Milyen csempefelülettel jár a legjobban? Kényes vagy hálás burkolatok
2019. június 03. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Milyen csempefelülettel jár a legjobban? Kényes vagy hálás burkolatok

Amikor csempét választunk, a praktikus tulajdonságaira is gondolnunk kell: vajon minden egyes vízcsepp meglátszik-e majd rajta, vagy épp ellenkezőleg: hálás, könnyen tisztítható burkolatot választottunk? Mi a legjobb taktika? Íme, pár jó tanács.

A legfontosabb kérdés: fényes vagy matt legyen csempe? Melyik a megfelelő választás?

A fényes lapokat könnyebb tisztán tartani, vagy legalábbis a fényes felületüknél fogva látjuk tisztábbnak, ragyogóbbnak, mint a matt lapokat.  A fényes burkolatok nagy előnye még, hogy optikailag tágasabbnak mutatják a helyiséget.

De inkább csak a falakra válasszunk fényes burkolatot – a padlón könnyedén elcsúszhatunk, ha fényes, síkos a járólap felülete. A manapság népszerű járólapok inkább matt verzióban érhetők el, sőt enyhén barázdált, kissé recés felülettel is kaphatók.

Jó ötlet, mutatós megoldás, ha a fényes, illetve ugyanabból a színből a matt lapokat kombináljuk egymással a helyiségben. A falakra inkább a fényes, a padlóra a matt változat kerüljön. Érdemes azt is tudni, hogy tisztítás szempontjából a sötét, matt felületek bizonyulnak a legkényesebbnek.

Létezik olyan gyártási eljárás, amelynek során a csempék felülete titán-dioxid bevonatot kap. Ez a bevonat csökkenti a víz felületi feszültségét, vagyis a csempe felületén nem lesznek foltot hagyó vízcseppek, mert a bevonat egyfajta vízfilmet alkot a burkolólapokon. Ez az erősen hidrofil réteg pedig alámossa a felületen megtelepedő szennyeződéseket. Másik nagy előnye, hogy a mikrobákat, baktériumokat is elpusztítja.

Ha egy ilyen csempéhez olyan fugát választunk, amely egyszerre rendelkezik víztaszító és penészesedésgátló tulajdonságokkal, akkor biztosíthatjuk, hogy nemcsak könnyebb lesz takarítani, de a penész sem tud megtelepedni a fürdőszobánkban.

Keresse a Mapei termékein a DropEffect® (víztaszító) és BioBlock® (penészedésgátló) technológiák jelzéseit, mert ezeket nyugodt szívvel ajánlják a szakemberek a fürdőszobákba.

(A vsfurdoszoba.hu cikke nyomán, képek is onnan.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr914865626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása