Elképesztő átváltozások: ha kicsi a konyhája, ezt látnia kell
2020. június 07. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Elképesztő átváltozások: ha kicsi a konyhája, ezt látnia kell

Szép és kellemes konyhára vágyik? Mutatunk néhány ötletet ihletadóként: az eredmény látványos és tetszetős lett. Előtte-utána képeken láthatja az elképesztő átváltozást: így lett 5 apró, sötét lyukból álomszép konyha. Inspirálódjon Ön is a végeredményekből!

Bármilyen apró és sötét is egy konyha, kis odafigyeléssel álomszép helyiség válhat belőle.

Az első példán a lakástulajdonosok felismerték, hogy a konyha világosságából sokat elvesz az L-alakban felszerelt faliszekrény, mert elállja a helyiségbe beáradó fény útját. A leszerelés máris sokat változtatott. A tűzhely fölé zárt szekrények helyett mostanság igen divatos megoldásként nyitott polcok kerültek, ami érzetre ugyancsak növelte a teret. Az ezüst hűtőszekrény tükrös felülete szintén hozzájárult, hogy a konyha nagyobbnak hasson.

Jó meglátás, hogy a színek egy kicsi helyiségben még meghatározóbbak. A tágasság és világosság érzete leginkább a fehér szín halmozásával érhető el: a szekrényt cserélték ilyen színűre, és fehérrel csempézték a falat is a régi szürke helyett. Okos megoldás volt, hogy mozaikcsempével dolgoztak, az apró csempe ugyanis optikailag nagyítja a falfelületet.

Hasonlóan furfangos optikai csalással éltek a padlón is. A kopott, négyszögletű járólapot szemet gyönyörködtető laminált padlóra cserélték, amelyet hosszanti irányban raktak le, ezzel erősen megnyújtva a helyiséget. A végeredmény vitathatatlanul gyönyörű lett.

Egy fal kiiktatása ugyan nagyobb munka, de elképesztő, mennyit jelent. Második példánkon a konyhát eredetileg minden oldalán fal, illetve térelválasztó pult vette körül. A felújítók abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy a falak eltávolítása statikailag nem ütközött akadályba. Úgy döntöttek, a konyhát egybenyitják a szobával, létrehozva egy jóval tágasabb teret.

A konyha modernségét a fekete-ezüst, a mélység érzetét keltő bútorok, a konyhasziget, illetve a divatos burkolatok is fokozzák.

A harmadik példa esetében sok múlt azon, milyen csempét választottak a falra. A színeken túl érdemes a burkolatok formáját is okosan megválasztani. A fehér metrócsempe nemcsak napjaink egyik legdivatosabb csempéje, hanem a tér optikai nagyításában is segít, ugyanis nem négyzet, hanem téglalap alakú, így varázslatosan megnyújtja a négyzetméterre változatlanul kis méretű konyha falait.

A konyhafelújítók sötét színű fugát választottak a csempéhez, ami két okból is kiváló döntés volt. Egyfelől a sötét fuga még jobban kihangsúlyozza a csempék hosszú formáját, erősítve azok optikai nyújtását. Másfelől a sötét fuga, szemben a szürkülésre hajlamos fehérrel, hosszú távon is esztétikus marad.

Felújítás előtt mindenképp érdemes tájékozódni, milyen színű fugák kaphatók az adott üzletben, hiszen a választék meglepően széles. Amennyiben valaki mégis letisztult fehéret választana, természetesen akkor sem dönt hibásan, mert idővel, ha szükséges, korrekció végezhető a fugacsíkokon fugaszínező segítségével.

A soron következő példánál főként azt érdemes megfigyelni, hogy milyen tértágító mintákat vittek a keskeny konyhába.

A régi, barna bútor cseréje a fekete-fehérre önmagában is sokat jelentett az átalakításban, különösen, mert a szekrény felső részei vitrinesek, így visszacsalnak valamennyit abból a térből, amit maguk a szekrények elfoglalnak.

A konyhaszigetet kékre festették, ez nemcsak kiemelte és központivá tette a bútort, hanem el is különítette, ezáltal érzésre távolította is azt a szekrénysortól. A fő titok mégis a mintákban keresendő. A padlóburkolat szerteszét futó átlókkal tarkított mintája látványában nagyította a teret, ahogyan a falra helyezett csempe vonalai is jó választásnak bizonyultak: a felfelé futó csíkok optikailag magasították, az átlósak széthúzták a felületet.

Utolsó példánkban a sötétszürke és a fehér kontrasztja segített a látványos átváltozásban. Itt nem cserélték le a teljes szekrénysort, hanem újrafestették. Mivel a sötétszürke lefelé húzza a tekintetet, a fehér felső szekrény gyakorlatilag elbújik az ember szeme elől, és nem nyomja össze, hanem sokkal inkább felfelé tágítja a kicsi teret. A fehér felső szekrénynek köszönhetően a fény zavartalanul áradhat be az ablakon, szemben a régi állapottal, amikor az ablak apró résnek hatott.

Az ihletadó előtte-utána fotók bizonyítják, hogy a legkisebb konyhában is van lehetőség. A lakás egyik legfontosabb helyiségéből a legkellemesebb is válhat, bármilyen sötét és szűkös is volt eredetileg.

A femina.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr1115638476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása