Ha nincs kertje… Így lesz oázis az erkélyből
2020. április 16. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Ha nincs kertje… Így lesz oázis az erkélyből

Annak, aki panellakásban vagy társasházi lakásban él, nem adatik meg a szerencse, hogy saját kertje legyen. Nincs nagy teraszuk sem, a lakás külső térrel való kapcsolatát általában egy szolid méretű erkély jelenti. Jó esetben ki lehet ülni reggelizni, ki lehet tenni egy függőágyat vagy a gyerek járókáját… De legyen bármilyen kicsi, nézzen akár a szomszéd tűzfalra, van megoldás arra, hogy az erkélyén valóságos oázist teremtsen!

apartments-1845884_1920_1.jpg

Első lépésben fontos tisztázni önmagunk számára, hogy az erkélyt valóban arra akarjuk használni, ami a funkciója: relaxálásra, beszélgetésre, vagyis kellemes perceket akarunk eltölteni akkor, amikor kilépünk. Ha eddig nem ez volt a fő cél, és tárolásra használtuk, akkor minél hamarabb távolítsuk el a kihordott kacatokat! Ezek jelenlétében nem fogjuk tudni maradéktalanul kiélvezni az erkélyünket.

Ha az erkély készen áll, nézzük, hogyan változtassuk oázissá!

  • Futtassuk be a korlátot kúszónövényekkel! Aki nem akar várni, az nádat vagy textilt is használhat. Ezzel sokkal intimebbé válik a tér, és teljesen megváltozik a hangulata.
  • Növények – lehetőség szerint. Cserepek, ládák, kaspók: használjunk annyit, amennyit a tér megenged, vagy amennyinek a gondozását vállalni akarjuk. Gyönyörű megoldásokat lehet látni, fűszerkertet, mediterrán minikertet, de még apró konyhakertet is ki lehet alakítani, ha kedvünket leljük a növényekben. A növényeket felfuttathatjuk a falra, bepolcozhatjuk a falat, cserepeket lógathatunk be, így körbevesszük magunkat zöld növényekkel, amelyek még a levegőt is frissebbé teszik.
  • Bútorok. Ideális esetben ki tudunk tenni egy asztalt 2-4 székkel, esetleg egy függőágyat. Ha nincs hely, akkor sem kell lemondani a kényelemről: egy puha szőnyeg és néhány párna komfortos zugot varázsol az erkélyünkből. Nekidőlhetünk a korlátnak, és legalább a kíváncsi tekintetektől sem kell tartanunk.
  • Lámpák. Nyári estéken csodálatos hangulatot teremthetünk mécsesekkel, lampionokkal, lámpafüzérekkel. Rengeteg típus kapható, különböző színekből válaszhatunk.

Megjött a kedve ahhoz, hogy igazi kis oázist hozzon létre az erkélyén? Vágjon bele bátran, mert garantált hangulatjavító! Nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia, igazából csak pár jó ötlet kell hozzá, és kora tavasztól késő őszig élvezheti az előnyeit!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr5815563546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2021.02.08. 11:58:44

Nagyon jó ötleteket adtál! Nagyon tetszenek. Most, a karantén alatt elég sokat foglalkozom a lakás csinosításával, így elég sokat olvasok a témában. Ha esetleg érdekel, itt találtam egy cikket, ahol nagyon jó erkély dekorációs tippeket adtak: lakberinfo.hu/dekoracio/lakasdekoracio/2020-03-16-hosszabb-otthonletre-rendezkedsz-be-inspiralo-kis-erkelyek-ahol-kellemesebb-lesz-az-idotoltes/
süti beállítások módosítása