4 tipp, hogy ne menjen ki a divatból az otthona
2019. december 30. írta: Minden, ami lakásfelújítás

4 tipp, hogy ne menjen ki a divatból az otthona

Az időtlen stílust egyre többen választják az otthonuk megtervezésekor, a hosszú élettartam kezdi legyőzni a folyton változó, aktuális trendeket. Íme, 4 tipp, hogy Önnek is tartósan szép otthona legyen!

Az időtlen stílust a következő jegyek jellemzik: letisztult, semleges, egyszínű felületek, természetes struktúrák és praktikus megoldások. Nézzük meg ilyen szempontból a lakás 4 legnagyobb felületét, legmeghatározóbb látványt jelentő elemét: a padlót, a falakat, a függönyök, illetve az árnyékolás/világítás kérdését.

​1. Lágy tónusú, homogén falak a kellemes hangulatért

Ha hosszú időn át szerethető, kellemes enteriőrt szeretnénk, mely nem lesz egyhamar divatjamúlt, akkor a falak színét és a burkolatokat úgy válasszuk meg, hogy az összhatás lágy tónusú, világos legyen. Ma már rengeteg textúra elérhető: a fa, a textil, vagy éppen a nemes kövek elegáns textúrája, mintázata és árnyalatai közül bátran válogathatunk, és festéket is bőven találhatunk a hozzájuk illő árnyalatokban.

Burkolhatjuk ugyanazzal az anyaggal a falakat is, mint a padlót, ami rendkívül praktikus is, hiszen könnyű tisztítani.

Fontos, hogy a lehető legjobban kihasználjuk otthonunkban a természetes fényt, amely jellegében legyen azonos a kiválasztott fal- vagy csempeszínnel. A világító hófehér csempe például kellemetlenül vakító lehet egy sötét szobában, így inkább a lágyabb, tört árnyalatok, a semleges krémszín, vajszín, barnásszürke felé érdemes orientálódnunk, ha sötétebb, földszinti a helyiség.

Világos, kő hatású padló a tágasabb térérzetért

A padlóburkolat lehetőleg legyen semleges, természetes árnyalatú és világos tónusú, hogy optikailag tágasabbnak láttassa a szobát. A kemény padlók, vagyis a kő, a greslap, a márvány és a mészkő praktikusak, rendkívül tartósak, nem kényesek, könnyen tisztíthatók, és nem mellesleg gyönyörűen mutatnak bármely helyiségben. Hűvös járófelületük miatt célszerű alájuk padlófűtést beszereltetni, hogy meghitt, kellemes legyen a padló a talpunk alatt télen.

Választhatunk melegburkolatot is, ám ezek jóval kényesebbek, nem 100%-ig vízállóak – legalábbis a legtöbb. Azonban a sokoldalú, vízálló, strapabíró vinyl padló már egyre népszerűbb, univerzális megoldást kínál akár az egész lakás egyöntetű burkolására.

Hangulatvilágítás a meghitt sarkokért

Ha természetes és visszafogott tónusokban és árnyalatokban gondolkodunk, akkor legyen a világítás is visszafogott és természetes hatású. Hangsúlyozzuk vele az otthonunk természetes stílusára jellemző nyugodt hangulatot.

A természetes fényt egészítsük ki fényerőszabályzós spotlámpákkal, illetve különböző, a lakás berendezéséhez illő asztali és állólámpákkal.

A fürdőszoba vagy a konyha se csupán egyetlen központi világítótestet kapjon, ide is szerezzünk be hangulatfényeket, illetve praktikus, a mindennapi tevékenységeinket segítő speciális fényforrásokat.

Természetes árnyalatú függönyök, lakástextíliák az otthonos lakásbelsőért

Lakástextilekből is válogassunk a letisztult, visszafogott, természetes árnyalatok közül. A natúr, nyers színű pamut, a vászon, a pihe-puha gyapjú vagy a könnyű muszlin mind remek megoldás, ha az időtlen, természetes stílus mellett tettük le voksunkat.

Függönyök közül a földig érő, könnyed anyagokat vagy a lapfüggönyöket, esetleg a római rolót válasszuk, ha a modern enteriőrök világa ejtett rabul bennünket. A földig érő, szabadon lengedező, egyszerű stílust képviselő darabok nagyobbnak, tágasabbnak láttatják a szobát. Árnyékolóink ez esetben javarészt egyszínűek legyenek, engedjük, hogy inkább az anyagok textúrája érvényesüljön.

A vsfurdoszoba.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr915356182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása