Milyen színű legyen a gyerekszoba? Ha a rózsaszín és a kék nem jön be
2020. szeptember 10. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Milyen színű legyen a gyerekszoba? Ha a rózsaszín és a kék nem jön be

Amikor színeket választunk a lakásunkba, tisztában vagyunk azzal, hogy a kiválasztott árnyalat befolyásolni fogja a hangulatunkat. Nincs ez másképp a gyerekszoba esetében sem, azok a színek, amelyek körülveszik a gyerkőcöt képesek energizálni vagy éppen nyugtatni őt. Hogyan érhetjük el a kívánt hatást? Lássuk, mit ajánlanak a színpszichológusok!

milyen-syinu-legyen-gyerekszoba.jpg

A lakásunkban használt színekkel kapcsolatosan általában el szokták mondani, hogy a meleg színek élénkítenek, a hideg színek pedig nyugalmat árasztanak. A lakberendezők tapasztalatait sem hagyhatjuk figyelmen kívül: a világos, hideg színek optikailag tágítják a teret, a meleg színek kellemesebb, otthonosabb hangulatot teremtenek. A gyerekszoba színeit illetően a fő hangsúly a kiegyensúlyozott eredményen van, ami azt jelenti, hogy nem egy, hanem két színben érdemes gondolkodni. Ötvözzünk egy meleg színt egy hideggel (például piros-zöld, kék-sárga, kék-zöld, zöld-sárga), mert ezzel harmóniát csempészünk a gyermekünk kuckójába.

Milyen hatása van az egyes színeknek a gyerekszobában?

Sárga

Akárcsak a nap, a meleg sárga szín jókedvre derít, vidámságot áraszt, barátságos hangulatot teremt. Derűsen érezzük magunkat egy ilyen helyiségben, és ennek hosszú távon pozitív hatásai is lehetnek. Ha a gyermek befelé forduló, kevésbé nyitott, esetleg érzelmileg terhelt időszakon vagy traumán ment át, a sárga szín jó hatással lehet rá.

Zöld

A természet nyugalmát idézi, a növekedés és a regenerálódás színe. Kiegyensúlyozottságot, harmóniát visz a helyiségbe. Ha a gyermek nyugtalan, könnyen túlterhelődik, problémái vannak a figyelemmel és a koncentrációval, akkor érdemes a zöldet fő színnek választani a gyerekszobába.

Türkiz

Kékes és zöldes árnyalatai örök frissességet tükröznek. A szakemberek az elektromos kütyük hatásának kiegyensúlyozására ajánlják ezt a színt. 

Kék

Klasszikus szín gyerekszobába, és hatásait tekintve ez érthető is. A kék megnyugtat, elősegíti a nyugodt alvást. 

Piros

Élénkségével javítja a hangulatot, túlzott használata azonban izgatottá, feszültté tehet. Segíti a fantázia és a kreativitás kifejlődését. Gyerekszobába csak kiegészítő színként ajánlott használni, például szürkével kombinálva.

Lila

Egyesíti magában a kék nyugalomkeltő, illetve a vörös aktivizáló hatását. Nyugtatja az idegrendszert, erősíti az empatikus képességeket, ami a konfliktushelyzetek jobb kezelését is elősegíti.

Narancssárga

Vidámságot, bátorságot adó szín, jó hatással lehet önbizalomhiányos gyerekekre. Serkenti az agyműködést, megnöveli a szervezet oxigénellátását, emellett pedig vidám hangulatot teremt és stimulálja a pozitív gondolkodást. Akkor is jól jön, ha kicsit energizálni szeretnénk a csemeténket (kamaszkorban is jól jöhet!).

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr3816193222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása