10 ötlet, hogyan növelhető a nappali, falak bontása nélkül
2020. október 05. írta: Minden, ami lakásfelújítás

10 ötlet, hogyan növelhető a nappali, falak bontása nélkül

Bárcsak nagyobb lenne a nappalija? Néhány trükkel könnyedén elérhető ez a benyomás, anélkül, hogy falakat kellene bontani. Próbálja ki ezeket a lakberendezési tippeket, és a helyiség azonnal nagyobb érzetet fog kelteni.

  1. Használjon rengeteg világos színt

A falak fehérre festésével egy szoba tágasabb érzést ad. Ezt a hatást még inkább növelhetjük, ha a bútorokból is a hasonlóan világos színűeket választjuk.

Elsőre talán nem hangzik túl praktikusnak, de ez a világos irányvonal is élhetőbbé tehető néhány színes takaróval, vagy durvább, de szintén világos felülettel (úgymint laminált médiaegységek, vagy márvány tetejű asztal), valamint egy strapabíró, halványszínű, természetes szálú szőnyeggel. Ezek együttesével nem kell attól tartani, hogy nappalink azt az érzést sugallja, hogy lehetetlen a szoba tisztán tartása.

Úgy érzi, hogy egy fehér kanapé nem jó választás? Egy középárnyalatú szürke szín is tökéletes alternatíva, amelyen kevésbé látszik meg egy-egy sérülés vagy folt.

  1. Egy kis drámai fekete hozzáadása

Néhány kontraszt hozzáadása a mélységek kölcsönhatását eredményezi, ahol bizonyos darabok előtérbe, mások pedig háttérbe kerülnek. Ez becsapja a szemet, és a teret nagyobbnak látjuk. Ilyen hatást érhetünk el a fekete-fehér képekkel, művészi alkotásokkal is. Néhány kisebb fekete kiegészítő bevonása érdekes és erős kontrasztot ad a térnek.

  1. Tegye az egyik falat kiemeltté, jellegzetessé

Ajánlatos egy falat érdekes módon kiemelni. Ehhez válasszunk egy ablakos falat: ezzel elérhető, hogy a kiemelt fal távolibbnak tűnjön, mivel egy egyszerű függöny mögé lett rejtve, így a szobát mélyebbnek érzékelteti, ezáltal a mintázat sem tűnik túl harsánynak, élénknek.

  1. Használjon könnyed drapériát

A nappali függönyeként egy könnyű anyagot feltenni nagyszerű választás lehet, mivel ebben a helyiségben nincs szükség teljes elsötétítésre. A némileg áttetsző függönyök nagy előnye, hogy átláthatóságuk miatt érzékeljük a kinti teret és világosságot, mely szintén növeli a térérzetet. Amennyiben mégis szükséges sötétítőfüggöny, érdemes abból is a függönnyel hasonló árnyalatút választani, mert így látszatra egybeolvadnak, és szinte láthatatlan érzetet keltenek anélkül, hogy mozgalmas, nyomasztó hatásuk lenne. 

  1. Hagyja szabadon az ablakokat

Nincsenek kíváncsi bekukucskáló tekintetek? Remek megoldás lehet a térérzet növelésére, ha az ablakokat teljes szabadon hagyjuk. Így kilátásra tehetünk szert, ami szintén a tágasság hatását kelti bennünk.

  1. Játsszon a világítással

A természetes fény nagyon fontos, hogy egy helyiség nagyobbnak tűnjön, de a megfelelő mesterséges világítás is sokat dob a térérzeten. Kapcsoljunk minél több fényforrást napközben, hogy egy világos és tágas teret teremtsünk, az esti órákban pedig visszafogottabban, bensőségesebben világítsunk. Próbáljunk legalább 3-féle megvilágítást alkalmazni (álló- és asztali lámpák; függesztékek, süllyesztett mennyezeti világítás; vagy falikarok).

  1. A tekintet elterelése

Itt egy jópofa trükk! Néha a legjobb módszer arra, hogy a szoba nagyobbnak tűnjön, ha elvisszük a tekintetet egy egészen más irányba. Például ha átlátunk a nappaliból egy másik helyiségbe, ahol egy feltűnő, mintás fal van, a szemünk akarva-akaratlanul is oda téved, és kevésbé érezzük magunkat négy fal közé zárva.

  1. Akasszon fel nagy tükröket

Egy tükör a szobában komolyan meg tudja csalni a szemet, és a helyiséget kétszer akkorának érzékeljük, mint az valójában. Ez főleg akkor a legérzékletesebb, ha a tükör legalább ajtó, vagy ablak méretű.

  1. Minimalizálja az asztalok használatát

Egy kis helyiséget nem lehet túl sok bútorral megtölteni. Az egyetlen bútordarab, amit könnyen ki lehet iktatni, az a terjedelmes dohányzóasztal. Tegyünk be egy keskenylábú asztalt, ettől a tér átláthatóbb lesz, és a lábainkat is jobban ki tudjuk nyújtani, amitől a nappalit „fizikailag” is tágasabbnak érezzük. Ezt a trükköt más bútoroknál is alkalmazhatjuk. A szobát vékonylábú kanapéval, székekkel rendezzük be.

  1. Tervezze be több fókuszpontot is

Ahelyett hogy egy főbb jellegzetességet emelünk ki (vagy egyet sem), vonjunk be több, középméretű fókuszpontot, így a szem körbepásztázza a szobát, és a teljes teret érzékeli.

A lakbermagazin.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr5216218724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása