Kicsi a nappalija? Íme, a 10 legjobb ötlet, hogyan növelje meg a térérzetet!
2019. január 21. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Kicsi a nappalija? Íme, a 10 legjobb ötlet, hogyan növelje meg a térérzetet!

A lakásunk méretén nem igazán tudunk változtatni, de van néhány olyan trükk és ötlet, amivel nagyobbnak érezzük a teret, mint amilyen valójában. Íme, a 10 legjobb lakberendezési és dekorációs ötlet, amely egyszerűen kivitelezhető, és azonnal nagyobbnak érzi a nappalit.

  1. Válasszon világos padlót és bútorokat

A legegyszerűbb módszer: legyen a padlóburkolat és a bútor színe világos árnyalatú.

  1. Helyezzen el egy nagy tükröt a falon

Ez is egy egyszerű trükk: a nagy tükör vizuálisan növeli a térérzetet, ráadásul a fényt is szétszórja a helyiségben.

  1. Gondolja át, milyen színt választ a falra

Fesse a falakat semleges, világos színűre, mert a szem az ilyen árnyalatokat távolabbinak érzékeli. Ha mégis ragaszkodik a sötét színekhez, válasszon kétfélét a szomszédos falakra. A kontraszt biztosítja, hogy a szoba sarkai ne vesszenek homályba, így a tér is nagyobbnak tűnik.

Egy nagyobb mintázatú tapéta vizuálisan növeli a fal méreteit. Figyeljünk arra, hogy a színséma egyszerű legyen, érdemes fényes papírt választani, és elég csak egy falat letapétázni a szobában.

  1. Hangsúlyozza a függőleges vonalakat

A függőleges vonalak miatt a szoba vizuálisan magasabbnak tűnik, mint valójában. Lehet csíkos a függöny vagy a rolók, de a függőleges képek a falon vagy például egy magas állványzatú lámpa is ugyanezt a hatást éri el. De a vízszintes csíkokkal is játszhat: a padló és a falak szélesebbnek látszanak, mint valójában.

  1. Ne legyen túl kontrasztos a színséma

A szoba színvilága inkább semleges legyen, ezzel rendezettebbnek és nagyobbnak néz ki. Válasszon olyan lakberendezési kiegészítőket, amelyeknek gazdag a textúrája, vagy fényes, tükröződő felületűek - mint például a csillogó díszítésű párnák.

  1. Legyen minél több az üvegfelület

A felesleges falakat, ahol lehet, érdemes lebontani, és helyükre üvegpaneleket tenni. De jó ötlet az ablakok megnagyobbítása, esetleg több ablak kialakítása, hogy világosabb legyen a helyiség (ez sajnos nem minden esetben lehetséges). Vezesse a tekintetet a szobán túlra, egy másik helységbe vagy a lakáson kívülre.

Extra tipp: az üvegpanelek fugázáshoz használjunk MapeGlittert, amely a Kerapoxy Designhoz adva fényesen csillogó, metálfényű fugázóanyagot eredményez, ettől igazán különlegessé válik a térelválasztó fal.

  1. Csökkentse a bútorok számát

Kis helyiségbe minél kevesebb bútort tegyen, így elkerülheti a zsúfoltság érzetét. Alaposan tervezzük meg, hogy milyen bútort hová teszünk, mert a helyes méretválasztással a szoba harmonikusnak fog hatni. A magasfényű, tükröződő felületű bútorok szórják a fényt a szobában, így világosabb lesz az összhatás. Ha nem talál megfelelő méretű bútordarabot egy bizonyos helyre, gyártasson méretre tárolóhelyeket, szekrényeket, a tökéletes helykihasználás így könnyen megoldható.

  1. Nem mindegy, milyen bútorokkal rendezi be a szobát

Az is okos ötlet, ha egymásba rakható bútorokat vásárol, és így használaton kívül nem csökkenti a szoba hasznos területét. A falra szerelhető bútorokkal tágasabb lesz a padló, ráadásul tisztán tartani is könnyebb.

  1. Használjon erős fényt adó világítást, lámpákat.

A jó világítás kötelező egy kis helyiségben, ennek kialakítására fontos költeni lakásfelújításkor. Minél több fény jut mindenhova, annál tágasabbnak érezzük a teret. A sötétebb sarkokba is érdemes egy-egy lámpát beállítani.

  1. Tartson mindent rendezetten.

Semmi sem csökkenti a térérzetet jobban egy szobában, mint a rendetlenség. A megfelelő tárolóhelyek kialakításával elpakolhatjuk a dolgainkat szem elől. Igyekezzünk minél több olyan helyet megtölteni, ami egyébként nincs még kihasználva.

A lakbermagazin.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr9014566428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása