Indul a penészszezon – így védekezzen ellene!
2020. október 12. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Indul a penészszezon – így védekezzen ellene!

Ősszel, a hűvösebb levegő miatt egyre kevesebbet nyitunk ajtót-ablakot, és a nedves levegő könnyen megrekedhet lakásunkban. A hőmérsékletcsökkenés egyik kellemetlen, sőt veszélyes velejárója a penész. Hogyan előzhetjük meg a penészesedést, vagy irthatjuk ki véglegesen? Íme, 6 hasznos és bevált tanács.

A legszebben kifestett, leburkolt falat is tönkreteszi a penész megjelenése, amelynek fő oka a lakás páratartalmának megemelkedése. A hűvös napok közeledtével bekapcsoljuk a fűtést, és a zárt lakásban ilyenkor párologni kezd a beton, a fal, a fabútor is. A penészgombák pedig sajnálatos módon elszaporodnak. 15 és 30 Celsius-fok között szaporodnak, légúti tüneteket, sőt allergiát is okozhatnak.

Amint beköszön a hűvösebb idő, érdemes tehát figyelnünk, látunk-e kialakulni penészfoltokat.

Néhány hasznos tanács a penészesedés ellen:

  1. A penész ellen a leghatékonyabb módszer a gyakori szellőztetés. Télen is naponta többször, rövid ideig nyissunk ablakot. A beszorult pára így nem csapódik le a falakon. A fürdőszoba és a konyha, valamint a teregetésre használt helyiség szellőztetésére kell leginkább odafigyelni. Ezért sem túl előnyös, ha ezekben a párás helyiségekben nincs ablak. Ilyenkor érdemes a klíma fűtési üzemmódjával vagy egy párátlanító berendezéssel segíteni a légmozgást.
  2. Nyílászárócsere után is fokozódhat a lakás páratartalma, hiszen a természetes szellőzés kitűnően záródó ablakok mellett jelentősen lecsökken. Ezért érdemes olyan terméket választani, amelyet résszellőzés funkcióval láttak el, esetleg szereltessünk be automata légcserélőt.
  3. Tartsunk a lakásban páratartalom-mérőt, amely követi a levegő nedvességtartalmának változását. Az ideális arány átlagosan 50-55%, efölött szellőztessünk, légkondicionáljunk, mert ilyenkor már nő a penészesedés kockázata.
  4. Gyakori az olyan kivitelezési hiba is, amely penészesedéshez vezet. A nem megfelelő szigetelésű falak, sarkok és áthidalók körül úgynevezett hőhíd keletkezhet. Ezekben a helyiségekben az ablakok és ajtók környékén tapasztalhatjuk a pára kicsapódását és vízcseppek megjelenését. Ilyenkor a hibák kijavítása hozhat eredményt.
  5. A penészesedés végleges felszámolásához a kiváltó okot kell felkutatnunk és megszüntetnünk, különben az ártalmas kórokozó visszatérhet. Fertőtlenítés után vagy akár megelőzés gyanánt használjunk olyan falfestéket, amellyel hatékonyan védekezhetünk a falakon. Ilyen például a Silancolor Pittura falfesték, amely egy nagy páraáteresztő és vízlepergető képességű, szilikon bázisú diszperziós festék.
  6. Ha lakásfelújításra kerül a sor, a kritikus helyeken a burkolás során érdemes olyan segédanyagokat használni, amelyek szintén páraáteresztő és vízlepergető tulajdonságúak, hogy a penész ne tudjon kialakulni. Remekül meggátolja a penész kialakulását az Ultracolor Plus fugázóanyag 2 és 20 mm közötti fugaszélességekhez, amely víztaszító DropEffect® és penészedésgátló BioBlock® technológiával készült.

(A lakbermagazin.hu cikke nyomán.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr7216218748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása