4 egyszerű tipp az álomkonyha kialakításához
2019. október 14. írta: Minden, ami lakásfelújítás

4 egyszerű tipp az álomkonyha kialakításához

Az otthonunk egyik legfontosabb helyisége a konyha. Ha Ön a szerencsésebbek közé tartozik, akkor nagy és tágas konyhája van, ám egy kisebből is varázsolhatunk szép és praktikus álomkonyhát. Íme, pár trükk az ideális álomkonyha kialakításához.

Először is, nem árt, ha összeírjuk a konyhánk iránti igényeinket.

  1. Az ergonómia alapvető

Amikor a bútorok és eszközök elrendezését álmodjuk meg, néhány alapszabályt muszáj szem előtt tartani. Mindig a munkafolyamatok menete, sorrendje szerint haladjunk.

  • Jó, ha a hűtő mellett vagy egy kis szabad pultfelület kipakolni, ahogy a mosogató mellett is kell az előkészületekhez.
  • Csaptelep és hűtőszekrény sose kerüljön egyből a tűzhely mellé, minimum 40 cm legyen köztük a távolság.
  • A hűtő és a mosogatógép se legyen szorosan egymás mellett
  • A sütő/főzőlap mellé sem praktikus betenni a mosogatót.
  • Igyekezzünk minél több szabad felületet hagyni, a későbbiekben még hálásak leszünk ezért.

 

  1. Mindennek alapja: a jó tervezés

Ha épp első konyhánkat tervezzük, jobb, ha nem esünk túlzásokba! Gondolja végig, mikre lesz szüksége: először inkább az egyszerűség legyen cél. Később, a következő konyhánál már merészebbek lehetünk.

Szabványokban gondolkodjunk –ezzel sok pénzt, későbbi bosszúságot megspórolhatunk!

  • A szabvány méretű elektromos berendezéseket (többnyire 60X60 cm) később könnyebben pótolhatjuk meghibásodás esetén.
  • Ajtós szekrények helyett is – még ha kicsit költségesebb is – de praktikusabb a fiókos, vagy sínnel kigördíthető polcos változat, hiszen így a hátsó edényeket is könnyedén elérhetjük, és egyszerűbb lesz a takarítás is.
  1. Az ideális burkolat, konyhai járólap és csempe

A konyha padlójára természetesen a magas kopásállóságú, lehetőleg matt, nem csúszós kerámia, vagy egy strapabíró vinyl burkolat javasolt, hiszen ide vendégeink utcai cipővel is bejöhetnek, de mi is leejthetjük a húskloffolót, vagy meghúzhatjuk véletlenül a székek lábait.

És milyen csempét válasszunk a falakra? Az ideális konyhacsempe jól tisztítható. A fényes felületűekkel jobban járunk, hiszen könnyebben lejönnek róluk a makacs zsírfoltok, étel színeződések, mint egy kőhatású matt felületről. Az edzett üveglap is jó választás ilyenkor, ám az üvegmozaik – mégoly gyönyörű is – sok fugarése között könnyedén megtapadnak a makacs foltok, szennyeződések.

Érdemes olyan fugázóanyagot választani, ami könnyen tisztítható és vízlepergető, szennytaszító és foltosodásálló. A Flexcolor vagy az Ultracolor Plus fugázó ideális választás a konyhába, mert rendkívül tartós, nagymértékben vízlepergető, az elkoszolódásra kevésbé hajlamos.

  1. Ne feledkezzünk meg a személyre szabható, praktikus apróságokról sem

Ha tényleg szívesen teszünk-veszünk a konyhában, akkor néhány praktikus kiegészítő a hasznunkra válhat, és jelentős időt is megspórol nekünk.

Ilyen lehet egy jó konyhagép, vagy akár egy mély, tágas, több osztással, gyümölcsmosóval ellátott mosogatótálca is, ezekkel valóban személyre szabhatjuk konyhaigényeinket.

(Az otthonneked.hu cikke nyomán, a képek is onnan.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3415185672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása