A sikeres ingatlaneladás 6 lépése
2016. november 03. írta: Minden, ami lakásfelújítás

A sikeres ingatlaneladás 6 lépése

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy saját maguk értékesítik az ingatlanukat, ám ennek is megvannak a szabályai. Az alábbi 6 pont a kezdeti lépésektől az eladásig végigkíséri, ha ezeket betartja, könnyen talál jó vevőt és sikeresebb lesz a lakáse

  1. Eladási ár

Az internetes hirdetési oldalakon tájékozódjon, hogy a környéken hasonló ingatlanokat mennyiért hirdetnek, így kialakulhat egy reális eladási ár. Ha gyorsan el akarja adni az ingatlant, adjon meg egy olyan árat, ami kicsivel az átlagár alatt van. Ha nem sürgeti az idő, érdemes először drágábban hirdetni.

beautiful-apartment.jpg

Kép forrása: http://www.hotel-r.net/im/hotel/fr/beautiful-apartment.jpg

 

  1. Hirdetés szövege

Mielőtt megírja a hirdetést, nézze meg, mások milyen paramétereket tüntetnek fel. Ajánlott minél több részletet megadni a lakásról, de arra is figyeljen, hogy ne lehessen beazonosítani az ingatlant teljes pontossággal. Mindenképpen adja meg az alapadatokat: városrész, utca, emelet, négyzetméter, szobák száma, fűtés típusa, az ingatlan állapota, de ne hallgassa el, ha az Ön ingatlana valamilyen oknál fogva extrákkal is rendelkezik (pl. frissen felújított, jó szigetelésű, minőségi alapanyagok, stb.). Mutassuk be a környéket is (közlekedés, vásárlási lehetőségek, szolgáltatások a közelben).

  1. Fényképek

A fényképek ma már kötelezők, nagyon figyeljen arra, hogy a képeken egy vonzó, kellemes ingatlan jelenjen meg, ne legyen rendetlenség, ne lógjanak be emberek, jól meg legyen világítva a helyiség, stb. Lehetőség szerint minden fontos részletet több szemszögből mutassunk meg, azt viszont ne felejtse el, hogy a berendezési tárgyaink nem érdeklik a vevőjelölteket! Sőt, az értékesebb ingóságainkról lehetőleg ne tegyünk fel képet az internetre. Fontos a burkolatok, a nyílászárók, homlokzat, kert, terasz, telek, stb. bemutatása.

  1. Alaprajz
    Ugyanilyen fontos a pontos alaprajz is, ennek megléte sok kérdéstől megkímélhet minket, hiszen az érdeklődők azonnal látják, milyen az ingatlan beosztása. Érdemes megemlíteni az átalakítási lehetőségeket is, hátha valaki éppen abban lát fantáziát.

    A hirdetési oldalakon általában meg tudjuk nézni, hányan látták a hirdetésünket, és ha ehhez képest elenyésző számú telefonhívást kapunk, próbáljunk változtatni a hirdetésen, hiszen az láthatóan nem keltette fel az emberek érdeklődését. Esetleg a meghirdetett ár túl magas, ezt is vizsgáljuk meg.
  2. Az ingatlan megmutatása

Készüljön fel, hogy az érdeklődők sokfélék… Az egyeztetett időpontra tegye „fogadóképessé” az ingatlant, legyen rend és tisztaság, sokan bevetik még azt a trükköt is, hogy éppen akkor sütnek sütit, hogy a kellemes illatok még jobb benyomást keltsenek. Helyezzen el virágokat a szobákba, gyümölcsöstálat a konyhába vagy az étkezőbe, ezekkel is azt érheti el, hogy az érdeklődő otthonosan érezze magát az első pillanattól kezdve.

Gondoljuk át, mennyi a havi kiadásunk, mert ezt a kérdést biztosan felteszi mindenki. Itt is igaz, hogy az értékesebb tárgyainkat tegyük el szem elől, mert sajnos nem mindenki igazi vevőjelölt, vannak, akik rossz szándékkal néznek körül.

A hibákat se hallgassuk el, főleg, ha rákérdeznek, sok vitától kímélhetjük meg magunkat – ráadásul lehet, hogy ami az egyik embernek kizáró ok, a másikat nem zavarja.

Legyünk körültekintőek a bemutatásnál, a biztonsági berendezések kezelését elég csak az igazán komoly érdeklődőnek megmutatni például, és azt se mondjuk el mindenkinek, ha egy hétre elutazunk. Próbálja meg türelemmel viselni a folyamatot, a lakáseladás nem egyszerű dolog, nem megy egyről a kettőre.

  1. Adásvétel

Habár az ügyvédet a vevő hozza, az nem árthat, ha Ön is kikéri jogi szakértő véleményét. Ha komoly vevőnk van, kérjünk foglalót, amelyet megtarthatunk, ha a vevő visszalép (viszont a kétszeresét kell megfizetnünk, ha mi állunk el az eladástól!) Az adásvétel minden szakaszában legyen nagyon körültekintő, nyugodtan olvasson el minden papírt aláírás előtt, kérdezzen rá részletekre, ha valami nem világos, ne féljen átbeszélni. Komoly összegek forognak kockán, senki nem kárhoztathatja, ha figyelmesen dönt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr1211831507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2016.11.07. 09:56:28

1: hagyd ki az ingatlanosokat! :D
süti beállítások módosítása