Energia megtakarítás: tippek és trükkök a fűtésszezon előtt
2019. október 21. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Energia megtakarítás: tippek és trükkök a fűtésszezon előtt

A háztartások számára az év legköltségesebb időszaka a fűtési szezon. A fűtés költségei számottevően megemelik a rezsit, havonta több tízezret költünk arra, hogy ne fázzunk a lakásunkban. A kiadások annyira magasak, hogy minden extra tipp jól jön, amivel egy kicsit is lefaraghatunk belőlük. Összeírtunk pár trükköt az őszi energia megtakarításhoz.

20121120-tigaz-zrt-haztartasi-fogyasztasmero-gazora-debrecenben3.jpg

Energia megtakarítás 5 lépésben

  1. Szellőztetés

Talán elsőre hihetetlennek tűnik, de az energia megtakarítás egyik legjelentősebb területe. A nem megfelelő szellőztetés akár 20% többlet kiadáshoz vezethet éves szinten! A szellőztetés elengedhetetlen a jó közérzethez és az egészséghez. Szellőztessen gyakran, de mindig rövid ideig! Ha teheti, csináljon kereszthuzatot a lakásban, ami pár perc alatt az egész lakás levegőjét kicseréli.

  1. Fűtési szokások

A fűtési szokások terén a tudatos felhasználás kialakítása a legfontosabb. Ha a gázmérőt rendszeresen leolvassuk, akkor máris nagy lépést tettünk a tudatos felhasználás felé, és ez a számláinkon számszerűen is jelentkezni fog. A központi fűtésű lakásokban célszerű radiátorra szerelhető szeleppel szabályozni a fogyasztást. További energia megtakarítás érhető el, ha az egyes helyiségekben külön szabályozhatók a radiátorok, és ha optimalizáljuk a szoba hőmérsékletét: a hálószoba például nyugodtan lehet pár fokkal hűvösebb, mint a lakás többi része, a konyhát nem szükséges fűteni főzés közben.

  1. A hűtőszekrény használata

Figyeljünk fokozottan annak a helyiségnek a hőmérsékletére, ahol a hűtőszekrényt tartjuk. A külső hőmérséklet 1 ℃-os emelkedése ugyanis 5%-al növeli a berendezés energiafelhasználását. Ideális esetben a hűtőszekrény és a fagyasztógép száraz, jól szellőző helyiségben áll.

  1. A természetes fény

A természetes fény ingyenes energia. Engedjük be hát a lakásba, a hideg hónapokban nagyon jól fog jönni! Mesterséges megvilágítást csak akkor alkalmazzon, amikor valóban szükséges. Alapszabály, hogy üres lakásban, üres helyiségben nincs miért világítani. Egy dolgot azonban jó, ha tudunk! Ne kapcsoljuk ki az izzókat hagyományos körték esetében 5 perc, kompakt és neon fénycsövek esetében 15 percnél rövidebb időre, mert a felkapcsolás annyi energiát fogyaszt, mintha a fénycsővel negyed órán át folyamatosan világítottunk volna.

  1. Hőszigetelés

Az ősz a hőszigetelés szezonja. A meleg, még nem csapadékos őszi napok ideális feltételeket nyújtanak a hőszigetelés kivitelezéséhez. Miért hőszigeteljük a házainkat? Hogy kisebb legyen a rezsink! Általában elmondható, hogy jól megválasztott vastagság esetén az épület hőszigetelése után a fűtésköltség legalább 40 százalékkal kevesebb lesz, így a befektetett összeg 3–4 év alatt megtérülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr5215171332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása