6 térnövelő ötlet kis helyiségekbe
2019. június 10. írta: Minden, ami lakásfelújítás

6 térnövelő ötlet kis helyiségekbe

Ha kevés a helye a lakásban, ne szomorkodjon! Szerencsére számos praktika létezik, amelyek segítségével jobban ki lehet használni a teret. Sőt, a kicsi lakásoknak szinte csak előnye van!

A kevés hely ugyanis növeli a kreativitást, kevesebbet kell takarítani, és kevesebb felesleges dolgot vásárolunk. A kisebb teret sokkal egyszerűbb a saját képünkre formálni, és sokszor otthonosabb, mint egy nagy lakás. Nem hiszi? Pedig igaz: hőtérképek alapján bebizonyították, hogy a nagyméretű otthonok nagy részében szinte alig töltenek időt az tulajdonosok.

3 dologra figyeljünk: legyen elég zárt tároló, ahová elrejthetünk mindent, amire épp nincs szükség, legyen elég hely a szükség holmink számára, és maradjon elég tér kényelmesen mozogni a helyiségben.

Íme, 6 térnövelő ötlet!

Fogjuk vissza a színeket

Kettő, három vagy maximum négy színben gondolkodjunk a szoba berendezésénél: ennél több zsúfolttá teszi az összhatást. Érdemes a világos színek dominanciájára törekedni.

Sok kicsi bútor zsúfolttá tesz

A sok apróbb bútor helyett válasszunk inkább méretesebb darabot. A kis bútorok szétszabdalják a teret, míg a nagyok fókuszpontot képeznek, így egyértelműen kialakíthatunk különféle zónákat – a zónákra bontott tér pedig rendezettséget sugall.

Egy tér – több funkció

Mindenképpen alakítsunk ki különféle sarkokat, amelyeket egyértelműen elkülönítünk egymástól – de közben tartsuk meg az egységet is.

Az elkülönítésre több lehetőségünk is akad, például használjunk szőnyegeket, mert segítenek kis szigetek kialakításában. És melyik rész hol legyen a helyiségben? Érdemes az ágyat a legsötétebb sarokba tolni, az ülőgarnitúrát a legvilágosabb helyre, a dolgozóasztalt pedig a polcok alá.

Átláthatóságra törekedjünk

Olyan bútorokat válasszunk, amelyek a lehető legkevesebb helyet foglalják el a padlón, amelyek alatt átlátunk. Szerezzünk be kecses lábakon álló asztalt, és az ülőgarnitúra vagy fotel esetén is érdemes lábakkal megemelt verziót választani – csakúgy, mint a könyvespolcoknál és az ágynál is.

Függőlegesben is gondolkozzunk

Szekrények helyett lebegő polcok a falon, állólámpák helyett falra szerelhető lámpák, komódok helyett pedig mennyezetig érő beépített szekrény. Ha nagy belmagassággal rendelkezünk, használjuk ki: ha valamit ritkán veszünk elő, nyugodtan rakjuk fel magasra.

Válasszunk többfunkciós bútorokat

Számtalan példa van a többfunkciós bútorokra: lábtartó, beépített tárolóval, meghosszabbítható ebédlőasztal, ággyá alakítható kanapé vagy lenyitható fali dolgozóasztal. Ezeknek a bútoroknak a segítségével nem kell feláldoznunk a rendelkezésünkre álló helyet a funkcionalitás oltárán.

Az otthonneked.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr4114868276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása