5 lakberendezési szabály, amit TILOS megszegni
2020. március 09. írta: Minden, ami lakásfelújítás

5 lakberendezési szabály, amit TILOS megszegni

Van pár szabály a lakberendezés területén, amit nem érdemes megszegni, mert rengeteg kellemetlenséget okozhatnak az otthonunk berendezésénél – vagy egész egyszerűen nem lesz igazán esztétikus és otthonos lakásunk, ha nem figyelünk oda rájuk. Íme, 5 tiltólistás szabály!

  1. Ne vegyünk meg mindent egy helyről

Egyszerű megoldásnak tűnhet elsőre, ha az összes bútort és kiegészítőt egy helyről szerezzük be, de lehetőség szerint ezt ne tegyük – olyan lesz a hatás, mintha az adott áruház katalógusában élnénk. Keverjünk márkákat, stílusokat, korszakokat, anyagokat – így lesz igazán változatos és személyes a hatás.

  1. Ne ragaszkodjunk mániákusan egy-egy bútorhoz

Néha előfordul, hogy kinézünk egy bútort vagy egy kiegészítőt, és egész egyszerűen meg akarjuk szerezni – pedig nem igazán illik az otthonunkba vagy nem passzol életstílusunkhoz.

Előbbire jó példa lehet egy vintage kanapé a hipermodern minimál enteriőrbe, utóbbira pedig egy roppant drága váza vagy kényes szőnyeg, patinás faparketta – háziállatok mellett. Ilyenkor maradjunk a stílushoz illő daraboknál – na meg a háziállatbiztos kiegészítőknél.

Próbáljuk meg elkerülni a nagyobb értékű impulzusvásárlásokat, és mindig a stílusunknak, életstílusunknak megfelelően vásároljunk.

  1. Ne vásároljunk mérés nélkül

Meglepő, de gyakori hiba, hogy sokan a helyiség adottságainak pontos mérése nélkül szerzik be a bútorokat – rossz esetben fura, elnagyolt lesz a hatás, a legrosszabb esetben pedig be sem fér az új szerzemény.

Mindig mérjünk le alaposan mindent, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlen meglepetéseket – és ha lehet, valahogy próbáljuk modellezni, hogyan mutatna az adott tárgy a helyén. Az áruház hatalmas terében sokszor sokkal kisebbnek tűnnek a bútorok, mint otthonunkban.

  1. Ne feledkezzünk meg a világítás megtervezéséről

A fény mindent megváltoztat, hatással van a hangulatunkra, és segítségével kiemelhetünk, vagy épp elrejthetünk dolgokat otthonunkban. Fókuszpontokat alkothatunk, meghitt atmoszférát varázsolhatunk a térbe, és persze megvilágíthatjuk a stratégiailag fontos pontokat.

A megtervezett világítás új szintre emeli az enteriőrt – a rossz világítás azonban elrontja a hatást, ahogy lemegy a nap. Gyakori, hogy sokan csak mennyezeti világítást használnak a helyiségben, ami nagyon direkt, így nem lehet vele játszani – pedig érdemes lenne.

  1. Ne kövessük vakon a trendeket

Ha otthonunk alapjairól van szó, legyünk olyanok, mint Svájc – a semlegesség a kulcsszó. Ne csináltassunk szupertrendi burkolatot, amit egy év után utálni fogunk és csak csillagászati összegek kifizetése árán tudjuk lecserélni – az alapok legyenek semleges színűek és mintájúak, válasszunk igazi klasszikusokat.

A trendi színeket és mintákat inkább kisebb bútorok, falfestés, tapéta vagy textíliák formájában jelenítsük meg otthonunkban.

Ha betartjuk ezt az öt szabályt, számos nehézségtől és problémától megkímélhetjük magunkat otthonunk kialakítása, berendezése során – ezek a szabályok segítenek, így érdemes odafigyelnünk rájuk.

Az otthonenneked.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr4015491010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása