Egy igazi „Mekk Elek” sztori – „szakemberről” szakember nyilatkozik, egy tanulság a megrendelő számára, miszerint olcsó húsnak híg a leve
2016. január 28. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Egy igazi „Mekk Elek” sztori – „szakemberről” szakember nyilatkozik, egy tanulság a megrendelő számára, miszerint olcsó húsnak híg a leve

331_mekk_mester_3d.jpg„Egy megrendelő hívott, hogy nézzem meg a fürdőszobáját, mert azt látja, hogy a csempe a fal végén jóval kisebb, mint a fal elején.

Hétvége volt és a burkoló nem dolgozott. Kimentem és valóban, szemmel láthatóan két soron a sor végén, már 2 cm-rel is kisebb volt a csempe.
Látszott, hogy a burkoló vágott a csempéből. Kértem egy vízmértéket, de nem volt.

A burkoló szerszámai között nem volt vízmérték!

A megrendelő kérte, hogy hétfőn menjek el hozzá és beszéljem meg a burkoló kollégával dolgot. A kivitelező burkoló azt állította, hogy a csempe nem egyforma méretű, és a fal sem függőleges, ezért kell vágni a csempéből. Jeleztem, hogy a földön sincs vízszintben az első sor csempe.

Ő állította, hogy az vízszintes, mert kiöntötte aljzatkiegyenlítővel, ami vízszintesre terül, így nincs szükség a vízmértékre. Ettől kezdve nem lehetett komolyan venni semmilyen szakmai megnyilvánulását.

Amiket mondott, az minden ellent mondott minden szakmai ismeretemnek. Sorban végig vágta a csempéket, hogy ne legyen a fal végén egy függőleges ferde fuga.
Kérdeztem a megrendelőt, hogy hogy rendelte meg a munkát?
Kért három árajánlatot, és ez a vállalkozó adta a legolcsóbbat. Nem is csodálkoztam rajta. Amilyen munkát végzett, az minősíthetetlen volt.

Kis pogácsákban rakta fel a ragasztót, mert nem volt egyenletes a fal.  Fugakereszt helyett ágdarabkákkal próbálta egyenesben tartani a sort, ami nem igazán sikerült.

Ezt a kivitelezőt egy szomszédja ajánlotta. Az ideális árnak a felénél is olcsóbban vállalta a munkát, sőt az anyagokat is a megrendelővel vetette meg.

Az nem tűnt fel a megrendelőnek, hogy ennyiért képtelenség egy rendes vállalkozónak elvállalni a munkát. Természetesen előleget vett fel a munkára. A megrendelő elküldte, de az előleget nem adta vissza. Az árajánlat is csak szóban történt.   

Mi elvállaltuk a munkát és teljesen le kellett szedni mindent a falról. Ekkor derült ki, hogy diszperziós festékre ragasztották a csempét, ami alatt több helyen még tapéta is volt. A tapéta leszedésekor durván 30%-ban lejött a vakolat is.

Ez egy igazi mekkmester volt.
A megrendelőnek pedig egy igen drága tanulópénz.

Ekkor átnéztük a különböző vállalkozók árajánlatát is, és az alapján leellenőriztük a munkákat. Kiderült, hogy a villanyszerelésnél teljes vezetékcserét ígért, amit a falba süllyesztett vezetékcsőben ajánlott meg, ennek ellenére jóformán csak a fele vezetéket cserélte, és több helyen meghagyta az alumínium vezetéket. Ahol cserélte, ott flexel megvágta a betont, és abba gipszelte be az új vezetéket, minden csövezés nélkül. A festők a tapétákat a régi tapétára ragasztották fel, bár az ajánlatban szerepelt a régi tapéta eltávolítása. Ennek meg is lett az eredménye. Több helyen feltáskásodott a tapéta, mert a régi elvált a faltól. 

Ezen az egy lakáson annyi hibát követtek el a vállalkozók, hogy leírni is lehetetlen.   Mindent összevetve elvállaltuk a generál kivitelezést. A villanyszerelőt kértük, hogy végezze el a teljes vezetékcserét a régi falon kívüli módszerrel, mert idő már nem volt a csövek bevésésére. Természetesen egy általa megadott rezsióradíjjal, terc árajánlat-készítő program szerint átírtuk az ajánlatot, ami kevesebb volt, mint az eredetileg megadott ajánlat. A festőkkel nem tudtunk megegyezni és levonultak. Ott a megrendelő elbukta a tapéta árát, mert új tapétát kellett venni. 

Tulajdonképpen mindent újra kellett csinálni a lakásban, amit az előző vállalkozók csináltak. Itt jegyzem meg, hogy kiderült, hogy a burkoló nem is burkoló, hanem tornatanár volt, csak egy kis keresetkiegészítésért vállal burkolást. Számlát egyedül csak a villanyszerelőtől kaptunk. A vízszerelő is a mekkmesterek ismerőse lehetett, mert amikor a szerelvényezésre került volna a sor, akkor valószínű hallott rólunk a burkolótól, és azóta sem lehet megtalálni. A szerelvényezést is a mi vízszerelőnk végezte el.  

Mindez 2015-ben történt. Sajnos előfordul, hogy a megrendelők igyekeznek az ár alapján választani, és a legolcsóbb vállalkozót megbízni, ami önmagában kódolja a trehány munkát.”

A fenti történetet egy szakembertől kaptuk. Hogy Önnel ne fordulhasson elő ilyesmi, javasoljuk, hogy már a felújítás legelején forduljon szakemberhez. Ha lakásfelújítással kapcsolatos kérdése van, keresse szaktanácsadónkat.

szaktanacs_gomb_ok.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr618301702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása