A csodaszép és funkcionális konyha 5 titka
2017. március 14. írta: Minden, ami lakásfelújítás

A csodaszép és funkcionális konyha 5 titka

Sok otthon lelke a konyha, és talán itt kell átgondolni a legjobban a felújítás előtt, hogy mit szeretnénk megváltoztatni vagy felújítani. A konyha rengeteg funkciót ellát: tárolás, hűtés, feldolgozás, elkészítés, akár még az étel elfogyasztása is itt zajlik, nem beszélve arról, hogy higiéniai szempontoknak is meg kell felelnie.

beautiful-small-kitchens-designs.jpg

Kép forrása: http://ideas.1homegift.com/wp-content/uploads/2015/10/beautiful-small-kitchens-designs.jpg

A konyha felújítása előtt ezt az 5 dolgot alaposan járjuk körbe:

1. A tűzhely-konyha-mosogató háromszög

Közismert elmélet, hogy ez a háromszög az alapja a jól funkcionáló konyhának. Lehet U-alakú, L-alakú elrendezés, párhuzamos vagy egysoros (ebben az esetben nem lehet háromszöget kialakítani), a lényeg, hogy egy logikus elrendezéssel minden kézre essen, ne kelljen többször megtenni ugyanazokat az útvonalakat. Ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy ne legyenek átfedések a zónák között, mert akkor kevés lesz a hely a különböző munkafázisokhoz.

2. A falfesték

Egy konyhában naponta lehet pára, nedvesség, nagy hőingadozás, vagyis a penészesedés veszélye elég nagy. Válasszunk olyan festéket, amely vízlepergető, páraáteresztő képességei révén megakadályozza a penész kialakulását.

3. A padlóburkolat

A konyha klasszikus padlóburkolata a járólap, de egyre népszerűbb a dekorpadló is, amely egységes kinézetet ad a konyhának, és nemcsak szép, de könnyen tisztán tartható és az is garantált, hogy ha leesik valami a földre, nem törik össze, mint a kövön. Ha mégis a járólap mellett döntünk, a könnyű tisztíthatóságot tartsuk szem előtt, akár már a járólap és a fuga színének kiválasztásakor is.

4. A csempe

Csempézni a tűzhely és a mosogató környékén mindenképpen célszerű. A ragasztó és a fugázó anyag kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy bizony itt lesz kitéve a legnagyobb hőingadozásnak és piszoknak mindkettő. Páraáteresztő, vízlepergető, nagy hőingadozásokra kifejlesztett termékeket keressen ide.

5. A világítás

Háromféle világítást tervezzünk: általános világítás, célvilágítás és esetleg hangulatvilágítás. A legfontosabb talán a célvilágítás, hiszen a precizitást igénylő munkafolyamatokhoz muszáj elegendő fényt kapnunk, főleg, ha leginkább az esti órákban készítjük elő a másnapi ételt. A hangulatvilágítás akkor lehet fontos, ha a konyha területén fogyasztjuk el az ételt, a mindennapokat jól feldobja egy ilyen apróság is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr4212325077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

epidermis 2017.03.16. 13:19:29

A konyhatervezésnél a legfontosabb, hogy a legfőbb használója bal- avagy jobbkezes. Tegyük fel, hogy jobbkezes. A szekrények sorrendje balról jobbra: tárolószekrények (kamra, hűtő) - hely a pulton az előkészítéshez - mosogató - hely a pulton az előkészítéshez - főzőlap - hely a pulton a tálalás előkészítéséhez. Az alsó és felső szekrénysor között megjelenő falburkolatot ne definiáljuk a 21. században kizárólag csempével. Manapság rengeteg helyen dekoratív üvegek és kő alapanyagú táblák is megjelennek. Ezek könnyebben tisztíthatóak, mint a csempék.
Célvilágításnál fontos a "hideg" illetve "meleg" világítótestek közötti különbség. Erre is figyelni kell.
süti beállítások módosítása