Válaszfalat bontana? Csinálja így, és rengeteg időt takarít meg…
2016. április 13. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Válaszfalat bontana? Csinálja így, és rengeteg időt takarít meg…

„Drágám, mi lenne, ha ezt a két szobát egybenyitnánk?”

Gyakran elhangzó beszélgetés, amely pár nappal később így folytatódik: „Kinek az őrült ötlete volt, hogy egybenyissuk ezt a két szobát?”

Válaszfalat bontani kétféleképpen lehet: úgy, hogy megbánjuk (1), vagy gyorsan, mindenféle bökkenő nélkül (2)

Mi ez utóbbihoz írtunk össze egy rövid útmutatót.

31.jpg

(a kép forrása: lilianporter.com)


1) Ne csináljuk egyedül! Hívjunk szakembert, aki a bontás előtt átvizsgálja a falat. Ő meg fogja mondani, hogy a lebontani kívánt fal mennyire fontos eleme a lakásnak, háznak statikus szempontból.

2) Áramtalanítsunk! Az a fal, amiben nincsenek elektromos vezetékek, a 19. századból maradhatott ránk. Életveszélyes lehet, ha, miközben a fém eszközeinkkel a falat bontjuk, belecsapunk egy nem áramtalanított kábelbe.

3) Ugyanígy figyeljünk arra, hogy a falban víz- vagy éppen gázvezetékek lehetnek. Azok szakszerű eltávolítását csak arra jogosult személy végezheti: vízvezetéket vízszerelő, gázvezetéket gázszerelő.

4) Ahogy a lego falat, úgy a valódi falakat is fentről lefelé bontjuk. Elsőként az ékelő sort bontjuk, aztán megyünk lefelé sorról sorra.

5) Födémbe épített fal nem dönthető, hiszen kárt okozhatunk a teherhordó szerkezeten.

6) Figyeljünk a megfelelő védőfelszerelés viselésére. Megfelelő sisak, kesztyű, acélbetétes cipő.

7) A helyiségben csak a bontást végző személyek legyenek, hiszen a törmelékek nagyon messzire is elrepülhetnek.

8) Burkolt fal esetén először távolítsuk el a burkolólapokat, és csak utána kezdjünk hozzá a fal bontásához.

9) Ha a bontáshoz olyan szerszámra lesz szükségünk, amelyet még nem használtunk, akkor ne is használjuk. Adjuk át a szerszámunkat a szakértő kezébe, és bízzuk rá a munkát.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, illetve a szakemberrel betartatjuk, akkor a bontás nem jár sem plusz idővel, sem újabb problémákkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr708602722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.