3 penészölő módszer, ami nélkül nincs biztonságban az otthona
2019. december 19. írta: Minden, ami lakásfelújítás

3 penészölő módszer, ami nélkül nincs biztonságban az otthona

Az őszi-téli időszak hívatlan vendége a lakás sarkaiban, a falakon felbukkanó penész. Rendkívül könnyen megjelenik, hiszen a fűtési szezon, a hőmérséklet-különbség és a páralecsapódás kedvező körülményeket teremt a szaporodásához. És amilyen könnyedén teszi be a lábát, olyan nehéz tőle megszabadulni! Most bemutatunk 3 módszert, amivel penészmentessé, egészségesebbé teheti otthonát!

3-peneszolo-modszer.jpg

Így védekezzen a penész ellen!

  1. Az első és legfontosabb tennivaló a pára csökkentése. Ez legegyszerűbben alapos szellőztetésekkel valósítható meg. Nem kell attól tartani, hogy ezzel a jó szokással megduplázzuk a fűtési költségeket. Az alapos szellőztetés titka nem a hosszúságában rejlik ugyanis! Tárja ki az ablakokat, ha teheti, csináljon kereszthuzatot. Pár perc alatt a teljes lakás levegőjét ki lehet így cserélni. Mivel a bútorok és falak ennyi idő alatt nem hűlnek ki, a lakás hamar visszamelegszik majd.

Ha a fürdőszobánknak nincs ablaka, bent teregetünk, esetleg egész nap nem vagyunk otthon, és ezért nem tudunk annyit szellőztetni, amennyit ajánlott, akkor érdemes beszerezni egy párátlanító készüléket, ami segít a megelőzésben. Ez akár napi több liter vizet is ki tud vonni a légtér levegőjéből, csökkentve a penészedés esélyét.

  1. Ha már megjelent, azonnal el kell távolítani! Ha a penész már megjelent a falakon, fontos a mielőbbi kezelés és eltávolítás, hogy kiküszöböljük az egészségromboló hatást. Le kell mosni a felületet, méghozzá vizes törléssel, mivel a száraz dörzsölés elősegítheti a gombák terjedését.

Lemosás után a felületet fertőtleníteni kell, többféle gombaölő szer közül lehet választani. Érdemes 24 órát várni a kezelés után, majd gombaölő vagy gombagátló festékkel átfesteni a felületet, hogy ne adjon esélyt a penész újbóli felbukkanásának.

  1. Sokszor csak a hőszigetelés jelent megoldást. Régebbi házaknál gondot jelenthet a nem megfelelő hatékonyságú vagy a teljesen hiányzó hőszigetelés is. A rosszul vagy nem hőszigetelt épületben hőhidak alakulhatnak ki, és a hideg felületeken törvényszerűen megjelenik a penész. Ideig-óráig meg lehet ugyan szabadulni tőle, de végső megoldást csak a probléma felszámolásával lehet elérni, vagyis a hőszigeteléssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr9015307266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása