Túl a sövényen - a sövényvágás szabályai
2016. április 26. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Túl a sövényen - a sövényvágás szabályai

Egy gondozatlan sövénnyel otthonunk valahogy úgy festhet, mint az a lány, aki farmerben megy az Operabálba. A nagyobb baj, hogy sok, kellően gondozott sövény sem fest túl jól. Ennek oka, hogy a legtöbben csak vágják, vágják és vágják szegény sövényt, különösebb elgondolás nélkül.

42.jpg

(a kép forrása: ucanr.edu)

A sövény lehet csúf oszlop és gyönyörű kerítés is

Egy formásra nyírt sövény képes akár egy ház értékét is feljebb vinni. Hiszen, aki a sövényére időt fordít, az a házát is ápolja. Fontos, hogy a sövény ágait és hajtásait folyamatosan visszavágjuk. Ezzel a növénynek és a szépérzékünknek is segítünk.

Egy sövény gyorsan nő, gyorsan „kócosodik”, ezért évente kétszer, de akár ötször is elővehetjük a sövényvágót.

Ha a sövény egyben kerítés is, akkor figyeljünk arra, hogy magasabbra növő fajok közül válasszunk

Ilyen fajta lehet például:

  • mezei juhar
  • gyertyán
  • borbolya
  • fagyal

Ha alacsonyabb bokrokat szeretnénk, akkor válogassunk közülük:

  • puszpáng
  • törpelonc
  • cserjés pimpó
  • babérmeggy

Ültetés, majd vágás

Ha még csak most készül sövényt választani, nem árt, ha tudja, hogy a sövényeket már ültetés után érdemes visszavágni. Akár egészen 14 cm-ig is. Növekedési időszakban minden újabb 14 cm után vágjuk vissza a bokrot pár centivel. Ha a visszavágást rendszeresen elvégezzük, akkor hamarosan egy igazán sűrű, terebélyes, gyönyörű sövény néz vissza ránk.

Figyeljünk arra, hogy az új hajtásokat ne vágjuk vissza, egészen addig, míg el nem érik a félfás állapotot. Ezt az állapotot onnan ismerjük fel, hogy az ág ugyan már szilárd, de inkább hajlik, mint törik.

Egy kis figyelmesség, és a sövényünk igazán szép sűrű megjelenéssel hálálja meg a törődést. Egy szépen mutató sövény pedig igazi éke lesz a házunknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr68661528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása