Ettől az 5 felesleges dologtól szabaduljon meg, mert csak a helyet foglalja az otthonában
2018. május 16. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Ettől az 5 felesleges dologtól szabaduljon meg, mert csak a helyet foglalja az otthonában

Ha őszintén körülnéz az otthonában, Ön is felfedezheti, mi az, amihez hónapok, vagy akár évek óta hozzá sem nyúlt és csak a helyet foglalja. Ha módszeres végigmegy a listán és leselejtezi az elavult, felesleges holmikat, meg fog lepődni, mennyi hely felszabadul az otthonában. Lássuk, mik ezek.


Kép forrása: maids.com

1.     DVD-k, videók, kazetták

Egyre inkább a digitális megoldások felé fordulunk, ha meg akarunk nézni egy filmet vagy meg akarunk hallgatni egy zeneszámot. Természetesen nem kell mindent egyszerre kidobni, de érdemes például a családi videókat bedigitalizálni, a megtartandó dvd-ket pedig nem egyesével a dobozában tartani, hanem dvd-tartó táskában tárolni. Ha már arra sem emlékszik, mikor kapcsolta be utoljára a videolejátszót vagy a magnót, keressen nekik új gazdát, aki szívesen használná (ha még egyáltalán működnek!).

2.     Iratok, dokumentumok.

Vegyen egy nagy levegőt, és nézze át a felhalmozott iratokat, dokumentumokat. Szinte biztos, hogy rengeteg olyan lesz köztük, amik már évek óta nincs érvényüket vesztették. Amik talán még kellhetnek, de az eredetire nincs szükség, szkennelje be, csak a legfontosabbakat tartsa meg, rendszerezve, egy helyen.


Kép forrása: theturquoisehome.com

3.     Falinaptárak, papírnaptárak

A legtöbben már a telefonjukat vagy a számítógépüket használják az események, programok rögzítésére, és ezekhez a család minden tagja hozzáférhet. Még emlékeztetőt is beállíthatunk magunknak.

4.     Éttermi menük

Egyre nagyobb százalékban rendelünk ételt az interneten, így a papír alapú menük is feleslegessé váltak, arról nem beszélve, hogy már talán el is avultak a feltüntetett árak, a kínálat. Nyugodtan dobja ki ezeket is.


Kép forrása: popsugar.com

  1. Újságok, könyvek

A legtöbb újság már elérhető digitális platformon is, érdemes lecserélni az előfizetést online alapúra. A legújabb könyvek szinte minden esetben kaphatók e-könyv formájában is, érdemes váltani ezek esetében is.

Az apartmenttherapy.com cikke nyomán

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr5713889928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.05.17. 08:37:35

de jó hogy ilyeneket nem gyűjtök

szepipiktor 2018.05.17. 08:37:44

Baromságokat írsz és még CENZÚRÁZOD is a blogod? Mitől RETTEGSZ? Hogy az olvasódnak más véleménye van? Esetleg hozzátehetne valamit?
Vagy nem szeretnéd, ha az olvasóid egymással kommunikálnának?
Kapcsold ki a kommentelést és utána azt beszélhetsz amit akarsz...

Maxim Tsigalko 2018.05.17. 08:49:24

Sokkal jobban néz ki egy könyvekkel teli polc, mint ha csak egy E-book olvasót tennék rá :D

WhiteFalcon 2018.05.17. 08:57:28

A számlákat már régóta elektronikus formában "gyűjtöm" a felhőben, a falinaptár, ha olyan, akár még a lakás egyik dizájneleme is lehet. A könyv, bár régimódi, de fílingre összehasonlíthatatlan bármilyen elektronikus kiadvánnyal. Szóval, nem, nem fogom kidobálni a könyveimet!

2018.05.17. 09:49:39

Van még egy pár dolog..
Ruhák. Ha valaki őszintén átválogatja a gardróbját, rájön, hogy kb. a negyedét hordja.
Lakástextil. Hajlamosak vagyunk gyűjtögetni ezt is, a régi törölközőket (már ötször vettünk újakat), konyharuhák, terítők, amit soha nem használunk.
Csetresz. A legtágabb kategória. Fiókok, polcok vannak tele nagyon sok embernél DOLGOKkal. Definiálhatatlan biszbaszok, emléktárgyak, ajándékba kapott kis mütyűrök, nagyitól elhozott kis tárgyak, céges repi cuccok. Ezek nagy része olyan, hogy a kezünkbe vesszük őket és csak nézünk, hogy ezzel most mi legyen?
Nagy elhatározás kell, hogy rászánjuk magunkat a selejtezésre.

IdomitottFoka 2018.05.17. 09:49:41

Attól, mert az új könyveket esetleg digitalizált formában veszem meg, a régieket miért dobnám ki? Mert ugye erről szólt a poszt, mit dobjak ki.

metal · http://electric.blog.hu 2018.05.17. 09:49:43

Ha már az ember összehord jó sok hülyeséget tanácsként, akkor nem ártana elolvasni, hogy legalább értelmetlen mondatok ne maradjanak benne!

if you 2018.05.17. 10:06:20

Könyv Intellektuális érték,aki kidobja,kidobatja az boldog tudatlanság birtokosa ! Congratulations!!!!!!!!!!

2018.05.17. 10:43:22

Valóban egy rakás könyv van, amire kár papírt áldozni. Gondolom te csak ilyeneket olvasol. Vagy ilyeneket sem.
De a szépirodalom csak nyomtatva az igazi. A könyv illata, a papír susogása mind kell ahhoz az élményhez, amikor lelülsz olvasni egy kényelmes fotelba.

Persze a posztot illusztráló fotók alapján te ilyen alantas dolgot nem teszel soha, hiszen neked a lakás a dolgozóasztalt jelenti.

2018.05.17. 11:17:07

@szepipiktor: "levelet kaptam, lájk!" :DDD (gyk: utalás a néhai(?) Opus, Life is life c. számára)

midnightcoder2 2018.05.17. 12:07:03

@Ylim: "De a szépirodalom csak nyomtatva az igazi. A könyv illata, a papír susogása mind kell ahhoz az élményhez, amikor lelülsz olvasni egy kényelmes fotelba."

Ez hülyeség. Az igazi komoly irodalom csak akkor élvezhetö, ha érzed a frissen égetett agyagtábla illatát.

Segna 2018.05.17. 12:07:34

@Hortenz: "Fiókok, polcok vannak tele nagyon sok embernél DOLGOKkal. Definiálhatatlan biszbaszok, emléktárgyak, ajándékba kapott kis mütyűrök, nagyitól elhozott kis tárgyak, céges repi cuccok."

Ha jobban bele gondolunk ez az életünk. Apró bizbaszok és csetreszek és a nagyitól kapott mütyűrök, az első randi mozijegyei...

Persze igaz az, hogy válogassunk, ami már/vagy soha nem hordozott emléket érzéseket ne őrizgessük,
DE az ilyen szabálytalan "felesleges" DOLGOKtól lesz egy lakás OTTHON. Egy menedék, egy egy kedves kuckó, nem pedig valami olyasmi steril enteriőr amit a lakberendezők raknak össze és harmozizál és dizájnos és trendi... csak épp fázik az ember benne... pl. ez az üres rideg minimál...

szemétpasi 2018.05.17. 12:07:59

Ez egy jó nagy hülyeség lett az éttermi menük kivételével.

Videókazetta, DVD: Bár az előbbit már nem érdemes gyűjteni, de nem is hiszem, hogy lenne még olyan akinek 5-6 darabnál több van. A bedigitalizálás nem olyan egyszerű ám, főleg jó minőségben. Vagy kifizet az ember rengeteg pénzt érte valami profinak, vagy jó pénzért megveszi ami kell hozzá és rengeteg ideje elmegy. Inkább normálisan tárolva az az 5 családi kazetta elfér bárhol.
A DVD/BD meg aki szereti az gyűjteményt képez. Nekem több száz filmem van, jól esik rájuk nézni, a mozi sarok hangulatának része.

Könyv: Ezt nem kell kifejteni... Egy szép könyvespolc a lakás dísze és intellektuális érték. Persze ha csak be van hányva egy kupacban az asztalra az más tészta és vannak könyvek amiket nem érdemes megtartani (pl utikönyvek 10-20-30 évvel ezelőttről, nagyszüleimnek van vagy 50 ilyenje) de ez "vedd meg ebookban mert most ez a trendi" egy baromság.
Iratok: Ezzel még egyet is értek, de nem azért, hogy jobban érezd magad, hanem eleve érdemes ezeket normálisan, kereshetően tárolni. A digitalizálást feleslegesnek tartom egy átlagembernek nem lesz annyi irata, hogy digitális adatbázist kelljen építeni belőle, 2-3 lefűzős mappába simán belefér 5 évnyi irat. Annál tovább meg nagyon kevés dolgot kell megtartani.

Falinaptár: Ez egy dekorációs elem. Nagy szép naptárak vannak és sokszor jó az, ha csak rápillant az ember és látja, hogy ünnepnap lesz, vagy esetleg valakinek névnapja van. Mennyi ilyen van egy lakásban? Max 2 (egy fali és egy álló az íróasztalon). Ezek kidobásával most komolyan annyival szebb lenne a lakás? Maaaargit?

Éttermi menük: Ezzel mondjuk egyet értek. Sokszor már eleve elavult amit a kaja mellé raknak, sok étterem zár be, változnak a számok, adatok stb. Valóban felesleges megtartani, főleg nagy mennyiségben.

Csetreszek: Ez is teljesen igaz. Főleg az ajándékba kapott szarokat érdemes kidobni egyből vagy túladni rajta. Csak fogják a port és nagyon el tudnak szaporodni a lakásban. Én pl eddig 1x kaptam olyat ami nekem is tetszik és megvettem volna magamnak, az első adandó alkalommal tovább lett ajándékozva vagy eladva.

lenörd hofstadter 2018.05.17. 14:01:34

Azért megnézném, hogy a közel 6000 kötetemből mennyi van fenn a neten letölthető változatban...

gigabursch 2018.05.17. 14:01:44

Édes drága csillagom!

Azon még el lehet merengeni, hogy a számlalaveleket, stb az ember bedigitalizálja, de addig, amíg ebben az országban nem állunk át a teljeskörű elektronikus ügyintézésre én egy db papírt ki nem dobok. Nem is oly rég kellett egy papír tőlem édesanyám nyugdíja miatt, holott 2003 óta nyugdíjas.

De!
Az, hogy szerinted az újságok és a könyvek milyen frankón elbújnak egy szemét e-bookban, arról csak annyit, hogy a szakirodalmi könyvtáram (~1200 könyv) nyomokban sincs és nem is lesz sose e-bookon, a szakfolyóirataim meg barom jól néznek ki könyvesítve évjáratonként a polcon.
Persze akár munka miatt, akár esténként nincs jobb, mint felcsapni egy ilyet elolvasni egy-két régi cikket.

Úgyhogy ezt a marhaságot kend a hajadra.

Arról meg nem is beszélve, hogy undorító az, hogy ma felcsap az ember egy lakáskultúra/belsőépítészet témájú újságot és SEHOL egy könyvespolc.
Tudod, az ember gyökereit tk. a könyvek jelentik.
Akinek sok könyve van - utál költözködni. Mert tudja mi az érték.
Akinek sok könyve van, ahhoz hazajönnek a gyerekek.

GöTi 2018.05.17. 14:02:03

@szemétpasi: " A bedigitalizálás nem olyan egyszerű ám, főleg jó minőségben."

A bedigitalizálás képessége is el fog múlni a kimúlt formátumok után egy idővel. Ami tényleg kell a család archívumába, azt mielőbb érdemes átíratni.

lomposfarkas 2018.05.17. 14:05:11

A bloggernak feltehetően semmiféle könyv/lemez gyűjteménye nincsen, azért ír ilyen zöldségeket.Trendi buznyákolás, mindent digitalizálni meg mindent a felhőbe, ezt is valami 100x koppintott életvezetési női magazinban olvashatta és közzéteszi 101x is. Másrészt meg a pár dosszié papír a szekrényben életem végéig megmarad gondoskodás nélkül és nem kell spiláznom az adatbiztonságot.
Viszont az éttemi menü valóban jó tipp volt, már van vagy két tv-s dobozra való és eddig csak kerülgettük!

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."
Na erre kíváncsi leszek.

nyelv-ész 2018.05.17. 14:52:56

Na, én viszont ellentétben a sok fanyalgó kommentelővel, igenis megfogadom a tanácsot, és rohanok a MÉH-be a sok Júlia- meg Romana-könyvemmel :-)

0 2018.05.17. 14:53:10

Ketfajta diszitoelemem van a lakasban: konyvek es viragok, ennyi, semmi porfogo csecsebecse....

wigwam 2018.05.17. 15:15:16

Ha a könyv "csak a helyet foglalja", akkor valóban dobd ki, nem neked való. Trendi dolgokat posztolgatni elég lesz az is, ha random női oldalakról lekapsz néha egy-egy, hasonlóan magvas gondolatcsokrot.

fáskerti elvtárs 2018.05.17. 16:04:38

Érdekes, hogy a könyvkérdés ilyen indulatokat vált ki a kommentelőkből. Én is elgondolkodtam már többször is, hogy mennyi rengeteg könyvet vettem már életem során, és az mennyibe került. Jelentős részük különböző dobozokban áll szüleimnél, garázsban, itt-ott, mert be se fér a lakásomba. A megvásárolt könyvek egy részét soha nem olvastam el, és minden valószínűség szerint már soha nem is fogom. A megvásárolt könyvek egy másik - igencsak jelentős - részét életemben egyszer olvastam el, és egyáltalán nem biztos, hogy többször is el fogom olvasni. Nagyon jól mutat a polcomon a Karamazov testvérek vagy épp a József és testvérei, de ahhoz az egy olvasáshoz elég lett volna kikölcsönözni a könyvtárból. És ha egyszer úgy gondolom, hogy újból elolvasom, kikölcsönözhetném megint. Szótárak, szakkönyvek, lexikonok pedig sokkal jobban kezelhetők digitális formában.

Szóval szerintem igenis megfontolandó, hogy érdemes-e könyveket halmozni otthon. Persze biztos sokkal műveltebbnek gondolnak a vendégek, ha a világirodalom összes jelentős klasszikus és kortárs műve ott virít a lakásomban, és még a vécében is könyvespolc van, mert máshol már nem fér el a rengeteg könyv.

Persze ha 300 négyzetméteres házam lenne, meg annyi pénzem, hogy bármennyit költhetnék könyvre, akkor klassz lenne egy könyvtárszoba, tele minden széppel és jóval. Csak sajnos az átlagembernek a helye is és a pénze is véges.

Ja és azoknak, akik a százezer kötetes könyvtárukkal sem tanultak meg olvasni: a poszt nem mondja, hogy dobd ki a könyveidet, azt mondja, hogy az újat vedd meg e-könyvként.

WhiteFalcon 2018.06.28. 11:04:53

Ez az éttermi menük dolog érdekelne. Miért gyűjti ezt bárki is? Ha elmegyek egy étterembe a pincér első dolga, hogy hozza az étlapot. A legtöbb étteremnek meg amúgy is van online felülete, rajta az étlappal. Tényleg, nem kell minden szart gyűjteni.
süti beállítások módosítása