Így építsünk kerti tavat
2016. április 05. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Így építsünk kerti tavat

Egy kerti tó a legunalmasabb udvarokat is feldobja. Egy kerti tóval minden ház egy kicsivel közelebb kerül a tökéletességhez. Na de hogyan tegyünk szert saját kerti tóra anélkül, hogy százezreket költenénk el? Ehhez szükségünk lesz egy jó kis tervre

Így épül meg egy igazán pazar kerti tó

 

27.jpg

(a kép forrása: www.anrodiszlec.hu)

Hol legyen?
Nem, erre nem az a válasz, hogy a kertben. Legyen központi, helyen, hogy az udvar valódi dísze lehessen. Legyen körüljárható, hogy séta közben is élményt nyújtson. Ne tegyük fa alá, ahol állandóan sötét árnyék borul rá.

Mekkora legyen?
Ezt a ház és a kert nagysága dönti el. Egy nagyobb kertbe lehet nagyobb a tó, egy kisebbe viszont maradjunk a kisebb tónál. Ha minimum 12 négyzetméteres és egy méter mély, akkor már növényeket, és kerti halakat is tudunk bele telepíteni, hiszen így már elég mély ahhoz, hogy télen ne fagyjanak meg.

Milyen legyen a formája?
Kerüljük a hagyományos kör alakú formákat. Legyen egy kicsit kacskaringósabb. Olyan, mintha a természet ásta volna ki pár száz évvel ezelőtt.

Hogyan ássunk?
Érdemes lépcsősre ásni a tavunkat, így a tófóliát is könnyebben elhelyezhetjük, valamint könnyebb lesz a tó díszítése.

Mit tegyünk bele?
Mielőtt vizet és halakat tennénk bele, terítsünk a gödrünkbe úgynevezett geotextíliát. Ezután jöhet a tófólia. Próbáljuk meg gyűrődésmentesen leteríteni.

Jöhetnek a növények?
Igen. Ami leginkább alkalmas egy kerti tóba az a tavirózsa és a vízkötő. A tavunk széleire pedig tegyünk nagyobb köveket. Majd jöhet a víz, amit lassan eresszünk a tóba, hogy a fólia és a növények is a helyükön maradjanak.

Még valami!

A levegőztetés miatt érdemes csobogót is beszerelni a tavunkban, de ezután már csak néhány szép hal kerülhet a tóba, mi pedig élvezhetjük a látványt a kedvenc nyugágyunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr998567712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása