Nem hideg, nem penészes! Télen másképp kell szellőztetni, mint nyáron
2019. november 21. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Nem hideg, nem penészes! Télen másképp kell szellőztetni, mint nyáron

A téli szellőztetés mindig kényes kérdés. Egyrészt mindenki tudja, mennyire fontos a friss levegő ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és általában véve megőrizzük az egészségünket. A téli időszakban jóval párásabb a benti levegő, ami a penészgomba szaporodásához biztosít ideális feltételeket, és a levegőben felgyűlt baktériumoktól is jó lenne megszabadulni. Ezért is különösen fontos, hogy gyakran cseréljük a levegőjét otthonunknak, irodánknak. Persze azt sem szeretnénk, ha állandóan hideg lenne a lakásban, vagy ha az energiaszámlánk az egekbe szökne. Létezik kompromisszumos megoldás?

nem-hideg-nem-peneszes-szelloztetes-telen.jpg

Így szellőztessen télen, hogy a lakás se hűljön ki, és a penész se jelenjen meg 

A téli, csapadékos napokon egészen másképp kell szellőztetni, mint nyáron. 

A legköltségkímélőbb módszer a gyors és hatékony szellőztetés. Nem egy kis résen át kell beengedni a levegőt, hanem teljesen ki kell tárni az ablakot, sőt az ablakokat, és lehetőség szerint kereszthuzatot csinálni. Nem kell hosszasan nyitva hagyni, elég pár percre. A lakás levegője teljesen kicserélődik ennyi idő alatt, de hamar vissza is fog melegedni, mivel a bútorok, falak ilyen rövid időtartam alatt nem hűlnek ki.

Vegye figyelembe azt is, hogy milyen nyílászárók vannak a lakásában! A régi típusú, fakeretes ablakok esetében általában napi 3-szor kicserélődik a szoba levegője szellőztetés nélkül is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene szellőztetni! Legalább naponta kétszer. A modern, műanyag ablakoknál, amelyek jobban szigetelnek, több szellőztetésre van szükség ahhoz, hogy a levegő jó minőségét fenntartsuk. Ez utóbbiak esetében többször kell teljesen kiszellőztetni, mint a szakértők által meghatározott minimum, vagyis a napi 2 alkalom.

Szellőztetés alatt legyen óvatos, mert könnyen megfázhat! Nem szoktunk arra gondolni, hogy a jól fűtött lakásban ilyen veszély fenyegetne, de amikor kitárja az ablakokat, és kereszthuzatot csinál, akármennyire rövid ideig is tart, vegyen fel egy meleg pulóvert, ami megvédi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr615258892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása