Karácsonyi vacsorák a világ különböző pontjain
2016. december 22. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Karácsonyi vacsorák a világ különböző pontjain

Azt már tudjuk, hogy mi mit eszünk a karácsonyi vacsoraasztalnál, vagy másnap ebédre, amikor összegyűlik a család. De vajon a világ többi pontján mi kerül az asztalra az ünnepekkor?

 

blog9_karacsonyi_vacsorak_nyitokep.jpg

Anglia

Sült, töltött pulya sült krumplival (roast turkey) és paszternákkal a főétel, ám a tradicionális brit karácsonyi menü elmaradhatatlan kelléke még a Yorkshire puding is, amit a babona szerint, ha az óramutató járásával megegyező irányban keverget az ember, vágyai valóra válnak. Érdekesség, hogy sokan készítenek húsos pitét is a mikulásnak, aki egy pohár konyak kíséretében fogyasztja el a rá váró finomságot.

blog9_karacsonyi_vacsorak3.jpgChile

A chilei karácsonyi vacsora inkább az édesszájúaknak kedvez, hiszen része egy muffinra hasonlító szárított gyümölcsökkel, dióval és mandulával teli sütemény (pan de pascua), valamint egy koktél (aguardiente), melynek tej, kávé, vanília és szegfűszeg az alapja. 

USA

Az USA-ban szinte ugyanaz a menü karácsonykor, mint az angoloknál. Különbség, hogy ők áfonyaszószt készítenek a pulykához, tojáslikőrt (eggnog) isznak, és a sütőtökös-húsos pitét nem a télapónak tartogatják. A hatalmas adag étel után még mindig marad hely a gyömbéres sütinek és az almabornak.

 blog9_karacsonyi_vacsorak7.jpg

Dánia

A dánok előszeretettel esznek sóval vagy vajjal tálalt sült gesztenyét, barna szósszal leöntött főtt krumplit, valamint egy fánkkülönlegességet (aebleskiver), mindezt leöblítve egy jó pofa sörrel (Julebryg).

 blog9_karacsonyi_vacsorak4.jpg

Csehország

A csehek pontyot esznek krumplisalátával, amit már előző nap elkészítenek, és szentestéig állni hagyják. A hagyomány szerint a karácsonyi vacsora kell, legyen a nap első étkezése, és aki kibírja, hogy addig nem eszik, aranymalacot lát a falon.

blog9_karacsonyi_vacsorak5.jpg

Finnország

Finnországban már december 24-én reggel az egész család fahéjas tejberizst reggelizik, amelybe egy szem mandulát rejtenek el, és aki ezt megtalálja, azt a babona szerint nagy szerencse éri következő évben. A finnek karácsonykor is szívesen esznek mindenféle halból készült harapnivalót, főleg lazacot, melyeket krumplival készítenek.

 blog9_karacsonyi_vacsorak6.jpg

Ausztrália

Ausztráliában nehéz elképzelni a meghitt ünnepet a havas ablakok, és a kandalló melege nélkül. Náluk még a mikulás is a tengerpartról érkezik szörfdeszkán, szánját pedig nyolc kenguru húzza. Mégis a karácsonyi menüjük ugyan az a sült pulyka (roast turkey), mint az angoloknak. Persze a hőség és a tenger miatt rák, hal, és más tengeri herkentyűk is kerülnek a tányérra. Az étkezések végén mégis előkerül a mézeskalács, hogy a karácsony ízével a szájukban kimenjenek a napsütötte tengerpartra. 

Franciaország

Franciaországban, a hagyományok szerint az éjféli mise után szervírozzák a karácsonyi vacsorát (le reveillon). Előételnek liba vagy kacsamájat, osztrigát, füstölt lazacot (foie gras) fogyasztanak, majd a tányérra kerül a főétel: gesztenyével töltött liba. Mindezt természetesen pezsgővel öblítik le. A fatörzs (buche de Noel) a hagyományos desszert, de Jézus és a 12 apostol tiszteletére egy 13 részből álló desszertkülönlegességgel zárják a karácsonyi menüt. Ezeknek a hagyomány szerint karácsony estétől 3 napig kell az ünnepi asztalon sorakozniuk.

blog9_karacsonyi_vacsorak8.jpgIzland

Izlandon egy füstölt sonkára emlékeztető disznóhúst fogyasztanak, melynek rajtuk kívül nem sokan tudják kimondani a nevét (hamborgarhryggur). Ennek birkából készült megfelelője (hangikjöt) szintén az asztalra kerül, és ecetes vörös káposztát fogyasztanak melléjük. 

Mexikó

Mexikóban karácsonykor puliszkás pacallevest (menudo) kanalaznak, melyet már előző nap elkezdenek készíteni. De esznek még tengeri halakat, dióval és tojással töltött pulykát, melyet egy forró édes italkülönlegességgel öblítenek le, ami almából, nádcukorból, aszalt szilvából és a tejocote gyümölcsből áll (ponche). 

Németország

A németek sült libát, pontyot, vagy bajor virslit szervíroznak az ünnepek alatt, általában burgonyával vagy krumplisalátával, zöldségekkel és savanyú szósszal. Édesség gyanánt a már nálunk is elterjedt mézeskalácsot (Lebkuchen), vagy gyümölcskenyeret (Christollen) esznek, melyet fahéjjal vagy kardamommal fűszereznek, és havas háztetőkre emlékeztető porcukorral borítanak be. 

Olaszország

Az olaszok híresek karácsonyi kelt tésztás kuglófjukról (panettone), érdekes módon náluk húsok helyett ünnepi főétel a parajjal töltött, diós vajjal meglocsolt ravioli, a gorgonzolás töltött gomba és a házinyúl, melyet pármai sonkával sütnek meg. De az asztalra kerül még temérdek hal és sült hús is, mégis a tészta (pasta) van a központban.

blog9_karacsonyi_vacsorak2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr8812034927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása