A színek és minták ereje: kis lakásoknál erre figyeljünk felújításkor
2023. június 05. írta: Minden, ami lakásfelújítás

A színek és minták ereje: kis lakásoknál erre figyeljünk felújításkor

Kisméretű lakások esetében különösképpen át kell jól gondolni, mi hova kerüljön, de azt is, a felületek milyen színt vagy mintát kapjanak. Íme, 6 tipp, amely segít a térérzékelés növelésében.

Színek ereje

Minél több a fehér és világos krémszínű árnyalat a lakásban, annál tágasabbnak tűnik, mivel a rövid hullámhosszú színek nagy fényvisszaverő képességük miatt optikailag nagyítják a teret. A hideg tónusok, a kékek, szürkés-kékes zöldek és szürkék szintén javítják a térérzetet, de nem szabad túlzásba esni. 

Az intenzív, sötét és meleg színekkel óvatosan bánjunk, és ezeket inkább csak kis foltokban alkalmazzuk. Kerüljük az erős kontrasztokat, mert szűkítik a teret. Tartsuk egyfajta monokróm harmóniában a színpalettát, és fessük az összes falat azonos színűre, hasonlóképpen a mennyezetet is.

szinek-ereje.jpg

Térnövelő tapéták

Ha tapétát szeretnénk, a kisebb mintájúak közül válasszunk, vagy az egészen felnagyítottak közül, de mindenképpen kerüljük a sötét, illetve erőteljes színeket. Egyértelműen megnyitják a teret a mostanában igen kedvelt illuzionisztikus hatású tapéták. Legtöbbször tájat, eget, perspektivikus belső teret, épület- vagy városrészletet ábrázolnak. Ha nem nagy a belmagasság, futtassuk a tapétacsíkokat egészen a mennyezetig, viszont, ha magasan van a mennyezet, álljunk meg 270 cm körül, és zárjuk le díszléccel.

ternovelo-tapetak.JPG

Melegburkolat

A homogén burkolat nagyobbnak láttatja a teret, vagyis célszerű ugyanazt a burkolatot alkalmazni mindenhol. Akár faparkettát, akár vinilpadlót használunk, natúr hatású vagy fehér lazúrral kezelt változatot vásároljunk, amelynek a felülete kevéssé mozgalmas, szelektált, a rajzolatában nincsenek csomók, az erezete nem markáns. A parketta ne váltson szálirányt az egyes helyiségek vagy zónák határánál.

A padlóburkolathoz tegyünk fehér vagy saját színű lábazatot, mert így nem körvonalazódik élesen a helyiség mérete.

melegburkolat.jpg

Hidegburkolat

A hidegburkolatoknál is részesítsük előnyben a világos, semleges árnyalatokat, ezekkel kellemesebbé tehetjük a kis alapterületű fürdőszoba látványát.

Nagyon lényeges a megfelelő lapméret megtalálása. Vagy supersize lapokat válasszunk, vagy kisebb méretű elemeket; egyaránt mutatós a hatszög, a nyújtott téglalap és a pikkelyminta. Bármelyik mellett döntünk, a felület ne legyen erősen strukturált, 3D hatású, mert ez összehúzza a helyiséget. Elég a legszükségesebb részeket leburkolni, a festett vagy tapétázott falfelületeknek köszönhetően nagyobbnak tűnik a tér.

hidegburkolat_1.jpg

Rafinált függönyök és kárpitok

A lakástextilek közül is a kisebb, visszafogottabb mintájú, semleges színű darabokat részesítsük előnyben, mert ezek nem fogják összehúzni a teret. A függöny, a szőnyeg és az ágytakaró hatalmas felületet jelent egy garzonban, erőteljesebb színeket csak a díszpárnákon, kisebb szőnyegeken és székek kárpitjain alkalmazzuk. A függönyök remek lehetőséget adnak a direkt tértágításra.

A függőlegesen sávozott textilek felfelé, a vízszintesen csíkozottak vízszintesen nyújtják a teret. Ha a textil ombre effekttel oldalra vagy lefelé sötétedik, a hatás hasonló lesz. A kanapé meghatározó elem egy kis térben, tehát ezt is neutrális, világos kárpittal rendeljük meg. Mellette jól mutat egy karakteres mintájú, élénk színű fotel.

fuggonyok-karpitok.jpg

Átlátszó és tükröződő felületek

Kisméretű lakásban különösen érdemes kihasználni az üvegben és a szintén tértágító hatású plexiben rejlő lehetőségeket. Transzparens és füstösen színezett változataik gyakran tűnnek fel térelválasztóként, észrevétlenül szeparálják az egyes funkciókat. Az üvegből készült asztalok, polcok, lámpák könnyeddé, légiessé varázsolják a helyiséget.

Izgalmas megoldás, ha a szoba falát kisebb hatszögű, kör alakú vagy akár rombusz formájú tükrök sokaságával dekoráljuk. A felragasztott vagy keretezett tükrök kifejezetten feldobják a kis alapterületű lakásokat.

tukrozodo-feluletek.jpg

Kedvet kaptál a felújításhoz? Ha elsőre végleges megoldásokat keresel, fordulj kérdéseiddel a szaktanácsadóinkhoz a honlapunkon. 

 

Szaktanácsot kérek

 

 (Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr4018121362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása