Bővítő tippek: nyerjen további értékes négyzetmétereket az otthonában
2019. december 09. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Bővítő tippek: nyerjen további értékes négyzetmétereket az otthonában

Kis lakások esetében kiemelten fontos, hogy minden apró felületet, zugot is a lehető legjobban kihasználjunk. Ha ügyesen bánunk a rendelkezésünkre álló felületekkel, akkor tágasabb térben élhetünk – bármilyen kicsi is a lakás… A rendelkezésünkre álló teret számos trükkel tehetjük még hasznosabbá, ha megfogadjuk az alábbi bővítő tippeket.

Az első lépés, ha rendszeres időközönként szelektálunk a már feleslegessé vált tárgyaink közül, hogy ne borítsanak be körülöttünk mindent a tárgyak.

Így használjuk ki praktikusan az összes rendelkezésünkre álló teret

Különösen a tetőtéri otthonokban nincs túl sok lehetőség kedvünk szerint elhelyezni a bútorainkat, hiszen a ferde tetősík sokszor korlátokat szab a fantáziánknak. De remek tárolókat, sőt még pihenő teret is ki tudunk kialakítani például a lépcsők alatt.

Kihasználhatjuk az ajtók fölötti tereket és a falat is: kreatívan megoldhatjuk a nagyobb tárgyaink, például a bicikli tárolását, ha egyszerűen felhelyezzük a falra. Máris több hely marad a padlón!

Új funkciók – átépítés nélkül

Ahol van rá lehetőség, felhúzhatunk egy gyors és tiszta kivitelezésű gipszkarton falat, ha például több helyiségre van szükség a családban. Sőt, ha hangszigetelésre nincs különösebb szükség, akkor a vizuális térelválasztók is megteszik, mint egy dobogó, paraván vagy függöny.

Bővítsünk felfelé és kifelé

Ha a belmagasság megengedi, bővíthetünk felfelé, galériázhatjuk a lakást, ahol egy háló vagy a dolgozó helyet kaphat. Ám ha mindezt a belmagasság nem engedi meg, akkor tekinthetünk kifelé is! Ha olyan lakásban lakunk, ahol a belső folyosók, lépcsőházak tágasak, ott is kialakíthatunk kisebb zugokat például olvasó- vagy dolgozósarkot.

Többfunkciós bútorok – avagy válasz az apró terekre

A többfunkciós bútorok aranyat érnek a kis terek, mikrolakások lakói számára. Frappáns megoldás például a falra csukható ágyat, amelyet egy másik fajta kinyitással íróasztalnak vagy nappali pihenő térnek is használhatunk. De létezik szekrénybe rejtett mosókonyha, becsukható, láthatatlan dolgozó– és hobbisarok is. Minden csak a fantázián – no meg persze, a jó bútortervezésen múlik.

Egyéb hasznos tippek – ha valóban kicsi a tér

Ha nem is többfunkciós, de praktikus bútormegoldásokban érdemes gondolkodnunk! Ha nincs külön tárolóhelyiség, akkor egy tágas férőhellyel rendelkező gardóbszekrény diszkréten el tudja rejteni a felmosóvödröt, porszívót, partvist. Ha kicsi az étkező, ahol problémás lenne a székek ki-be húzogatása, akkor egy ülőpaddal, sarokpaddal megoldhatjuk ezt a problémát. Külön előny, ha a pad fedelét felnyitva még tárolhatunk is benne.

Optikai tértágító trükköket is bevethetünk

Ilyen például az egész falas tükör, vagy a fényes, világos, tükröződő felületek, egy jól megválasztott csempe, egy jó irányban lerakott padlólap.

(Az otthonneked.hu cikke nyomán, képek is onnan.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3815311464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása