Faburkolatok a fürdőszobában: mit kell tudni róla, mire kell vigyázni?
2019. január 24. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Faburkolatok a fürdőszobában: mit kell tudni róla, mire kell vigyázni?

A fürdőszobában eltöltött idő életünk meghatározó része. Itt indul és ér véget a napunk, sokak számára a fürdőkád vagy a zuhanyfülke jelenti a legteljesebb feltöltődést. Mi magunk is tanúi vagyunk, hogyan lett a fürdőszobából a ház egyik legfontosabb helyisége a korábbi eldugott zúgból. Sokan komoly munkát fektetnek abba, hogy igazán kényelmessé és vonzóvá tegyék fürdőszobájukat, és ennek egyik módszere a hidegburkolatok kiváltása melegburkolattal, különösképpen faburkolattal. De valóban jó megoldás ez egy magas páratartalmú helyiség esetében?

A faburkolatot nem kifejezetten a fürdőszobába találták ki...

 

A faburkolat szépsége megkérdőjelezhetetlen: valóságos oázist lehet létrehozni a segítségével a fürdőszobánkból. Meleg és kényelmes légkört teremt, pont olyat, amire a hétköznapok rohanásában szükségünk van.

Mivel a fa különösen érzékeny a párára, pár évvel ezelőtt a fürdőszobai faburkolatokra született egy praktikus megoldás, a famintázatú csempe. Ennek logikája könnyen követhető: a falak esetében a kellemes, meleg hatást csak a szemnek kell megadni, hiszen a padlóval ellentétben a fürdőszoba falával nem igazán szoktunk érintkezni. A famintázatú csempe azonban úgy tűnik, nem jelentett tökéletes megoldást: dizájn szempontjából nagyot zuhant a népszerűsége, a 2019/2020-as kollekciókban már nem kap helyet.

Ami viszont nagyon is helyet kap a 2019/2020-as fürdőszobai trendekben, az a faburkolat. Ezért összeírtuk azokat az alapvető tudnivalókat, amelyeket tudni kell, ha úgy döntünk, hogy mi is így tesszük vonzóbbá a fürdőszobánkat.

log-home-2225427_1920.jpg

Ezeket a tényezőket vegye figyelembe

 

A faburkolat kiválasztásánál elsősorban a faanyag kiválasztásánál kell ügyelni. A tartósság és a praktikus használat érdekében minőségi tömör faanyagot kell választani, mert egyedül ez bírja a párás, meleg környezetet. Trópusi fában (brazil teak, brazil dió, brazil cseresznye) vagy valamilyen hőkezelt fajtában érdemes gondolkodni. A fa a nedvesség hatására megvetemedhet, ezért ajánlott beépítés előtt felületkezelni, impregnálni lakkal, olajjal, viasszal. A fent említett trópusi fák nagy előnye, hogy ellenállnak minden gombának, rovarnak.

Bár ezekben a fákban nem tesz kárt a kifröccsenő víz, arra nagyon kell figyelni, hogy órákon át ne álljon a víztócsa rajtuk, még akkor sem, ha kifejezetten vízálló réteggel vannak kezelve.

Mint sok más esetben, itt is fontos, hogy hozzáértő szakembert válasszon a kivitelezéshez. A fából készült burkolat hajlamos a deformálódásra, ezért pontosan és szakszerűen kell végezni a felrakását. Nem csak magát a burkolatot, de a hordozó felületet is védeni kell a víz káros hatásaitól!

A faburkolat különösebb ápolást nem igényel, de a szép fény megőrzése érdekében javasolt néha áttörölni faápolóval. Tilos agresszív vegyületeket tartalmazó tisztítószerek használata (fertőtlenítők, vízkőoldók), mert ezek károsíthatják a faanyagot.

modern-3279597_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr2214561588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2023.08.21. 09:48:50

Még mindig nem győzök kacagni az utolsó fotóra hasonlító dizájnfürdőszobákon, és ismét felemlegetni, hogy a sarkos, kiemelt tálas mosdók meg kockásított cuccok egy fürdőszobában elég gyász dolgok, az éles sarkocskába pillanatok alatt kitörölhetetlenül bemegy a víz (meg a sarkos mosdókagyló sarkaiban is ott marad), és rekordidő alatt "gyönyörű", k*rva nehezen eltávolítható vízkőréteget képez.

Valszeg aki ezeket tervezi, otthon nem ilyenje van...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2023.08.21. 09:48:51

Hú, hát nekem a hálószobában végződik és kezdődik a napon, de kinek mi jut, ugye, ha a fürdőszobában alszik, akkor ott.

Faburkolat meg normál szobában is tök felesleges és proli. Fürdőszobában meg különösen. Tikfa, persze, a teljes burkolat 15 000 000 Ft, biztos sokaknak megéri arra a mosakodáshoz szükséges átlag 10 percre. Meg nagyon szépen begyűjti a koszt, a gombákat, minden szennyeződést az erezetbe, aztán azt takarítsd ki rendesen. Egyik haverom a terasza tikfa burkolatát gőzborotvával tudta csak tisztán tartani.
süti beállítások módosítása