„De szép a kerted! Mi a titkod?”
2016. július 05. írta: Minden, ami lakásfelújítás

„De szép a kerted! Mi a titkod?”

Minden kerttulajdonos titokban ezeket a szavakat szeretné hallani a szomszédtól. Mivel minden kert alapja a fű, most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, mielőtt az őszi füvesítés ideje eljönne. Arassa le a babérokat a kertjével Ön is!

Íme, a füvesítés 3 legfontosabb szakasza:

  1. A füvesítés előtt:

Gondoljuk át, mire használjuk a kertet. Tavasztól őszig kerti partikat rendezünk, sok vendéggel vagy csak pár ember pihenésének helyszíne? Vagyis mekkora igénybevételnek van kitéve a fű. Ha sokan megfordulnak majd a kertünkben, érdemes olyan pázsitot választani, ami jól bírja taposást.

A másik fontos szempont a kert adottsága: a tájolása, a napos órák száma és hogy mennyi időt tudunk az öntözésre szánni.

  1. A fűmag kiválasztásakor:

A legtöbb csomagon fel vannak tüntetve a legfontosabb tulajdonságok. Nézzük most a leggyakoribb fajtákat:  

Csenkeszek:

Ideális választás, mert alacsony növésű és bokros fajta. Ám száraz helyekre nem ajánlott. Érdemes réti perjével keverni, ami gyorsan benövi az üresen maradt foltokat.

Pusztai csenkesz:

A neve már árulkodó: ez a fajta hosszú életű, kevés nyírással, és öntözéssel is beéri, nem kényes, jól bírja a szárazságot is, nem kell más fajtával keverni.

Réti csenkesz:

Élénkzöld, gyorsan nő, legtöbbször fűmagkeverékekben találkozhatunk vele.

Gyapjúfű:

Kínából származik, kedveli a meleget, de az erős igénybevételt nem. Átlagos gondozást igényel.

Angol perje:

Már 6-8 nappal az ültetés után kikel, szép, egybefüggő felületet ad. Sem a száraz, sem az árnyékos helyet nem kedveli.  

Csillagpázsit:

Jól tűri az igénybevételt, az intenzív taposást! Szereti a meleg, napos helyet, illetve a közepesen kötött talajt.

21_6.jpg

(kép forrása: http://www.towngrass.co.uk/perch/resources/dutch-garden-by-restaurant-2013.jpg)

3. A fűmag ültetésekor:

A legfontosabb szabály, hogy fagymentes időszakban vessük a fűmagot. Ajánlott persze a kánikulát is kerülni, hiszen ez nem tesz jót a csírázásnak. Vagyis a tavasz és az ősz a legideálisabb idő a fűmag vetéséhez.

Ajánlott a talajt alaposan előkészíteni: fellazítani, gyomtalanítani, a talajt táplálni. Sokan kihagynak egy fontos lépést, a talajfertőtlenítést, pedig ha ez elmarad, a füvesítés sikere sem garantált.

A fűmag vetése utána letakarhatjuk a felületet tőzeggel, hengereljük, tömörítsük a területet. Végül 10 napos mérsékelt öntözés következzen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr38830890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacsura 2016.07.06. 08:35:49

Egy frászt. Minden kert alapja a fák és a bokrok. A fű az keret hozzá.
Bár vannak, akik angol pázsitot szeretnének látni a kertjükben, azért ez meglehetősen nehéz ügy, kérdés, megéri-e.

CosmoBacsika 2016.07.06. 09:53:38

@Kacsura: Már miért lenne nehéz ügy?
Ismerni kell a szabályokat, betartani őket, és kiváló pázsit varázsolható majd minden kertbe.

Kacsura 2016.07.06. 10:50:58

@CosmoBacsika: Hát persze. Egyrészt ez így ebben a formában nem igaz, és továbbra is adott a kérdés, megéri-e. De mivel a kertnek elsősorban örömforrásnak kell lennie, akinek ez okozza a legnagyobb gyönyörűséget, az nyilván csinálja. Szerintem felesleges. Viszont bevallom, feleslegesen kattintottam, mert ez a bejegyzés a címével ellentétben nem a kertről, csupán a fűről szól.

CosmoBacsika 2016.07.06. 12:18:57

@Kacsura: Az, hogy megéri-e mindenkinek magának kell eldöntenie. Kétségtelen, hogy a hibátlan pázsit az egyik legdrágább (ha az öntözés, tápanyagok. karbantartás, plusz az időráfordítás összes ktgét belevesszük) kerti "dísz" ha az ember tényleg a tökéletesre törekszik. Én magam részéről azt gondolom, hogy megéri a pénzt és a fáradtságot, arról nem is beszélve, hogy páratlanul szép látvány, mindemellett "használni" is remek.

OkoskaTo:rp 2016.07.06. 15:28:17

És azt se feledjük, a legutóbbi vizsgálaton az itthon kapható fűmagok nagy része elhasalt. Volt olyan termék, aminek 10% alatti volt a kikelési aránya.

A gyep fenntartása sokkal nehezebb, mint a vetés. Elsősorban a gyomokkal nehéz küzdeni.

burke 2016.07.11. 07:32:17

A csillagpazsit gyom...
A mai keverekek angol-reti perje es nadkepu csenkesz keverekekbol all, hazai gyepszonyeg termelok is ezt hasznaljak...
Mutragyazas,ontozes,szelloztetes,top dressing ,ezek a karbantartasi munkak a titka a szep gyepfeluletnek

Only God judge on Me 2016.07.11. 07:33:01

Én májusban ültettem, megvallom őszintén életemben először és sajnos random választottam fűmagot, ha előbb olvasom a posztot akkor ezt a csillagpázsitot veszem... na mindegy, ha hazamegyek megnézem mit vettem...

Két hete vágtam először, egy, vagyis inkább három bajom van:

1 miazistent kezdjek a dudvákkal??!!? Gyomlálom mint állat de ezek rohadékok... van valami nem vegyszer alapú cucc ami használ? Tartózkodnék a vegyszerezéstől, mert két 3 év alatti kisgyermekünk van

2 olyan szinten kemény fekete földem van a kertben hogy mire fűvetés előtt fellazítottam a talajt egy rotációs géppel gyakorlatilag összefosstam magam,
innen adja magát a hármas pont miszerint

3 a nem kinőtt helyen a foltokat hogy tudom eltüntetni? Időjárás szinten simán rávethetek újra, vagy így jártam és várjak őszig? Ha rávethetek van valami spéci eljárás vagy csak szórjam a magot azt kész?

Kihagytátok a fenti írásból a tápszerezést, mikor, milyet, mire kell vigyázni, és még valami... bocsánat érte, de a poszt kicsit megkésett nem? Mármint tavasz már elmúlt az ősz meg még baromi messze... két hónappal ezelőtt még aktuális lett volna...

Aki válaszolna a pontokra azt megköszönöm.

burke 2016.07.11. 07:33:04

A csillagpazsit gyom...
A mai keverekek nagyresze angol-reti perje valamint nadkepu csenkesz kevereke..
Mutragyazas,ontozes,top dressing,ha szukseges,ez a titok,a rendszeres karbantartas

BNati 2016.09.19. 09:36:10

A fű valóban a kert elengedhetetlen része, viszont a sok összejövetel, kerti rendezvény könnyen kárt tehet benne. Véleményem szerint a kert egy részét érdemes például térkővel burkolni. Itt össze is van szedve, hogy mik az előnyei: lakberinfo.hu/kert/kertek/2016-07-05-a-terko-burkolat-7-elonye-a-beton-jardaval-szemben/
süti beállítások módosítása