Hogyan rendezze be kényelmesen a nappaliját?
2019. október 21. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Hogyan rendezze be kényelmesen a nappaliját?

Mire figyeljen a nappali kialakításakor? Mitől lesz stílusos és személyes a helyiség? Milyen szabályokat kövessünk, hogy „működjön”a tér? Megannyi kérdés, amire jól kell válaszolnunk, hiszen a nappali az a tér, ahol az egész család sok időt tölt, mindenkinek jól kell éreznie magát benne.

A stílus megtalálása, a funkciók kialakítása nem mindig egyszerű, hiszen rengeteg véleményt és szempontot figyelembe kell venni. Ehhez próbálunk pár tanácsot adni.

  • SZÍNEK, FALAK

A fal színének megválasztásával megteremtjük az alaphangulatot. Ha markáns megoldást választ, akkor a berendezések terén szűkülnek a lehetőségek. Nagyon egyedi és különleges lehet a végeredmény, de ezt csak akkor érdemes választani, ha nagyon konkrét elképzeléseink vannak a berendezési tárgyakat és az elrendezésüket illetően.

Ha nem vagyunk ennyire merészek vagy rutinosak, akkor egy semlegesebb szín mellett döntsünk. Ha van olyan színünk, ami eleve uralja a helyiséget, akkor könnyebb a helyzetünk, ha még minden kialakulóban van, akkor pedig el kell kezdeni egy irányvonalat követni.

  • AZONOS FUNKCIÓK, AZONOS SZÍNEKKEL

Ha egy légtérben kap helyet a konyha, a nappali és az étkező is, a burkolatokkal is játszhatunk. Különböző anyagú burkolatokkal úgy is meg tudjuk optikailag törni a teret, hogy valójában egyben maradnak.

  • LEGYEN EGY KÖZPONTI HELY

Ügyeljünk arra, hogy legyen egy központi hely. Ez lehet a TV, a kanapé vagy akár a dohányzóasztal is. Lényeg, hogy ez az a fókuszpont, ami köré rendezzük a bútorokat, berendezéseket. Ha a kanapé a fókuszpont, és már kiválasztottuk a kanapét, akkor az meghatározza a színvilágot és a stílust is.

Akinek fontos a kép- és hangtechnika, annál az elrendezést az fogja meghatározni, hogy mely pontról hallható és látható legjobban a tévé vagy a hangberendezés. Ilyenkor a többi berendezés ehhez képest kap szerepet. De ez a stílusra is hatással van: a high-tech” hangulathoz az indusztriális vagy éppen skandináv stílus nagyon jó háttér lehet.

Egy zongora vagy egy cselló, egy mutatós gitár hihetetlenül jó fókuszpont lehet. Elegánssá, klasszikussá teheti a nappalit, de nem kell, hogy uralja.

  • VEGYÜK FIGYELEMBE AZ ÚTVONALAKAT

Fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy várhatóan milyen „útvonalakat” fogunk használni a helyiségen belül. Merre indulunk el a konyhába, hogyan közelítjük meg az étkezőt vagy a mosdót. Az útvonalakat célszerű üresen hagyni, hogy kényelmesen juthassunk el anélkül, hogy egy-egy bútorban elakadunk, vagy kerülgetni kelljen tárgyakat.

A bejáratott útvonalak egyébként lehet, hogy csak később, használatbavétel után alakulnak ki. Bátran variáljunk, alakítsuk ki úgy a teret, hogy jól használható és komfortos legyen számunkra.

Az otthonneked.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr9115190284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása