Ez a 8 legfontosabb szempont a konyhája kialakításakor
2020. szeptember 28. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Ez a 8 legfontosabb szempont a konyhája kialakításakor

A konyha az otthon lelke. Egy kisebb alapterületű konyhát ugyanolyan gondosan kell megtervezni, mint egy nagyobbat, sőt talán még gondosabban is, hiszen az ergonómia itt még nagyobb szerepet kap, ha használható teret szeretnénk. Mielőtt hatalmas összegeket fordítunk a konyha kialakításra, ismerjük meg a 8 legfontosabb szempontot.

  1. Színek, lakberendezési stílus

A legnépszerűbb választás a konyhabútornál a fehér, de a színválaszték hatalmas. A szín tükrözze az egyéniségét is, válasszon olyat, amit sokáig szívesen néz. A melegebb színek jó hatással vannak az étvágyra, a fehér friss és tiszta. Nem kell, hogy a lakás színvilágának teljesen megfeleljen a konyha, de legyen valami elem, ami összeköti a lakás színpalettájával. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a stílus passzoljon a lakás többi részének lakberendezéséhez.

  1. Konyhaszekrények, tárolás

A konyhaszekrények jelentős részét viszik el a teljes költségvetésnek – de nem csak a külső fontos, alapos tervezést érdemel a méret, a tárolóhelyek mennyisége, a kényelmi funkciók (fiókok, sínek, extrák stb.), hogy nyitott, zárt vagy üveges legyen kialakítás.

  1. Munkapult – hasznos felület, méret, anyag

A munkapult anyaga nagyon fontos kérdés – a látvány, a költség, a karbantartás és a tartósság kérdését mind figyelembe kell venni. Ha bizonytalan, nézzen utána alaposan, vagy kérje ki szakember véleményét.

  1. Konyhasziget

Egy konyhasziget megkönnyíti a munkát, növeli a hasznos munkafelületet, látványos, lehet étkező, reggeliző, extra tárolóhelyeket biztosíthat, növeli a konyha értékét. Természetesen több hely szükséges a kialakításához, de meglepően kis alapterületen is kialakítható.

  1. Konyhai hátfal – remek látványelem is

Új konyha tervezésekor vagy a régi átalakításakor az egyik fontos feladat a megfelelő hátfal burkolat kiválasztása. Figyelembe kell vennünk a konyhabútor stílusát, a munkapult anyagát és színét, a padlóburkolat típusát és persze fontos, hogy a személyiségünknek megfeleljen a látvány – a hátfal fontos eleme a dekorációnak is. Nézzünk körbe alaposan mielőtt elköteleznénk magunkat hosszabb távra valamelyik verzió mellett.

  1. Konyhai dekoráció

Dekorál a frontok színe, a konyha hátfal, a pult textúrája, a padló, egy érdekes színű fal, színes konyhai kiegészítők, sőt, a konyha falára is kerülhet műtárgy.

  1. Világítás

A világítás kiemelten jelentős kérdés a konyhában. A jó fényviszonyok munka közben nagyon fontosak és egy két jól elhelyezett kiegészítő világítás – pl. LED sor – nem csak a megjelenést dobhatja fel, de megkönnyítheti az életünket és hangulatfénynek is remek.

  1. Padlóburkolat

Mit kell figyelembe vennünk, ha a konyha padlóburkolatát tervezzük? Gondoljuk át, hogy vajon nagy lesz rajta a forgalom és a terhelés. Milyen a költségvetésünk? Bevállalunk egy gyönyörű keményfa padlót, vagy a lamináltat választjuk? Esetleg a hagyományos megoldást kedveljük, és kerámia padlóburkolatot szeretnénk a konyhába?

Bármilyen anyagú padlóburkolat mellett döntünk, feltétlenül olyan segédanyagokkal készüljön a burkolás, amelyeket kifejezetten nedves, párás helyiségekbe ajánlanak a gyártók: legyen a fuga is könnyen tisztítható, vízlepergető, páraáteresztő, hiszen így sokáig hibamentes és szép lesz a burkolat.

A lakbermagazin.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr9416210238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása