Ezeket mondja el a gyermekének a téli madáretetésről
2017. január 23. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Ezeket mondja el a gyermekének a téli madáretetésről

Lélekmelengető érzés madárcsicsergésre ébredni télen is, ezt mindenki ismeri, akinek madáretetője van a kertben, teraszon vagy erkélyen, de akár az ablakban is. Jó családi program lehet a madarak téli etetése, de van pár szabály, amelyet feltétlenül el kell mondani a gyermekeknek, ha a megfelelő módon szeretnénk segíteni a kis állatoknak átvészelni a legnagyobb hideget.

szencinege_mogyorogolyo_eteton_budapest_2012_orban_zoltan_0002.jpg

Kép forrása: http://www.mme.hu/sites/default/files/styles/520xmagassag/public/images/stories/2_cikk_mappak/4_napi_madarvedelem/eszkozok/etetok/madarak_eteton/szencinege_mogyorogolyo_eteton_Budapest_2012_Orban_Zoltan_0002.JPG?itok=dxKQYngS

 

  1. Ha elkezdtük az etetést, gondoskodjunk a folyamatosságról

A madarak ugyanis megszokják, hogy hol számíthatnak táplálékra, és akár évről-évre is visszatérnek. A kistestű madarak számára a -10 Celsius alatti hőmérséklet a túlélésről szól, ha nem jutnak elég táplálékhoz az 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert elfelejtettük feltölteni az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

  1. Mivel etessünk

Háromféle eledel jöhet szóba: növényi magvak, állati zsiradék és alma. A legáltalánosabb téli madáreleség a magas olajtartalmú, fekete napraforgó, amibe apró magvakat is keverhetünk. Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli táplálék az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a sok helyen kapható cinkegolyó. Jó ötlet lágy sajtot is kitenni akár az etető sík tetejére, ezt nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek. Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölcsöt, elsősorban almát is kitehetünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágaira, de néhány szemet a talajra is lehet tenni, hogy hóeséskor és azt követően is hozzáférhessenek a madarak.

  1. Milyen legyen az etető

Sok madár, például a rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felett vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat. Ezért ajánlott lehetőleg több szinten is felkínálni az eleségeket. A talajetető a legegyszerűbb megoldás, elég csak egy megtisztított részre kiszórni a magokat, a táplálékot. Hasonlóan könnyű megoldás a tálcás etető, ami lehet akár egy virágalátét is. Az ablakba és a párkányra szerelhetünk etetőt, számos társasházon látni ilyeneket. Az önmagában álló dúcetető és a függő etetők is igen népszerűek, ezeknél még a kreativitásunk is szárnyalhat, építhetünk kidolgozott faházikókat vagy különleges alakú építményeket.

  1. Az etetők karbantartása

Az etetőket hetente többször ajánlott takarítani, ugyanis így rendszeresen meggyőződhetünk arról, hogy nem csak üres maghéjak vannak-e az etetőben, amit távolról nehéz eldönteni. Ezáltal a madarak sem fognak elmaradozni, és még sokáig élvezhetjük csicsergésüket otthonunk közvetlen közelében.

(A http://www.mme.hu/teli_madaretetes cikke nyomán)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr8212133199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.01.24. 13:20:42

Azt még tedd hozzá, hogy a madarak biztonsága érdekében legyen jól belátható az etető. Persze csak ha a környék kóbor macskáit nem akarod madarakkal etetni.
süti beállítások módosítása