Ez a durva dolog történik otthona falával, ha rosszul választ festéket
2021. június 07. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Ez a durva dolog történik otthona falával, ha rosszul választ festéket

Egészen furcsa dolgok történnek a fallal, ha rosszul választunk festéket. Akár egy életre tönkrevághatunk egy-egy helyiséget. Ideje hát megelőzni a problémákat.


A falfestésre hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint egy feladatra, amihez nincs szükség szakemberre. Csakhogy egy saját kútfőből elvégzett festés gyakran óriási károkat tud okozni a falnak. Hogy ez ne történjen meg, összeszedtünk pár technikát, amellyel megmenthetjük a falat. 

Minden a festés előtt dől el?

Ahogy Jamie Oliver is mondja: „Rossz alapanyagból még sosem lett finom étel.” Nos, bárhonnan is nézzük, ugyanez óhatatlanul igaz a falfestésre is. Azonban alapanyagon ne csak a festékre gondoljunk, hanem magára a falra is.

Éppen ezért festés előtt mindig „menjünk át” a falon. Kopogtassuk végig, és a gyengébb részeket ne féljünk eltávolítani. Ha ez megvan, akkor gletteléssel, például Planitop 520-at használva, javítsuk az apróbb, nagyobb gödröket. 

Miért fontos ez?

Ha nem távolítjuk el a gyenge részeket, akkor azok idővel maguktól fognak kiválni a falból. Ha pedig nem megfelelő glettel végezzük a munkát, akkor az anyag nem válik eggyé a fallal, és idővel szintén „leugrik” a helyéről. 

Ha erre a munkára, illetve az alapozásra szánunk elég időt, akkor elkerülhetjük az olyan kellemetlenségeket, mint hogy a henger leszedi a fal egy-egy részét festés közben. 

A Mapei Malech alapozója például egészen kiváló mindenféle diszperziós festék alapozásához. Nem csak szilárddá, egyenletessé teszi a falat, de még a visszamaradó port is remekül megköti. Ha pedig még szilárdabb felületre lenne szükségünk, akkor használjuk a Primer 3296 alapozót.

Az alap tökéletes, jöhet a smink 

Ha jó döntést akarunk hozni festékvásárláskor, akkor ne csak a színre figyeljünk. A DURSILITE festékek például olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek meggátolják a fal koszolódását. Ezt úgy érik el, hogy kiemelkedően magas kötőanyag tartalommal bírnak, emiatt aztán nem koszolódnak, nem kopnak, nem fakulnak hosszú évekig.

Ha olyan helyiséget festünk, ahol korábban már felütötte a fejét a penész, akkor a SILANCOLOR PLUS rendszere helyett más megoldást már ne is keressünk. Első lépésként használjuk a SILANCOLOR PLUS CLEANER-t, mellyel jó mélyen, a falfelület rétegeiből eltávolítható a penész. Az újabb penészesedést pedig alapjaiban akadályozza meg a SILANCOLOR PRIMER PLUS alapozó és a SILANCOLOR PITTURA PLUS festék.


Nedvesedésre erősen hajlamos falaknál a Mapei szakemberei szinte kivétel nélkül a szilikát alapú SILEXCOLOR rendszert ajánlják, mivel kiváló páraáteresztő tulajdonságokkal bír, így a falból könnyedén elpárologhat a nedvesség.

Egy falfestés tehát messze nem abból áll, hogy beleszeretünk egy színbe, és már tesszük is a kosárba a festéket. Figyeljük a falat, vegyük át a helyiség előéletét, tulajdonságait, igényeit, és ahhoz igazítsuk a falfestéket, vagyis ma már inkább egy egész rendszert.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr7016562034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása