Egy apróság, amivel igazi karaktert adhat az otthonának
2017. november 22. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Egy apróság, amivel igazi karaktert adhat az otthonának

Hogyan varázsolhatja otthonát még izgalmasabbá? Van egy technika, amit már az ókorban is használtak, szinte sosem lehet ráunni az eredményre és mindenki a csodájára jár, ha szépen van elkészítve.

Ez az apróság a mozaik. Hihetetlen divatja van a mozaik használatának, de van néhány nagyon fontos szabály, amit a kivitelezéskor muszáj betartani, hogy tényleg ragyogó és izgalmas hatást érjünk el.

Kép forrása: floorcoveringsinternational.com

Az Ön otthonába való a mozaik?

  • Igen, ha egyedi motívummal szeretné díszíteni padlóját, falburkolatát, fürdőszobáját, medencéjét, és nem elégszik meg a szabvány burkolatokkal.
  • Igen, ha szeretné színesebbé, izgalmasabbá tenni burkolatait, mert a mozaik kiváló „játékteret” ad erre is, ugyanis nem kell egész tereket beborítani vele, lehet, csak egyes részeket is feldobni mozaikkal.
  • Igen, ha szereti a csillogó felületeket, hiszen az egyes mozaikszemekre eső fény és azok visszatükröződése beragyogja a burkolatot.
  • Igen, ha igazi karaktert szeretne adni az otthonának.

Hol, mely helyiségekben ajánlott a mozaik használata?

Gyakorlatilag csak a fantázia szab határt a mozaik használatának, de íme, a legjellemzőbb felhasználási helyei:

  • fürdőszoba: egyik legkedveltebb felhasználási területe a mozaiknak, hiszen funkciójából adódóan is kiváló választás, nem beszélve a dekorációs lehetőségekről, amit mozaikkal elérhetünk.

Kép forrása: designtrends.com

  • konyha: kedvelt burkolattípus itt is a mozaik, akik szeretik a rusztikus, vintage stílust, azoknak ez a megfelelő választás, hiszen nemcsak könnyen tisztítható felületet ad, hanem a díszítésre is gyakorlatilag korlátlan lehetőséget.

Kép forrása: tulsacreativeflooring.com

  • medence: nagy részük mozaikburkolattal készül legyen szó akár kültéri, akár beltéri medencéről, és sokakat gyönyörű mozaikképekkel díszítenek.

 

Mik a mozaikfektetés aranyszabályai?

  • Tökéletes, sima alapfelület szükséges, mert itt a kis elemeknél minden hiba meglátszódhat, ami pl. egy nagy burkolólapnál elfedhető.
  • Ha átüthet a ragasztó, akkor fehér színű ragasztó, ha átlátszó a mozaik, akkor a fehér ragasztó teljes fedettségben legyen, ha ez még ráadásul medencében van, akkor célszerű olyan ragasztóval és fugázóval készíteni, ami nem vesz fel vizet (epoxi).
  • Ha foncsorozott a mozaik hátulja, akkor nem cementes ragasztóval kell ragasztani, mert különben megmarhatja a foncsorozást.
  • A természetes kőmozaik esetében mindaz igaz, ami a természetes kőre is, kivéve a nedvességre való deformálódást, attól nem kell tartani kőmozaik esetében.

Kép forrása: ruarkmosaicart.co.za

6 gyakori hiba, amit kerüljünk el mozaik fektetésénél

  1. A felület a megszokottnál gondosabb kiegyenlítést igényel üvegmozaiknál, ugyanis nagyon látszódhat akár 1 cm-es eltérés is.
  2. Ha a világos színű lapot szürke ragasztóval ragasztják, sötét háttérszínű lesz a mozaik.
  3. Ha hátoldali üvegszövethálós mozaikot használnak medencében, a szemek leáznak és kipotyognak. Az a ragasztó, amire rögzítik, feloldódik és elereszti a mozaikot.
  4. Ha a nátriumpapír kasírozású mozaikokat korán mossák le, akkor amiatt potyognak le a szemek (a papírral együtt kiszakítják a ragasztót is lemosáskor).
  5. Ha túl sok ragasztót hordanak fel a mozaik alá, és a mozaikszemcsék közötti hézagokat (a fuga helyét) kitölti maga a ragasztó, akkor sajnos ki kell kaparni és újraragasztani.
  6. Ha letisztításnál mechanikusan próbálják letisztítani a fugafátyolt, mert így összekarcolják a fugafelületet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr4013278295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2017.12.14. 15:25:42

Az első képen lévő mozaik nagyon jól néz ki!!!
süti beállítások módosítása