználás anyagigénye hozzávetőleg 30-50 dkg/m².

Nagy dilemma: saját magam kontra szakember?

Nem mindegy, hogy Ön szeretné elvégezni a festést, vagy szakemberre bízza azt.

Amennyiben Ön fog festeni, a pakolás, letakarás, takarítás dolgát is saját magára kell vállalnia. Gondolja végig azt is, hogy mindent ki kell-e pakolni az adott helyiségből, vagy elég csak középre, vagy az egyik oldalra elhúzni a bútorokat, és takarófóliával lefedni azokat.

Ugyancsak előnyös letakarnia a padlót is, valamint maszkoló szalaggal védjen meg minden olyan felületet, amit még véletlenül sem szeretne összekenni.

Persze jól gondolja meg, hogy saját maga végezze-e a munkát, hiszen azt is fel kell mérnie, hogy le tudja-e majd csiszolni a falat, a gyengébb, hiányos részeket megtudja-e majd saját maga erősíteni.

Ha úgy döntött, hogy minek ide szakember, akkor fontos, hogy a lazább részeket el kell távolítania, majd gletteléssel javítani kell. A festés előtti alapozást még akkor is ajánlatos elvégezni, ha csak frissíteni szeretné a színt egy átgurítással. Ehhez alapozót kell használni, ami egyenletes nedvszívást, és ezzel egyenletes színt is biztosít a falnak, illetve megköthető vele a letakarított falakon a visszamaradó por.

Milyen festéket válasszak?

Mert ugye festéket is választania kell. Itt a szivárvány minden árnyalatából és a márkák tömkelegéből választhat. Lehet pasztel, vagy erősebb szín, de választhat olyat is, melyet koszolódó falakra, szobákba, hálókba, nappalikba ajánlanak, mert mosható, és persze vannak olyan festékek is, melyek színei hosszantartóak maradnak a legnagyobb igénybevételű falakon is.

No, és ha már mindezt megismerte és végiggondolta, vagy nagy önbizalommal nekiállhat, vagy dönthet úgy is, hogy szakembert keres.

A megismertek alapján biztos lehet benne, hogy tárgyalóképes lesz, s akár több mester árajánlatát is megfelelően mérlegelni tudja majd, ki tudja választani az Önnek megfelelőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr618416314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2016.03.31. 15:25:13

Mi magunk csinálnánk, de gondunk van egy örökölt olajos festékréteg levakarásával. Semmi nem hozza le (kromoluxszal is próbáltuk - a lakás más részein használt) :\

átlátó 2016.04.01. 07:10:16

@Lángharcos: Tapasztalatból állítom, hogy a kőműves kalapács lehoz minden falfestéket. Kicsit zajos, ezért éjfél és 4 óra között lakótelepen necces, ritkán lakott területen nem számít. A légkalapáccsal gyorsabb, de akkor meg sok a glettelés és a konnektorok környékén jobban figyelni kell. Az anyósomnál egyszer nekiálltam, aztán úgy hagytam. :D Azóta sokkal ferdébb szemmel néz rám az anyósom.

_B_ 2016.04.01. 09:30:49

próbáld meg leégetni az olajfestéket hőlégfúvóval.
Sajnos mi már leszenvedtük spaklival, mire jöttek az alternatív ötletek :)
A spaklis módszert senkinek nem kívánom.
Vagy próbálj meg tapadóhidat kenni rá miután kicsit mattra csiszoltad, mosogatószeres vízzel letisztítottad.
Ez olyan festék, ami kb bárhol megtapad, és jó érdes felületet ad glett, csemperagasztó, vagy festék alá.
Ez a típus konkrétan kapható a Praktikerben
www.insulationexpress.co.uk/images/products/Mapei-Eco-Prim-Grip.jpg
Vennék a helyedben egy kis vödörrel (asszem 1l) és kipróbálnám.
Mi ott használtuk, ahol a panelbeton annyira tükörsima volt, hogy nem maradt meg rajta se glett, se vakolat.
süti beállítások módosítása