Egy jó mozizáshoz ezt a 7 pontot ismerni kell!
2017. január 11. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Egy jó mozizáshoz ezt a 7 pontot ismerni kell!

Nincs is jobb télen egy meghitt mozizásnál otthon, anélkül, hogy fel kéne öltözni és ki kéne menni a hidegbe… De a tökéletes élményhez az kell, hogy a hangrendszer részei a megfelelő helyekre kerüljenek. És akkor már csak a pattogatott kukoricáról kell gondoskodni.

287196-399a1bd4-87c5-11e3-8443-2fa0360423e2.jpg

Kép forrása: http://resources0.news.com.au/images/2014/01/28/1226812/287196-399a1bd4-87c5-11e3-8443-2fa0360423e2.jpg

Íme, így fog jól szólni a házimozi:

1. Először a TV-nek és a kanapénak találja meg a helyét

Mielőtt bármihez hozzáfog, tervezze meg, hogyan szeretne mozizni. A TV-t a hosszabbik fal mentén vagy úgy, hogy ne érje sok fény a képernyőt. A kanapét vagy a foteleket a TV-készülékhez képest kényelmes pozícióba helyezze el. Gondolja át, honnan szokta a legtöbbet a TV-t nézni, ezt a bútort helyezze a fókuszba.

2. Helyezze a 2 első hangszórót fülmagasságba, abba az irányba fordítva, ahonnan a filmet nézi.

Egy-egy oldalra egy hangszóró kerül, befelé néznek. Ha a kanapéról nézi, a hangszórókat nagyjából 45 fokos szögben látja. Ha a hangszórókból egyenes vonalat húznánk, fülmagasságban a szoba közepén metszenék egymást.

step2.PNG

Kép forrása: http://www.wikihow.com/Set-Up-a-Home-Theater-System

3. Legyen a központi hangszóró a tévékészülék alatt vagy felett.

Ez a darab általában kisebb méretű és arra tervezték, hogy kristálytisztán szóljanak a párbeszédek. Ezért elől és középen kell elhelyezni, hogy az egész szobába eljuttathassa a hangot. Sokan a tévé fölé rögzítik vagy helyezik, ha van rá lehetőségük.

4. Az oldalsó hangfalakat helyezze egy vonalba és a nézők feje fölé.

Az oldalsó hangszórók legyenek a nézőkkel párhuzamosan, hogy balról és jobbról egyformán szóljanak. Ha nem tudja megoldani a párhuzamos elhelyezést, a nézők mögé is teheti a hangszórókat, ekkor a kanapé felé nézzenek. Mindig kb. 60 centire legyenek a fejek fölött és lefelé nézzenek.

step4.PNG

Kép forrása: http://www.wikihow.com/Set-Up-a-Home-Theater-System

5. A hátsó hangfalakat egymás közelébe, a hátsó fal közepén helyezze el

Ezzel azt érhetjük el, hogy egymást támogatva juttassák el a hangot hozzánk. Alternatív megoldás, hogy egymástól távolabb helyezzük ezeket a hangszórókat is, így a hang ténylegesen körbe tud járni.

6. A mélynyomót a szemközti falra, lehetőleg középre tegye

Az erős, mély hangokért felelős ez a hangfal, legjobb helye elől középen van. Ha ez valamiért nem lehetséges, a TV mellett is helyet kaphat.

step6.PNG

Kép forrása: http://www.wikihow.com/Set-Up-a-Home-Theater-System

7. A hangszórók előtt ne legyen akadály

Ha ülő helyzetben nem látja a hangszórókat, a hang sem fog eljutni a nézőkhöz. Rendezze át a zavaró tárgyakat, hogy a lehető legjobbat hozza ki a hangrendszeréből. A csupasz falak és padló sem ideális, mert a hang visszapattan róluk, ajánlott szőnyegekkel, bútorokkal javítani ezen.

A tervezés után jöhet az installálás. Minden helyiség, szoba máshogyan viselkedik, ezért érdemes időt szánni a hangfalak és a berendezés megfelelő helyének megtalálására, hogy aztán a mozizás a legjobb élményt nyújtsa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr1112115147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ben2 2017.01.12. 10:47:29

Mivel az alacsony frekvenciás hangoknak nem igazán érzékeljük az irányát, a mélynyomó igazából bárhol lehet. A legegyszerűbb valahol az erősítőhöz közel a földön keresni neki helyet. Ha társasházban lakunk, semmiképpen se rakjuk a mélynyomót szekrényre vagy asztalra, mert azok felerősítik és továbbadják a rezgést a födémnek és kiidegeljük az alattunk lakókat.

PonDrow 2017.01.12. 12:08:20

Én úgy tapasztalom, hogy a képméreten kívül igazából nem számít semmi más. :) 5.1 / 7.1 hangrendszereket meg csak elvétve látok bárkinél is felszerelve már. 99%-ban csak a helyet foglalják a hátsó hangórók, úgyhogy előbb-utóbb mindenki eltünteti őket. :)

szemi90 2017.01.12. 13:48:27

Szuper, majd ha lesz egy akkora házam, ahol dedikált mozizós szoba lesz, újra elolvasom a cikket.

Macropus Rufus 2017.01.12. 13:51:47

egy igazán jó mozizáshoz elve nem tévét használ az egyorrú. Hanem projektort. Igaz ehhez hely is kell. Mint ahogy az 5.1 hangrendszernek is kell a tér. Szóval egy igazán jó mozizáshoz kell egy igazán méretes helység, ahol egy igazán méretes vászon van meg egy frankó fullhd projektor. Valamint egy tuti 5.1-es erősítő és hozzá a hangdobozok.

Macropus Rufus 2017.01.12. 13:53:13

@szemi90: pár hónapja fejeztem be az enyémet. És ha lesz lehetőséget rá, feltétlen csináld meg! Tényleg dedikált szoba kell neki, de ha meg tudod csinálni akkor csináld. Nagyon komoly mozi élmény. :)
süti beállítások módosítása