A magazinba illő otthonok meghökkentő titka
2019. július 08. írta: Minden, ami lakásfelújítás

A magazinba illő otthonok meghökkentő titka

Hogyan lehetséges az, hogy a magazinokban az egymás mellé rendezett tükrök, képkeretek, vázák és lámpák stílusos kompozíciót alkotnak, míg a mi nappalinkban inkább rendetlenségként hatnak? Mit tudnak a lakberendezők, amit mi nem? Eláruljuk!

A stílusos otthon meghökkentően egyszerű titka: a vizuális háromszögek.

Agyunk szereti a szimmetrikus elrendezést, de még jobban szereti azt, ha valami érdekes, dinamikus, ezt pedig gyakran éppen egy kis aszimmetriával teremthetjük meg.

A lakberendezésben gyakran alkalmaznak vizuális trükköket a profik, ez alól a dekorációs elemek elhelyezése sem kivétel. Szemünk számára az olyan összkép vonzó, amely háromszögszerűen

helyezkedik el. A háromszög talpa a felületen pihen, ott egy kicsit sűrűbb a kompozíció, és akár egyenlőszárú háromszögként szimmetrikusan, akár derékszögű háromszögként aszimmetrikusan, a mennyezet felé nyújtózik az elrendezés.

Ebben a tippben az a legjobb, hogy bárhol működik, bevethetjük az előszobában, a nappaliban, a hálóban, a konyhában vagy a fürdőszobában is.

Képeinken látható példa az egyenlőszárú háromszögre: ha egyenes vonallal kötnénk össze a középen elhelyezkedő lámpa tetejét az asztal két oldalával, egy egyenlőszárú háromszöget kapnánk, a dekorációs elemek pedig ebben a háromszögben helyezkednek el.

Egy másik példán a lámpa egy derékszögű háromszög egyik oldalaként magasodik baloldalon, a képkeretek, az üvegpalack és a szobor ugyanennek a háromszögnek az átfogója alatt helyezkednek el. (A háttérben lévő nagyobb képnek nincs kerete, nem hangsúlyos eleme a kompozíciónak, ezért nem zavarja meg az összhatást.)

Jó ötlet a konyhában a mosogató két oldalára elhelyezni cserepes fűszernövényeket, és a belógó csillárral kijelölni a vizuális háromszög sarkait.

Egy nagyobb felületen, például egy hosszú asztalon két vizuális háromszöget is megjeleníthetünk, egyet jobbról, egyet balról.

A vizuális háromszögek alkalmazása olyan apróság, amelyet első pillantásra észre sem veszünk, csak azt érzékeljük, hogy jólesően harmonikus a látvány, kifinomult a berendezés - érdemes kísérletezni vele!

Az otthonneked.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr6814904524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása