3 dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagynia, ha melegburkolat kerül a fürdőbe és a konyhába
2019. március 07. írta: Minden, ami lakásfelújítás

3 dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagynia, ha melegburkolat kerül a fürdőbe és a konyhába

Hiába van óriási választék a piacon a legkülönbözőbb színű és méretű járólapokból, van, aki a lakás összes helyiségében a melegburkolat mellett teszi le a voksát, dacára annak, hogy alig néhány éve még íratlan szabály volt, hogy a konyhába és a fürdőszobába mindenképpen hidegburkolat kerüljön. A manapság uralkodó trendek, a lakások elrendezése, illetve a lakók igényei hatására azonban kibillent a mérleg nyelve.  

A melegburkolat preferálásának számtalan oka lehet:

  • nem véletlen “meleg”, hiszen a hangulata melegséget sugároz, jó érzéssel tölt el,
  • könnyen tisztán tartható,
  • nem kell fugázni, így a fuga tisztításával sem kell foglalkozni.

A melegburkolatok sokfélesége

Ha azt a szót hallja, hogy melegburkolat, valószínűleg egyből a parketta jut eszébe. Ennél azonban jóval árnyaltabb a kép a burkolattípusok tekintetében, hiszen a parkettán kívül még nagyon sokféle padlótípus közül választhat. A melegburkolatok két nagy csoportra oszthatók. Az egyik a rugalmas burkolatok csoportja:

  • PVC,
  • gumi,
  • padlószőnyeg,
  • műgyanta padló,
  • linóleum.

A másik csoportba a faburkolatok tartoznak:

  • hagyományos parketta,
  • lamella parketta,
  • szalagpadló,
  • laminált padló,
  • parafa.

Mire figyeljen, ha melegburkolat kerül a fürdőbe vagy a konyhába?

Nem ördögtől való ennek a burkolattípusnak a konyhában vagy a fürdőben történő alkalmazása. De miért is olyan problémás ez a két helyiség? Természetesen a víz miatt, ami - főként a fürdőszoba esetében - óhatatlanul a földre, tehát az ott lévő burkolatra csöppenhet, fröccsenhet, folyhat, valamint a pára miatt, ami mindkét helyiségben gyakori jelenség. Különösen akkor jelenthet ez problémát, ha a burkolat fából készült. Manapság már kaphatók olyan faburkolatok, amelyek alkalmasak a vizes, párás helyiségek burkolására is. Érdemes alaposan tájékozódni vásárlás előtt, mert ha nem a megfelelő burkolat kerül kiválasztásra, akkor az rövid időn belül megcsúnyul és tönkremegy.

3 dolog, amire figyelni kell, ha melegburkolat kerül a fürdőbe vagy a konyhába:

  1. A szellőzés megoldott legyen. Lehetőség szerint kerüljön ablak a helyiségre. Amennyiben ez nem lehetséges valami miatt, akkor gondoskodni kell szellőző rendszer kiépítéséről.
  2. Ha nem újépítésű a lakás, ahová melegburkolatot szánunk, akkor komolyan mérlegelni kell annak a kockázatát, hogy a vízvezetékcsövek megadhatják magukat. Egy esetleges csőtörés pedig a fából készült burkolat végét jelenti.
  3. A fürdőszobában és a konyhában használható parketták zöme vízálló, így a kifröccsenő víz nem akkora probléma, mint néhány évvel ezelőtt lett volna. Ettől függetlenül mégsem árt odafigyelni arra, hogy minél kevesebb víz érintkezzen a melegburkolat felületével.

Bármilyen melegburkolat használható a fürdőbe vagy a konyhába?

A válasz nem, hiszen a nem vízálló burkolattípusok sajnos nem alkalmasak arra, hogy a két helyiség valamelyikét díszítsék.

A padlószőnyeg és a hagyományos laminált padló használata pedig egyenesen tilos, ha erről a két helyiségről van szó!

Melegburkolat, amely kimondottan ajánlott fürdőbe és konyhába - az LVT

Létezik egy olyan padlótípus, amely kimondottan ajánlott fürdőszobákba és konyhákba. Ez pedig nem más, mint az LVT. Az LVT valójában nem más, mint egy vinyl padlóburkolat, némileg “felturbózva” eredeti társához képest.

Előnye, hogy vízálló, és lerakás szempontjából többféle típus közül lehet választani. Akár szakember segítsége nélkül is elvégezhető a lerakása.

Mindezek mellett rendkívül sokféle mintázatban kapható, például kő, padlószőnyeg, fapadló, így valóban otthonának dísze lehet ez a padlótípus.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr4814602420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása