Milyen színű legyen az otthona? A tudomány megmondja
2021. február 25. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Milyen színű legyen az otthona? A tudomány megmondja

Lakásfestés előtt érdemes megismerni, hogy az egyes színek milyen élettani és pszichés hatással vannak ránk. Számos kutatás született a színekkel kapcsolatban: lássuk, melyik szín mit vált ki belőlünk, és melyik helyiségbe melyik szín használata ajánlott.

A színek alkalmazása otthonunkban

Fehér: a tisztaságot sugallja. Nagyon elegáns teret lehet vele elérni, ami egyfajta könnyedséget éreztet, de vigyázat: padlón alkalmazva „lebegtető” hatást érünk el, ami csökkentheti a biztonságérzetet.

Sárga: serkenti az agyműködést és a gondolkodást, élénkítő hatása van, jó a fáradtság elűzésére és a depresszió ellen. Falszínként tágítja a teret. Dolgozószobába ideális választás.

Narancssárga: életvidámságot sugall, jókedvre derít, boldogságérzetet kelt. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk, annál halványabb árnyalatát válasszuk, mert különben túl idegesítően hat hosszú távon.

Rózsaszín: A nőiesség, a lágyság és a romantika színe, hálószobákba ideális.

Vörös: melegséget, túlfűtöttséget, szexualitást sugároz. Enyhébb változata, ha pl. a téglaszínnel vagy lazaccal váltjuk ki. Olyan helyiségekben, ahol a pihenés a nyugalom elérése a cél, ne alkalmazzuk, ellentétben a szórakozóhelyekkel, ahol ideális a vendégek ébrentartására, felpörgetésére. Inkább kiegészítő színként érdemes használni, pl. az arannyal nagyon elegáns, exkluzív hatást lehet elérni.

Lila: általában divatszínként jelenik meg, figyelemfelkeltő, méltóságteljes szín, ezüstszínnel alkalmazva extravagáns tereket lehet vele létrehozni. 

Barna: a föld a biztonság színe, az állandóságot, a hovatartozást fejezi ki, azonban óvatosan bánjunk vele, mert sötét színe komorságot is sugallhat. Mindenképpen vidám, élénk színeket tegyünk mellé.

Kék: a tisztaságot, a frissességet sugallja. A hálószobában használva alvásunkra is jó hatással bír. Hiperaktív gyerekek szobájánál szintén érdemes használni. Remek tértágító hatása van.

Zöld: nyugtat, pihentet, ellazít. A világosabb árnyalat tágítja, a sötétebb szűkíti a teret.

Szürke: optikailag passzív szín.

Fekete: alkalmazásánál legyünk nagyon óvatosak. Ugyan a fehérrel alkalmazva elegáns és egyedi, de túl rideg és tárgyilagos is tud lenni, fürdőszobában fali csempeként használva pedig hideg hatása miatt bánhatjuk meg.

További tippek:

Vegyük figyelembe, hogy a meleg színek akár 2-3 fokkal melegebb érzetet is kelthetnek, a hideg színek pedig ugyanennyivel kevesebbet. A színek minden megvilágításban másnak látszanak: a meleg fénytől a meleg színek fénylenek fel, a hideg színek tompulnak vagy szürkének látszanak. A hideg fény felerősíti a hideg a színeket, és gyengíti a meleg árnyalatokat. Érdemes pl. egy függöny, vagy egy falszín kiválasztásánál a falat festés előtt megnézni napfényes időben és lámpafénynél is.

Az alkalmazott színek sosem önmagukban, hanem egymással való kölcsönhatásukkal érik el a végleges hatást. Ha tart az erőteljesebb színek alkalmazásától, inkább egy-egy szín különböző árnyalatait használja fel.

Ha lakásfestést tervez, és segítségre lenne szüksége, hogy melyik, a Mapei kínálatában megtalálható festék lenne Önnek a legmegfelelőbb, kérjen szaktanácsot honlapunkon: https://www.mapei.com/hu/hu/szaktanacs

A lakbermagazin.hu cikke nyomán, képek is onnan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr7516421242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása