6 egyszerű módszer az energiafogyasztás csökkentésére
2016. november 24. írta: Minden, ami lakásfelújítás

6 egyszerű módszer az energiafogyasztás csökkentésére

Ha kevesebb energiát fogyasztunk, nemcsak a számlánk végösszege lesz alacsonyabb hónapról hónapra, megkímélendő a pénztárcánkat, de a környezet is hálás lesz, hogy tudatosan odafigyelve kíméljük, utódaink számára.

Ráadásul nem kellenek nagy befektetések ahhoz, hogy kevesebb energiát fogyasszunk, apró dolgokkal is nagy változásokat érhetünk el hosszú távon.

shutterstock_181463453.jpg

Kép forrása: http://www.directenergy.com/blog/wp-content/uploads/2015/09/shutterstock_181463453.jpg

 

Íme, 6 módszer, amiket akár már mától bevezethet a család!

  1. Húzza ki az éppen nem használt elektronikus berendezéseket az áramból.

Nem elég csak kikapcsolni a tévét, a számítógépet, a különféle elektronikus berendezéseket, mert azok még kikapcsolt állapotban is fogyasztanak áramot. Jó megoldás lehet az olyan elosztó, amelyet egy kapcsolóval le lehet kapcsolni, így egyszerre több kütyüt is áramtalanítani tud. A telefonok, tabletek töltőjét se hagyja a konnektorba dugva, ha éppen nem használja őket. Feleslegesen ne égjen a villany olyan helyiségben, ahol éppen nem tartózkodik senki.

  1. Energiabarát eszközöket használjon

Ha éppen le kell cserélni a hűtőt, a mosógépet, a számítógépet, az új tárgy beszerzésekor figyeljen oda arra a besorolásra is, amely azt mutatja meg, mennyire energiabarát a készülék. Ha az asztali számítógép helyett tervez újat venni, fontolja meg, hogy laptopra cseréli, mert az feltöltött állapotban hosszú órákon át üzemel áramfogyasztás nélkül.

  1. Használjon kevesebb meleg vizet

Ezzel nemcsak a vízfogyasztást csökkenti, de a víz felfűtésének energiáját is. Fürdéskor, mosogatásnál hajlamosak vagyunk sok vizet elpazarolni, egy kis odafigyeléssel rengeteget takaríthat meg napi szinten. Mosásnál nem feltétlenül kell magas hőmérsékletet beállítani, sok ruhának elég, ha 30 fokon mossák, 40 helyett. A mosogatógépet sokszor elég gazdaságos üzemmódra állítani.

  1. Ne fűtse/hűtse az üres lakást

Ha állítható, és nem központi a fűtési rendszere, tekerje le a fűtést (és nyáron a légkondicionálást), ha üresen áll a lakás. Pár fokkal próbálja meg kevesebbre fűteni a szobák hőmérsékletét, ha otthon van, lehet, hogy a közérzetében nem lesz változás, de már 1-2 fok is sokat számít energiafelhasználás szempontjából. Jó minőségű hőszigeteléssel is sokat takaríthat meg.

  1. Felújításkor tartsa fejben az energiatakarékos szempontokat is

Ha a tetőt kell javítani, hőszigetelni kell, nyílászárókat cserél, vagy légkondicionálást szereltet be, gondoljon az energiafogyasztásra is, és lehetőség szerint válasszon olyan terméket, amely elősegíti a csökkentett energiahasználatot. Erre a legtöbb gyártó már nagy hangsúlyt fektet.

  1. Ültessen fákat, bokrokat

Ha teheti, ültessen növényeket a kertjébe, a ház közelébe: a fák árnyékukkal a nyári hőséget csökkentik a lakásban, ezért kevesebb légkondicionálást kell használni, a bokrok pedig a szelet fogják fel a ház körül, így a hőszigetelésnek segítenek be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr8811837577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása