A sikeres költözés 5+1 trükkje
2017. január 16. írta: Minden, ami lakásfelújítás

A sikeres költözés 5+1 trükkje

A költözés egyszerre izgalmas, de fárasztó feladat is. Ügyesen összepakolni mindent, rövid idő alatt, aztán az új helyen megtalálni és elrendezni az összes tárgyunkat… Sok kiszámíthatatlan esemény adódhat, biztosan Ön is tudna mesélni egy-két történetet! Jó ötlet már hetekkel a költözés előtt dobozokat gyűjteni, szortírozni, elkezdeni a pakolást, hogy ne az utolsó pillanatra maradjon a nagyja. De még így is őrjítő tud lenni a költözés napja.

Most 5+1 pontban összeszedtük, hogyan könnyítheti meg a saját dolgát pár apró trükkel. Íme:

1. Vágjon fogantyút a dobozok oldalára

A cipekedés az egyik legfárasztóbb feladat egy költözésben, ám ezen könnyedén segíthet. Vágjon egy-egy rést a kezének a dobozok oldalán, így máris sokkal egyszerűbb lesz megfogni és pakolni, nem kell attól tartani, hogy kicsúszik a kézből a doboz, sőt, akár ketten is tudják vinni így, ha esetleg túlságosan nehéz a doboz.

1_3_1.jpg

2. Fényképezze le a műszaki berendezéseket

Készítsen képet az elektronikai eszközök hátoldaláról a szétszerelés és bedobozolás előtt, hogy az újbóli összerakásnál ne kelljen órákat azzal tölteni, hogy melyik kábel hova való.

1_4_1.jpg

3. Csomagoljon úgy, mintha egy rövid kempingezésre menne

Egy kis bőröndbe érdemes azokat a dolgokat csomagolni, amik az új lakásban az első éjszaka és reggel kelleni fog. Ne kelljen keresgélni, dobozokban turkálni, legyen minden egy helyen. Gondolja azt, hogy egy rövid kempingezésre csomagol: ruhák, tisztasági eszközök, még wc-papír is, gyógyszerek, snackek, kávé és kávéfőző, bicska, elsősegélycsomag, eldobható tányérok, evőeszközök, poharak, stb.

4. Használjon fel mindent, másképp!

Próbálja meg a tárgyakat máshogy nézni, más funkciókban használni. A konyhai sütőkesztyűbe kiválóan lehet éles tárgyakat csomagolni, a zoknik mehetnek a cipőkbe – minden üres teret használjon fel és ki! Így sokkal kevesebb helyet foglalnak el a tárgyai.

1_6_1.jpg

5. Ragasszon színessel

Ma már kaphatók színes ragasztószalagok, így az egyes helyiségekbe tartozó dobozokat elég más és más színekkel leragasztani, így már messziről látszik, hova tartozik a doboz.

1_2_1.jpg

+1 Ne felejtse el megünnepelni a nagy eseményt! A költözés után, az új helyen koccintsanak egy pohár pezsgővel, és egy pillanatra feledkezzenek meg az Önök előtt tornyosuló teendőkről…

1_5_1.jpg

Képek forrása: http://www.listotic.com/33-helpful-moving-tips-everyone-should-know/

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr4112122491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.01.17. 07:59:45

Mi most költöztünk az iskolával és a műtermünkkel a Párizsi utcába Budapesten, szóval hadd segítsek még!

- 0.: Bízz meg egy jó költöztető céget! Akik helyetted pakolnak mindent. Mert ezt 1-2 ember már nem bírja, ráadásul a költöztetők edzésben vannak és sok célszerszámuk is van.
+ 1.: Szerezz be minél több dobozt! Boltokból el lehet kérni a nagyobbakat, főleg a kínaiaknál van ilyen. Mi az Aldi banán-akciója alatt kértünk el 40 banános dobozt. Mind megtelt. Meg még a többi is.
- 2: Amit lehet, pakolj be dobozokba, de a többi cuccot is csomagold be jól!
- 3.: A költözés előtt szánj 1 hónapot az összepakolásra, majd
- 4.: a költözés után kb. 2 hónapot az új hely belakására: pakolás, szerelés, új bútorok beszerzése (ha kell) stb.

Mi mindezzel most vagyunk készen, november eleji költözéssel. És örülünk, hogy vége (meg annak is, hogy sokkal jobb helyen vagyunk). ;)
Sok sikert!

Spidy.hu 2017.01.17. 07:59:55

A sok 'n db trükk' cikk közül az első, amiben használható ötletek vannak

2017.01.17. 08:00:36

A legfontosabb, hogy a Férfi az öregecskedő feleséget ne vigye magával az új lakásba. Új kéglihez új csaj dukál.

nagyonanyuka 2017.01.17. 08:00:40

Ez jó, de ha beleteszem a zoknikat a cipőkbe, akkor hová irányítsam a dobozt, az előszobába vagy a hálóba?

kovácspéterke 2017.01.17. 09:16:12

Mindig, de mindig több doboz és zacskó kell, mint elsőre képzeljük.

Hívjunk költöztetőt. Elsőre luxusnak tűnik, de nem az.

CNike 2017.01.17. 10:32:40

+ trükkök:
- számozd meg a dobozokat, és ezt jegyezd fel! Pl. fürdőszoba 5 doboz, konyha 15 doboz és így tovább. Pl. ha sok könyved van, és egyforma dobozokba pakolsz, ez elengedhetetlen. Nekünk maradt már könyves dobozunk a költöztető-autón, amit úgy vettünk észre, hogy a sorszámból hiányzott a 17-es. Meglett! :)
- én vastag filccel nagyjából rá is szoktam írni a dobozokra, mi van bennük, ill. hogy melyik doboz melyik családtagé, így az egyből mehet az ő szobájába.
- ha már előre tudod, hogy pincébe, padlásra való cucc is lesz pl. nyáron a síléc, korcsolya vagy hasonló, a dobozra egyből írd rá: PADLÁS vagy PINCE, ezeket ráérsz később kinyitogatni.

Majda 2017.01.17. 12:21:26

Számozd a dobozokat + jelöld színnel, hogy melyik helyiségbe kell majd kerülnie.
Szín alapján jó helyen van, amikor ki kell csomagolni;
Szám alapján meg lehet tudni, hogy minél nagyobb a szám, annál később raktuk be, mert még kellett használni -> nagyobb számú dobozt érdemesebb előbb kicsomagolni, valószínűleg abban vannak a kevésbé nélkülözhető dolgok.

báró Csekonics 2017.01.17. 12:43:27

Mi a drága és törékeny műszaki cuccokat - bár becsomagoltuk / dobozoltuk - nem bíztuk a költöztetőkre, hanem a családi kombiba tettük.

Az első nap / éjszaka szükséges cuccok szintén praktikus ötlet - annyival megfejelném, hogy mindenkinek vannak bőröndjei - ezeket ugye senki nem üresen költözteti? :-)

Költözés után _minden nap_ legyen valami pakolás - ne hagyd félbe a folyamatot mert azon kapod magad hogy fél év múlva is dobozok vesznek még körbe.
Elsőként nyilván a bútorok legyenek a helyükön, aztán már rá / bele tudsz pakolni.
Ja, és a kevésbé sürgős pakolni valók (pl. könyvek) közül a számodra leginkább utálatos feladattal kezdd, ha azt letudtad akkor a többinek már úgy állsz neki hogy a neheze megvolt.

R2D2 & C3PO 2017.01.17. 14:51:59

Gardróbot könnyű költöztetni csak az új helyen készen várjon. Ebben az esetben szar lepedőkbe az összes cucc a legvégén betuszkolva, az új helyen azonnal mehet fel a rúdra. (Mi vállfázunk. Ami nem vállfán van, az eleve dobozos. :P
Könyveket, konyhát pedig nehéz. Maga az összepakolás is (mi a szalvétáinkkal csomagoljuk a törékenyt, de a papír kéztörlők is szuperek erre a célra!) Kicsi csomagokat kell csinálni, mert a porcellán és az üveg nehéz, de a műanyag bizbaszokat érdemes velük együttcsomagolni.
Nekem sajnos a címkézés, színkódok, akármik nem váltak be. Pont elég volt a nehéz dolgokat a helyük közelébe vitetni. Azért a közelébe, mert hiába takarítottál, olyan dzsuvás lesz minden, hogy kezdheted elölről... .

2017.01.17. 14:52:37

@karandash: Mivel a legtöbb férfit úgyis kidobják otthonról, ez a tanács sokuknak automatikus folyamatot jelent.

R2D2 & C3PO 2017.01.17. 15:11:41

Késő tavasz az ideális: kiürül a spájz, a hűtő, fagyasztó. Persze vigyázni kell, ne pakolja az ember tele. Bőven elég egy hűtőtáskányi kaját költöztetni (nem célszerű a hűtőt azpnnal beüzemelni.)
Ha van javítandó bútor (kárpitos, asztalos), akkor azt is a költözés idején célszerű elvitetni (hm. Ahogy kinéz a kanapénk, de még alkudozunk az "igazira"...)
Az szerencsés, ha bőven van idő a költözésre. Volt olyan, hogy a csempét rakták költözéskor az új lakásba. Az nem annyira kellemes.
süti beállítások módosítása