Ha az Ön hálószobája is ilyen, sosem fog jól aludni
2021. március 15. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Ha az Ön hálószobája is ilyen, sosem fog jól aludni

Minden élőlénynek megvan a saját alvási szokása. A fregattmadarak például repülés közben alszanak, az ember pedig a modern világban úgy, ahogy nem kellene, és olyan szobában, ami nem a legmegfelelőbb a pihenésre.

7fb523972f605c96a45de8590298e929.jpg

Egy bizonyos kor után az alvási szokásainkat már nehezen változtatjuk meg. Pedig ez lenne az egyik irány a pihentetőbb alváshoz. Ha ez mégsem sikerülne, akkor érdemes megnézni, mit találunk az érme másik oldalán.

Új szoba, jobb alvás?

Hogy mekkora befolyással van alvási szokásainkra a hely, ahol alszunk, ahhoz elég megfigyelni, hogy viselkedünk, hogy alszunk egy idegen helyen. Mindenkivel előfordult, hogy ilyenkor hol kipihenten, hol fáradtan ébred. Attól függően, milyen hangulatú szobában hajtotta álomra a fejét.

Nem mindegy, hol van az ágy

A középkorban az emberek úgy aludtak, hogy a fejük az ajtóval szemközti falnál volt. Ennek praktikus oka volt: szerettek volna élve felkelni. A gyakori betörések, portyázások mellett, így jobb eséllyel tudták felvenni a harcot a rájuk törő idegennel. Az ágy ilyetén fekvése ma is fontos, ahogy az is, hogy az utcai lámpák fénye ne érje az arcunkat. A mesterséges fényt tehát érdemes teljesen kiiktatni a hálóból. 

A színek is vezethetnek forgolódáshoz

Bár éjjel minden szín fekete, nem mindegy, hogy az elalvás előtti perceket, órákat milyen környezetben töltjük. A fémes, márványszerű színek és anyagok nem segítenek abban, hogy az alvásunk pihentető legyen. Egy puha szőnyeg a padlón, egy kellemes függöny azonban sokat tehet az éjszakai komfortérzetért. Emellett érdemes nem túlzsúfolni a hálót, és a kevéske bútor, amit meghagyunk, legyen fából. És ha lehet, akkor fa színű fából. A hálószoba fala pedig ússzon valamilyen pasztelszínben, krémes árnyalattal.

KÉP FORRÁSA: urbanoutfitters.com

Vissza az ipari forradalom elé

Az elektromos kütyüket, tévét, órákat, telefont száműzzük a hálóból. Ezek mind-mind elektroszmogot árasztanak, amely elég durván bezavar az agyunknak. Ha időre kell ébrednünk, akkor még jobb, ha az ébresztőóra a nappaliban van, hiszen így fel kell kelnünk, hogy kikapcsoljuk, és ha már két lábon állunk, akkor jó eséllyel nem alszunk vissza. 

A fal szaga

Sokszor olyan bagatellnek tűnő dolgok is felelősek lehetnek a rossz minőségű alvásért, mint a falfesték. A rosszminőségű festék folyamatosan válik le a falról, a mikroszemcséit belélegezzük, amely irritálhatja a kötőhártyánkat, és már fel is ébredtünk a legszebb álmunkból. Nem beszélve a penészről, amely nem csak az alvásunknak tehet keresztbe, de az egészséges tüdőnknek is. Szerencsére ma már léteznek olyan festékek, amelyeknek elképesztően alacsony az illékony szervesanyag kibocsátásuk, illetve már a használat során is 90%-kal kevesebb por kerül a környezetbe. Érdemes legalább a hálószobát ilyen festékkel kifesteni. 

Ha szeretne egy olyan hálószobát, amelynek nem csak a színei, de a rajtuk lévő festék is tesz a megnyugtató alvásért, akkor kérjen szakmai tippeket szakértőinktől: https://www.mapei.com/hu/hu/szaktanacs

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr9416450934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása