Színek párosítása a lakásban: hozzád melyik illik?
2021. november 04. írta: Minden, ami lakásfelújítás

Színek párosítása a lakásban: hozzád melyik illik?

Egy vadonatúj színnel vagy színpárral akár az egész otthonunk hangulatát megváltoztathatjuk. Útmutatónkban segítünk eligazodni a színek világában, és abban, hogy melyik árnyalat mivel illik össze. Hozzád és az otthonodhoz melyik illik a legjobban?

gettyimages-675494762-768x512.jpg

Melyek a primer, szekunder és harmadlagos színek?

Először egy kis elmélet: vannak elsődleges, másodlagos és harmadlagos színek.

  • az elsődleges (primer) szín a piros, a kék és a sárga
  • a másodlagos (szekunder, kevert) a narancs (sárga + piros), a lila (piros + kék) és a zöld (sárga + kék)
  • a harmadlagos színek pedig egy primer és egy szekunder szín keveréséből állíthatók elő (pl. kék + zöld = kékeszöld). 

A színkör így összesen 12 cikkelyre oszlik, a pszichológiai hatást tekintve pedig két félkörre bontható: a meleg árnyalatok (sárga, narancs, vörös, bíbor) aktívak, a nyugtató, hideg érzetet adók passzívak (zöld, kék, türkiz, ibolya): a színkör jobb és bal fele.

Egy enteriőr megtervezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy az élénk, meleg színek kisebb felületen is erős hatást keltenek, míg a hideg, illetve a semleges színek nagyobb felületen is bátran alkalmazhatók. Természetesen egy adott árnyalat érvényesülése nagyban függ a helyiség fényviszonyaitól is.

Melyek a semleges színek?

Neutrális színeknek nevezzük a fehéret, a feketét, a szürkét, de ide soroljuk a barna-bézs tónusokat is, mert pszichológiailag semleges hatásúak. Minél élénkebb, erősebb színnel párosítjuk őket, annál jobban felerősítik egymás hatását.

Egy enteriőr színvilágának kialakításakor úgy érhetünk el harmonikus végeredményt, ha a nagyobb felületeken ezekkel a semleges színekkel, árnyalatokkal teremtjük meg a hátteret, majd jól elhelyezett kontrasztos színekkel dobjuk fel a teret. A tervezésnél ne feledjük: a fa, a kő, a fém és a natúr vászon felületek is semlegesek.

Az ellentétek vonzzák egymást

Kísérletezhetünk egymást ütő színekkel is, de ilyenkor a tér mozgalmassá, zsibongóvá válhat. Az ellentéteket úgy találjuk meg, ha a színkörön a választott színt komplementerének szomszédjával társítjuk. Ilyen furcsa pár például a világoskék és az okkersárga.

Ha szeretnéd színesebbé az otthonodat, de kérdéseid vannak, mielőtt belevágnál, kérdezd szaktanácsadóinkat a honlapunkon.

Ha pedig szeretnéd igénybe venni az otthonfelújítás támogatást, kattints ide az online segítségért

(A lakaskultura.hu cikke nyomán, képek is onnan.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr4016719152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása