Íme, a 2020-as Nagy Színválasztó Útmutató
2019. december 16. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Íme, a 2020-as Nagy Színválasztó Útmutató

Az otthonunk megfelelő színeinek kiválasztása komoly fejtörést jelent, amire érdemes időt szánni. Az alábbi lakberendezési kisokosban rengeteg tippet mutatunk, hogy Ön is megtalálja a tökéletes színeket az otthonába.

Első lépésként gyűjtsük össze olyan lakások, szobák, belső terek képeit, amelyek hasonlítanak az elképzelésünkhöz. Ne ragadjunk le csak pár fotónál: minél több képet gyűjtünk, annál könnyebb lesz inspirálódni. Ebben a cikkben is sok ilyen képet talál.

A képeket átnézve figyeljük meg, hogy vannak-e olyan színek, amelyek gyakran feltűnnek. Van-e olyan szín, ami kifejezetten jobban tetszik Önnek, mint a többi? Melyek azok a színpárok, amelyek jó érzéssel töltik el? A válaszokkal közelebb kerülhetünk a hozzánk leginkább illő színpaletta megtalálásához.

Bár sokszor halljuk, hogy ruhásszekrényünkbe tekintve rátalálhatunk saját színeinkre, ez mégsem jó megoldás. Csak azért, mert egy színt szeretünk hordani, és jól áll, nem jelenti azt, hogy benne élni is a legmegfelelőbb választás. És ez fordítva is jellemző. Vannak színárnyalatok, amelyek nagyszerűen mutatnak belső terekben, de borzalmas hatást keltenek ruhaszínként.

Második lépésként keressünk a lakásunkban olyan lakberendezési kiegészítőket, amelyeknek színeit nagyon kedveljük. Lehet ez egy festmény, egy szőnyeg, egy díszpárna… Ha szeretjük ezeket a darabokat, biztosak lehetünk abban, hogy szeretni fogjuk azt is, ha a színek visszatérnek például a szobafalakon.

Hol használjuk a kiválasztott színeket? Ez a komfortzónánktól és a pénztárcánktól is függ. Ha egy aktuálisan trendi színt választunk, tudnunk kell, hogy hamar elavul, és új szín jön a helyébe, amit szintén cserélnünk kell. Csak abban az esetben válasszunk egy divatszínt, ha az valóban tetszik nekünk.

Egy vörös kanapé csodás darab, de hosszú időre a piros színhez kötjük magunkat vele, mivel drága bútor, ezért nem fogjuk évente lecserélni, vagy újrakárpitoztatni. Így alaposan gondoljuk át, hogy melyek azok a színek, amelyekkel hosszú távon is szívesen élünk együtt.

Nem szükséges az egész szobát egy intenzív színnek uralnia, bámulatos harmóniát eredményez az is, ha a helyiségben csak a kisebb lakberendezési dekorációs elemekben tér vissza. Ha kicsit konzervatívabban vagyunk, és nem merünk a színekkel játszani, úgy a nagyobb bútorokon használjuk a földszíneket, természetes színvilágot, az adott színt pedig csak olyan kiegészítőkben alkalmazzuk, amiket könnyedén lecserélhetünk, mint például díszpárnák, függönyök, ágytakarók vagy szőnyegek.

Vannak bizonyos színek, melyek sokoldalúbbak, többrétűen, és jobban használhatóak, mint mások. Egy égkék fotel több színnel párosítható, ezáltal nagyobb lehetőséget ad a színekkel való játékosságra, mint akár egy narancssárga, vagy rózsaszín.

Jó ötlet, ha nem ragadunk le egy kiválasztott színnél, hanem a színárnyalatokkal is játszunk a különböző helyiségekben. Szintén jó irány lehet egy meghatározott koncepció, amely végigvonul az egész lakáson. Például egy azonos plafon- vagy padlószín, vagy egységes színű ajtó- és ablakkeretek.

A lakbermagazin.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr1315325490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása