Unja már a nappaliját? 4 apró tanács, hogyan dobja fel az otthona központját
2020. május 18. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Unja már a nappaliját? 4 apró tanács, hogyan dobja fel az otthona központját

A nappali most tényleg az otthonunk központi tere. Többnyire itt töltjük el a legtöbb időt a #maradjotthon ideje alatt, főleg, ha az étkező is a nappaliban kap helyet. Ötletek a karantén idejére: hogyan rendezzük be, mivel dobjuk fel, hogy valóban élhető, kellemes élettér lehessen?

  • Bármelyik lakberendezési irányzatot is válasszuk, a fő kulcsszó a harmónia legyen.

Választhatjuk az egészen semleges, visszafogott benyomásokat tartalmazó minimál vagy földszíneket, a természetes fából készült bútorokat, de a rattan és a bambusz is újra fénykorát éli. De tervezhetünk a vibráló színek mellé is virágmintát, vagy a mostanában oly népszerű botanikus, növényi motívumokat és ezek árnyalatait, akár a kiegészítők megjelenésében is.

Divatosak a különböző, kézzel készített kiegészítők, a rojtos-bojtos anyagok, a merész mintájú csempék, burkolatok. Újra népszerű a bársony, a luxus, az elegancia megtestesítője – ezek minimál térben is jól mutatnak.

Az elegánsabb hatáshoz ismét divatba jöttek a falakon megjelenő lécezések, kazettázások – ezek gyakran a mennyezetig is felérnek. A modernebb, kreatív vonal kedvelői válasszák a 3D hatású falburkolatokat, melyekkel egy-egy falszakaszt vagy sávot szépen kiemelhetünk. 

  • Színek és arányok

Ha sikerült eldönteni, melyik irányzatot követjük, a következő lépésben válasszuk ki a színvilágot. 

Színt mindig úgy érdemes választanunk egy helyiségbe, hogy megvizsgáljuk a fényviszonyokat, a lakás többi helyiségének stílusát, színvilágát, a családtagok stílusát, életkorát, egyéni igényeit, és természetesen azt is, hogy milyen funkció(kat) terveztünk be a nappaliba, hiszen minden tevékenységhez más és más hangulat, atmoszféra illik.

Nagyon divatos színek most a fenyőzöld, a petrol kék és zöld árnyalatai, a terrakotta, a citrusok, a mustársárga, a tompa lila, a bogyós gyümölcsök valamennyi árnyalata, a szürkék, a krémszínek és a finom pasztell tónusok.

Ahogyan természetesen a fehér, sőt a fekete is beköltözhet a nappaliba, valamint az idei, 2020-as év színének kikiáltott klasszikus kék is kellemes, letisztult, nyugtató atmoszférát teremt majd.

  • A nappali berendezése, a bútorok társítása

Ha már megvan a stílus és a színvilág, akkor érdemes alaposan átgondolni a berendezést is. A kanapé és a dohányzóasztal kettőse szinten minden nappalinak nélkülözhetlen eleme, de mindig a saját életvitelünket tartsuk szem előtt. Ha jobban kedveljük a foteleket, masszázsfoteleket, vagy egy nagy ágyat, amin kényelmesen elnyúlhatunk – akkor válasszuk azt.

  • A nappali további funkciói

A nappali kaphat további plusz funkciókat is, kialakíthatunk itt például egy játszó- vagy hobbisarkot, dolgozósarkot, vagy épp egy lépcső alá rejtett tárolót is. Érdemes ezekben is gondolkodni – különösen akkor, ha nincs túl sok külön helyiség az otthonunkban az egyes funkciók elkülönítésére.

(Az otthonneked.hu cikke nyomán, képek is onnan.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3515688592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása