Mivel burkoljuk a konyhát? 5 tipp az ideális burkolathoz
2020. június 01. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Mivel burkoljuk a konyhát? 5 tipp az ideális burkolathoz

Vajon a konyhába másfajta burkolatot kell-e választani, mint a fürdőszobába? Van-e bármi speciális elvárás a konyha csempéjét illetően? Mivel érdemes burkolnunk a konyhapadlót? Ezeket a kérdéseket jártuk most körül.

Először is: a konyhába nincs semmilyen extra dologra szükség a hidegburkolatokat illetően. Természetesen jó minőségű, magas kopásállóságú burkolatokban gondolkodjunk, azonban nem létezik speciálisan, „kizárólag konyhába való” burkolat.

Nagyon lényegesek viszont a megfelelő segédanyagok: a ragasztók, fugázók, illetve a szigetelő- és egyéb kötőanyagok. Semmiképp se ezen spóroljunk a burkolásnál, hiszen sokszor ezen áll vagy bukik a gyönyörű, magas minőségű és kopásállóságú csempe vagy padlólap élettartama.

A minőséget és anyagot illetően tehát nincs különbség fürdőszobai és konyha csempe között – azonban van néhány szempont, amit érdemes figyelembe vennünk, ha a konyha burkolásához keressük az ideális burkolatot.

  1. A magasabb kopásállóság alapvető a konyha padlójánál

Míg a fürdőszobát többnyire papuccsal vagy mezítláb járjuk, addig a konyhában gyakran megfordulunk utcai cipővel, illetve itt helyezzük el a nehéz bevásárlókosarat, ásványvizes flakonokat, meghúzzuk a székek lábait... Ezért a konyhába jóval nagyobb kopásállóságú padlóburkolatra van szükség.

  1. Törésveszély ellen a kevésbé porózus fehéragyag vagy gres a legjobb választás

A konyhában gyakrabban ejtünk le nehezebb tárgyakat, óhatatlan, hogy leesik egy-egy lábas, kancsó, fedő, kanál, netán egy húsklopfoló… Épp ezért, ha ide keressük a megfelelő követ, szintén fontos, hogy ne válasszunk például vörösagyagból készült lapokat, mert ezek jóval porózusabbak, mint a fehéragyag vagy a gres – ezért, ha ráesik egy-egy nehezebb tárgy, akkor jóval nagyobb lesz a törésveszély is.

  1. A jó konyhacsempe könnyen tisztítható

A konyhában nagyon lényeges szempont, hogy könnyen lehessen tisztítani a burkolatot. A fényes felületeket könnyebb tisztítani, és a nagyobb lapok is hálásak, hiszen kevesebb fuga kell, ami talán nehezebben tisztítható például a főzőlap közelében.

Jó tipp, hogy konyhába érdemes tenni egy próbát a világosabb színű lapokkal – ezek ugyanis nem csupán a teret növelik meg optikailag, de a sötétebb lapokhoz képest ezeknek a kopásállósága is nagyobb.

  1. A konyha padlója legyen csúszásmentes

A konyhakővel szemben elvárás a csúszásmentesség, melyet leginkább a kicsit érdesebb, recésebb felületű padlólapokkal érhetünk el. Ezeken jóval kevésbé csúszunk el, még ha vizes is a felülete. A manapság divatos és igen népszerű fahatású padlólapok például remek alternatívát nyújtanak, nem mellesleg még szépek is, egységbe hozzák a közösségi terek enteriőrjét.

  1. Dizájn és Trendek –kifejezetten konyhai minták, színek

Választhatunk a konyhába fotónyomott csempét is, melyen óriás gyümölcs részleteket, vagy akár kisebb fűszernövényeket, kávészemeket vagy bármilyen más, gasztronómiával kapcsolatos mintát találunk. Antikolt, klasszikus vagy akár vidéki stílusú konyhákba is választhatunk kifejezetten a stílushoz illő csempét, de a klasszikus metrócsempe vagy egy szép mozaik is kitűnő választás.

Ha kicsi a konyha alapterülete, akkor légiesebb hatást érhetünk el a világos, fényes tónusokkal és még egy remek tipp: ha tökéletes összhatásra törekszünk, akkor a csempe színét, árnyalatát ne a járólaphoz igazítsunk, hanem a bútor színéhez. A járólapot inkább a munkapult árnyalatához érdemes igazítani – hiszen a függőleges a függőlegessel, míg a vízszintes a vízszintes felülettel együtt látva adja meg a végső színharmóniát.

Az otthonneked.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3415719174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása