Az otthona színei elárulják, milyen ember Ön
2020. augusztus 31. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Az otthona színei elárulják, milyen ember Ön

A színek többet árulnak el rólunk, mint azt elsőre gondolnánk! Vajon mit mond el Önről, hogy milyen színű a fala, milyen színvilágból választ dekorációt? Máris mutatjuk, melyik szín mit jelent, és melyik hogyan befolyásolja a hangulatunkat. Amikor színt választunk az otthonunkba, ezeket feltétlenül szem előtt kell tartanunk.

A kék:

Milyen tulajdonságokhoz köthető:

Inspiráló, spirituális, friss, megtisztító, nyugodt, szeretetteljes, érzéki, türelmes, segítőkész, megbízható

A kék színnel nem foghatunk mellé, ha egyszerűségében elegáns enteriőrt akarunk létrehozni. Pompásan illik a hálószobákhoz, nappalikhoz. Remekül alkalmazható díszítő színnek. Kiegészítő színe a fények esetén a sárga, festékek esetén a narancssárga.

A sárga:

Milyen tulajdonságokhoz köthető:

Vidám, jókedvre derítő, intellektuális, magabiztos, törekvő, megfontolt

A sárga a leginkább szívmelengető szín. Hagyjuk, hogy beragyogja otthonunkat! Ez az arany, és a napsugár színe, mely teltséget, harmóniát, frissességet sugároz. Képes a lakás legkomorabb zugait is bevilágítani, és optimizmussal megtölteni. Kiegészítő színe a kék, a régebbi színelméletekben, például Goethe színkörében a lila.

A piros:

Milyen tulajdonságokhoz köthető:

Energikus, erős, magabiztos, vibráló, szabadgondolkodó, merész, elszánt, független

A piros erős, és lüktető szín. Érdemes akkor alkalmazni, ha melegséget és drámát akarunk vinni egy üres, vagy hűvös helyiségbe, illetve magabiztosságot szeretnénk csepegtetni olyan otthonba, amely túlságosan szelídnek, vagy félénknek tűnik. Kiegészítő színe a vörös-zöld-kék színmodellben a kékeszöld vagy cián, Newton színkörében egyfajta zöld, Goethe színelméletében a kék.

A zöld:

Milyen tulajdonságokhoz köthető:

Természetes, megújító erejű, tápláló, optimista, energikus, buzgó, kiegyensúlyozó, felfrissítő, megnyugtató, harmonikus

A friss és megfiatalító zöld az egészség, a termékenység, a tavaszi falomb és a nyári rét színe. Ha megszeretjük ezt a nyugtató árnyalatot, új életet lehelhetünk megfáradt szobáinkba. Rendelkezik valami csak rá jellemző nyugalommal, és megbékíti az ellentéteket. Ha természetességet akarunk otthonunkba bevinni, feltétlen használjunk minél többet ebből a színből. A friss árnyalatai fantasztikusan feldobják a munkakörnyezeteket, mint a konyha, ugyanakkor a fürdőszobában, és a nappaliban az üdeséget árasztják magukból.

A zöld két alapszín keveréke, a sárgáé és a kéké, és a lila (magenta) komplementer színe. A hagyományos színelméletet szerint a zöld komplementer színe a vörös. Tehát fények szerint a lila egészíti ki, festék esetén a vörös.

A narancssárga:

Milyen tulajdonságokhoz köthető:

Lelkesedés, boldogság, elragadtatás, kreativitás, siker, bátorítás jelenti. A narancssárga szín növeli az agyban az oxigén mennyiségét.

A narancssárga jól ötvözi a piros által sugallt energiát, és a sárga boldogságát. Esetében örömre, napfényre, pálmafákra gondolunk. Élénkít, és szellemi aktivitást idéz elő. Feltűnő szín, felrázza, sőt ébren tartja az embert. Olyan helyiségekben használjuk, ahol fontos, hogy energikusak legyünk, és nem pihenni, kikapcsolódni szeretnénk.

A lila:

Milyen tulajdonságokhoz köthető:

Idealista, nagyra törő, gyógyító, védelmező, bensőséges, tiszteletre méltó, igazságkereső, mágikus

A lila fejedelmi és pazar; a merész dekoratőrök számára végtelen lehetőséget nyújt. Fedezzük fel e hallatlanul izgalmas szín titkait! Meleg spektruma romantikát csempész a szobába, míg hideg változata megnyugtató eleganciát kölcsönöz, magabiztosságot, mégis finomságot sugall.

A lakbermagazin.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr8516174932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása