Mini kert a városban: csodás erkély ötletek
2019. június 13. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Mini kert a városban: csodás erkély ötletek

Ahogy beköszönt a jó idő, az ember egyre több időt tölt az erkélyén. Bármilyen pici is az erkély, egy asztal, egy szék és némi növény segítségével máris otthonosabb lesz! Egy kis tervezéssel és gondozással pedig valóságos kis kertet is kialakíthatunk. Inspirációként összegyűjtöttünk pár lenyűgöző ötletet.

Mire lesz szüksége, ha kertesíti az erkélyét?

 

Magok és palánták. A legegyszerűbb, ha egynyári növényeket választ, mivel ezeket nem kell teleltetni. Az egynyári növények egy éven belül növekednek, virágot hoznak, magot érlelnek, majd elpusztulnak. Ha gyors eredményt szeretne, akkor palántát vásároljon, és ne magot, mert a palánta gyorsabban és egyszerűbben termeszthető. A tavasszal beültetett, még fiatal növények már a nyári színpompa ígéretével kecsegtetnek.

Balkonládák és virágföld. A ládák aljára vízelvezető drén réteg kerül (kavics, agyaggranulátum), erre töltjük a földet, amit érdemes homokkal keverni. A láda legalább 18 cm széles kell legyen ahhoz, hogy kétsoros beültetésen gondolkodjunk, keskeny ládába csak egy sor növény javasolt.

Hely. Olyan növényeket válasszon, amelyek helyigénye arányban van az erkélyével. Nem biztos, hogy egy fa jól fogja magát érezni, egy paradicsom viszont annál inkább! Az erkélyen kevés hely van, ez azonban nem akadálya a sokféleségnek. Vegye számításba, hogy függőlegesen is terjeszkedhet falra akasztható ládák és edények segítségével. Vállalkozó szelleműek dekoratív függőleges kerteket hozhatnak létre raklapok vagy éppen műanyag palackok felhasználásával.

Fény. Fontos, hogy az erkély fekvésének megfelelő növényeket válasszunk, és csak azonos igényű növényeket társítsunk.

Milyen kert illik az Ön erkélyére?

 

Zöldség- és fűszernövénykert. A könnyű nyári ételek hozzávalóit akár saját erkélyéről is szüretelheti: leveles zöldségek, hagyma, paradicsom, az erkély korlátjára felfuttatott bab és uborka mind csodás látványt nyújt, és ráadásként még hasznosak is. A fűszerkertben pedig megtalál mindent, amivel az ételeit illatosan frissé teheti: bazsalikom, kakukkfű, oregánó, citromfű, zsálya, rozmaring – csupa kis helyigényű, pompás illatú növény!

Mediterrán kert. Kilép az erkélyére, és úgy érzi magát, mintha nyaralna… A mediterrán növények csodás hangulatot varázsolnak az otthonába. A leander, a levendula, a különböző fajtájú muskátlik, a hibiszkusz vagy a hortenzia, esetleg egy pálma káprázatos színekkel és illatokkal örvendeztetnek meg hosszú hónapokon át. Erkélyre a cikász pálma a legkedveltebb.

Kezdők kertje. Kezdje egy pár cseréppel/edénnyel! Nem kell rögtön az egész erkélyt elárasztania növényekkel. Első lépésnek elég 3-5 növény. Ha ezeket sikeresen gondozza, bővítheti a kertjét.

Mini rózsakert. Összesen mintegy 14 000 rózsafaj létezik, és a jó hír az, hogy ezek többsége cserépben, egy erkélyen is termeszthető. Az ideálisak nyilván a mini rózsák, amelyek futórózsákkal társítva már szépen kitöltik a rendelkezésre álló teret. Ha nagyobb rózsát is szeretne, válasszon tearózsa hibrideket. Ezek már helyigényesebb rózsák, közepes, és főleg nagy cserépben érzik jól magukat.

Állandóan virágzó növények. Ha azt szeretné, hogy mindig legyen az erkélyen olyan növény, ami éppen virágzik, akkor társítson olyan növényeket, amelyek az év különböző szakaszaiban virágoznak. Válasszon egynyáriakat a virágzásuk időpontja szerint, és távolítsa el őket virágzás után.

Ne feledje, egy csodás kert akkor tud igazán érvényesülni az erkélyén, ha maga a terasz is pompás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr7314847746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása