Ámulatba ejtő hidegburkolatok: kőmozaik, kavicsmozaik és társaik
2019. szeptember 16. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Ámulatba ejtő hidegburkolatok: kőmozaik, kavicsmozaik és társaik

Évezredek óta használjuk épületeink díszítésére – ahogy mondani szokták, ennyi ember nem tévedhet. A mozaik praktikus, tartós hidegburkolat, ami teljesen szabad kezet ad az alkotó fantáziának. Bármilyen forma, motívum megvalósítható a segítségével, hiszen sokféle színben, alapanyagban és formában megvásárolható. Burkolható vele fal és padló, egyenes és ívelt felület egyaránt. Választhat egyszerűt vagy művészien bonyolultat, a lakása csak nyerni fog vele! Hogy miért?

amulatba-ejto-hidegburkolatok-komozaik.jpg

Mit kell tudni erről a speciális hidegburkolatról?

A mozaik alakja lehet szabályos négyzet, téglalap, kör, és persze szabálytalan alakúakkal is találkozhatunk. Létezik 3 dimenziós típus, ahol változik a lapok vastagsága. Egyre többször talákozunk a mikromozaikokkal, melyek mérete 1x1 cm. 

Csodálatosak a természetes anyagból készülő kő-, kavics-, fém-, márvány- és üvegmozaikok, ezek nagyszerűen kombinálhatóak egymással ugyanazon a panelen belül. Igazán látványos hatást érhetünk el a segítségükkel, hiszen a látvány a fényviszonyoknak megfelelően módosul: egyszerűen lehetetlen megunni egy mozaikkal díszített felületet.

De mikor lesz vége a felújításnak, ha azt a rengeteg apró darabot egyenként rakják fel?

A régi mesterek valóban egyenként helyezték fel az összes mozaikdarabot, többek között ezért is ejtettek ámulatba évszázadokon át a mozaikkal kirakott felületek palotákban, templomokban, fürdőkben és sok egyéb helyen. Ma már azonban létezik egy olyan eljárás, ami felgyorsítja a mozaikkészítés folyamatát. Ez a hálóra ragasztás: egy 30x30 cm-es hálóra vannak felragasztva az elemek, amit ollóval könnyedén kisebbre lehet vágni, ha keskenyebb sávot szeretnénk felhasználni. A hálózott mozaiknak van illesztett oldalú változata is, ahol az elemek tökéletesen, résmentesen illeszkednek egymáshoz.

Hogyan teheti látványossá a lakását mozaikkal?

Jöjjön néhány tipp, ami kiindulópontként szolgálhat!

  • Egy fal vagy egy bútor kiemelése. Nagyszerű módja annak, hogy kiemeljük egy helyiség valamely részét.
  • Használja vízszintes vagy függőleges díszítősávként. Teljesen meg fogja változtatni a fürdőszobáját, egyszerű, mégis elegáns módon.
  • Akár több díszítősávot is beilleszthet a nagy formátumú hidegburkolat-lapok közé!
  • Dekoratív sáv a falon, ami folytatódik a padlón. A leegyszerűbb módja a térelválasztásnak, akkor előnyös, amikor csak jelezni szeretnénk, hogy leválasztunk egy funkciót. Ebben az esetben vásárláskor figyelni kell arra, hogy olyan mozaikot válasszunk, amit padlóra is lehet alkalmazni.
  • Dekoratív sáv a háló teljes szélességében. Érdemes megpróbálkozni egy vastagabb, akár 30 cm-es mozaiksávval is, mert látványos hatást érhetünk el.
  • A zuhanyfülke kiemelése. A zuhanyfülke fala teljes egészében kirakható mozaikkal: ezzel egyrészt vizuálisan elválasztjuk a fürdőszoba többi részétől, másrészt hangsúlyos ponttá, egyfajta központi elemmé tesszük.
  • Fürdőszobai szaniterek kiemelése. A mosdó mögötti fal, a fürdőkád fala, esetleg a mosdó két oldala, de még a vécé mögötti fal is fantasztikusan fog kinézni, ha mozaikkal lesz burkolva.
  • Nem muszáj csak a fürdőszobára gondolni, amikor a mozaik kerül szóba. Csodálatos megoldás konyhai hátfalnak, de lehet kísérletezni vele a szobákban is (például mint a franciaágy támlája)!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr8815008708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása