Vigyázat, csalunk! A hidegburkolatok térformáló ereje
2019. november 14. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Vigyázat, csalunk! A hidegburkolatok térformáló ereje

Ezt a csalást nem bünteti a törvény: az építészek és a lakberendezők évszázadok óta élnek vele. A távolit közelibbnek mutatják, a kicsit nagynak, a rövidet hosszúnak. A hidegburkolatok segítségével látványos tereket hozhatunk létre, és – nyílt titok –, formálhatjuk a teret velük akkor, amikor az adottságok nem a legszerencsésebbek.

vigyazat-csalunk-hidegburkolat.jpg

Optikai csalás a hidegburkolatok segítségével: hogyan csináljuk?

A szín és a forma kiválasztása

Amikor csempét keresünk a fürdőszobánkba, konyhánkba vagy akár a nappalinkba, a személyes ízlésünk vezérel. És ez így is van rendjén, hiszen mi fogjuk éveken át nézni a burkolatot, sok esetben ez lesz az első dolog, amit reggel, ébredés után meglátunk. Illeszkednie kell az otthonunk stílusához is, lehet megnyugtató vagy színpompásan energikus. Ha az utóbbi mellett dönt, figyelnie kell arra, hogy az élénk színek a valódinál kisebbnek mutatják a teret. 

Hosszabbnak mutatni a padlót, falat

A burkolat lerakási módja, a választott mintázat nagy segítségünkre lehet abban, hogy hosszabbnak mutassunk egy adott fal- vagy padlószakaszt. A horizontális vagy vertikális csíkozást ki lehet használni, hogy magasabbnak, hosszabbnak vagy szélesebbnek tűnjön a helyiségünk. A hosszanti irányban lerakott halszálkaminta is nagyon alkalmas a hosszító hatás elérésére. Egyenlő oldalú csempék, járólapok esetén a diagonál lerakási mód nagyítja a teret.

Legyen nagyobb a tér!

Talán ez a leggyakoribb vágya a lakástulajdonosoknak. Kézenfekvő módja az egységes fal- és padlóburkolat. Ha a burkolat minta nélküli, egyszínű és világos színű, akkor növelni fogja a teret. A hatás növelhető, ha fényes felületű burkolatot választunk (legalábbis a falon), ami megnöveli a fény mennyiségét a helyiségben, és ezzel levegős, tágas hatást kelt.

Közel vagy távol?

Kontrasztos színek használatával távolabbinak mutathatjuk azt, ami közel van, és fordítva. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a világos színek, fényes felületek eltávolítanak, a sötét színek közelebb hoznak. Látványos hatást érhetünk el egy ilyen kombinációval.

Apró és nagy minták

Az apró mintájú csempék inkább kis térben mutatnak jól, míg a nagy minták a nagyobb felületeken érvényesülnek. Éppen ezért nem ajánlottak kisebb fürdőszobákba, mert összenyomják a teret. Hasonlóan működnek a sűrű és a laza minták: a sűrű minták szűkítik, a laza minták tágítják a teret.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3715258870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása