Parketta kerüljön a nappaliba, vagy maradjon inkább a jól bevált járólap?
2019. február 07. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Parketta kerüljön a nappaliba, vagy maradjon inkább a jól bevált járólap?

Nem könnyű annak a kérdésnek az eldöntése, hogy a parketta vagy járólap kerüljön a nappaliba. Mindkettő mellett egyaránt vannak érvek és ellenérvek is. Szerencsére nincs kőbe vésve, hogy melyik a megfelelő választás, hiszen az egyéni ízléshez és igényekhez igazodva a parketta is remek döntés lehet.

Miért lehet praktikus választás a parketta?

Azért, mert

  • természetes anyag, mivel fából készül,
  • meghittséget, melegséget sugároz,
  • sokféle keménységű, színű és fajtájú parketta közül lehet választani.

Mikor érkezik el a nappali megújításának ideje?

Már nem érzi jól magát a nappalijában, de nem tudná megfogalmazni, hogy miért? Szívesebben tölti az idejét másik helyiségben, pedig régebben a nappaliban volt, amikor csak tehette? Ezek egyértelmű jelei annak, hogy a nappalit már nem szereti úgy, mint régen, szükség van hát újításra.

Ha radikális változtatást szeretne, akkor a padlótól a plafonig terjedhet a megújítás. A korábbi járólapot parkettára cserélheti, és új falszín/ek választásával valóban teljesen átalakíthatja nappaliját. A “kellemes” rész, tehát a bútorok, textíliák és a dekoráció összeválogatása csak ezek után következhet.

Fehér vagy színes fal - avagy színek vagy homogenitás?

A falszín eldöntése is legalább annyira fontos, mint a parketta-járólap kérdése. Van, aki a fehérre esküszik, hiszen az mindenhez passzol, és egyszerűségében nagyszerű. De legalább ilyen népes azok tábora is, akik azt szeretik, ha élénk színekben pompázik a nappali. Tehát a falszín kiválasztásánál is érvényesül az ahány ház, annyi szokás elve.

Mivel rendezze be nappaliját?

Ezt nagyban meghatározza, hogy tágas tér áll rendelkezésre vagy kisebb helyen kell komfortos, minden igényt kielégítő nappalit kialakítani. Egy biztos, kényelmes ülőalkalmatosság egyik nappaliból sem hiányozhat. Ha a hely engedi, akkor a kanapé mellé fotel, puff vagy babzsákfotel is kerülhet. Ezeket kiegészítheti egy stílusos dohányzóasztal üvegből vagy fából.

A bútorokat illetően nem szerencsés túlzásba esni. A kevesebb néha több elve itt fokozottan érvényes. Nagyméretű szekrények helyett célszerű inkább könyvespolcban, fali polcban, illetve komódban gondolkozni.

Dekoráció a nappaliban

Rengetegféleképpen dekorálható a nappali:

  • különböző textíliákkal (párnák, takarók): ha egyszínű a kanapé, akkor bátran választhatók hozzá színes kiegészítők;
  • függönnyel: amely felöltözteti nappalit, a mintáknak és a színeknek csak a képzelet szabhat határt;
  • családi fotókkal: bensőséges hatást érhető el velük;
  • egyedi képkeretekkel, falmatricával: egy-egy falfelület remekül kiemelhető segítségükkel;
  • dísztárgyakkal (gyertya, szobor, váza stb.): ezek helye tetszőlegesen változtatható is, így időnként úgy érezheti, mintha komolyabb átrendezés történt volna;
  • növényekkel (zöld növények, ill. vágott virágok): élettelivé teszik a helyiséget;
  • szőnyeggel: felöltözteti a teret, remekül kiegészíti a parkettát vagy a járólapot.

Változtatna nappalija megjelenésén, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Esetleg a burkolat cseréjén is gondolkodik, de még nem jutott döntésre, hogy parketta vagy járólap mellett tegye le a voksát?

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr5314566006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása