A hibátlan felújítás 9 lépése
2020. december 14. írta: Minden, ami lakásfelújítás

A hibátlan felújítás 9 lépése

Sokakat azért rettent el a felújítás, mert bizonytalanok, hogy mit és milyen sorrendben érdemes csinálni, hogy ne legyen bosszankodás, károkozás, és már elsőre olyan legyen az eredmény, amilyet elképzeltek. Íme, a hibátlan felújítás 9 lépése.

Természetesen az általunk javasolt sorrend nem kőbevésett szabály, de úgy gondoljuk, hogy ezeket betartva, vagy elolvasása után a teljesen járatlan lakástulajdonosok talán könnyebben eligazodnak a felújítás útvesztőjében, és nem érzik magukat annyira elveszettnek.

0. lépés

Már a mester megkeresése előtt érdemes megtervezni, hogy mi hova fog kerülni. Kád, zuhanykabin, mosdó, tükör, villanykapcsoló, konnektor, mosogatógép… stb. Ez azért fontos, hogy mi magunk tisztában legyünk ezekkel, mert amikor beszélünk a szakemberrel, már határozott elképzeléseinkre könnyebb árajánlatot kérni és adni, és a szakember még mindig tud ilyenkor ebben segíteni, vagy akár változtatni, ha szakmailag erre szükség van.

1. lépés

Miután átadjuk a felújításra szoruló területet a szakembernek, jöhet a bontás. Le kell verni a csempét, fel kell szedni mindent. Ilyenkor a bontás fázisában javasolt elvégezni a falakról a festékek lekaparását is. Miért? Messze ez okozza a legnagyobb koszt a falbontás után, és ilyenkor derülhet ki az is, hogy hol van még laza vakolat. Ezután javasolt az alapozás.

2. lépés

Ekkor kerülhet sor a vezetékrendszerek állapotának átvizsgálására, szükség szerint a vezetékcserére. Előfordulhat a régiek cseréje, vagy új igények is jelentkezhetnek, ezeket itt már tudni kell.

Jöhet a vízhálózat állapotának átvizsgálása, mert a régi csővezetékeknél fokozott lehet a csőrepedés kialakulása, és itt a szakemberrel érdemes már a lefolyókat is átvizsgáltatni, mert kellemetlen, ha le kell verni az új burkolatokat csőtörés, vagy esetleg állandó dugulás miatt. De az is lehet, hogy teljes átrendezés és a szaniterek cseréje új vízvezetékek, lefolyók beépítését teszik majd szükségessé.

Következhet is a fűtésrendszer átvizsgálása, és a hozzá tartozó fűtőtestek átvizsgálása, esetleg cseréje, mely átalakítások többé-kevésbé falbontást is igényelnek.

3. lépés

Egy nagyobb volumenű felújítás esetében gyakori cél a régi ablakok cseréje is. Előfordulhat, hogy az ablakok-ajtók átméretezésére is szükség lesz, és ne felejtkezzünk el az ajtók és küszöbök felújításáról sem.

4. lépés

Jöhetnek a festők és végezzék el a durva munkákat: a két, vagy háromszori glettelést, élvédőzést, csiszolást, illetve az alapozó réteg felhordását. Tulajdonképpen akár az első réteg színt is felvihetik a felületre.

5. lépés

Ezután jöhet a burkolás. A burkolási munka magába foglalja a csempék, padlólapok méretre vágását, felragasztását és fugázást. Arra általában minden felújító odafigyel, hogy a helyiségnek megfelelő burkolólap kerüljön kiválasztásra, de arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy a megfelelő fugázó és ragasztó, vízszigetelő anyag kerüljön kiválasztásra.

6. lépés

Jöhet a szerelvényezés a vizes helyiségekben, helyére kerülhetnek a szaniterek.

7. lépés

Következhet újra a festés. Most jöhet a fedőréteg falra kerülése, a tapétázás és a mázolás, ha az is a listán van.

8. lépés

A legvégén mehetnek fel a falra a kapcsolók, jöhet az elektromos szerelvények felszerelése.

9. lépés

Végül pedig a szépen lemázolt, újjávarázsolt, vagy az újonnan vásárolt beltéri ajtó is a helyére kerülhet. Ezután már csak a nagytakarítás, rendrakás van hátra…

A fentiekből látható, hogy milyen szakembereket kell találnia:

  • szükség lesz egy kőművesre (bontás falazás, aljzatképzés és nyílászáró beépítés)
  • egy vízvezeték-szerelőre (vízvezeték szerelés)
  • egy villanyszerelőre (villanyszerelés)
  • burkolóra (csempézés-járólapozás)
  • festőre (festés)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr8816328828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása