4 tipp, hogyan dekorálj okosan, hogy elkerüld a bazári hatást
2022. május 26. írta: Minden, ami lakásfelújítás

4 tipp, hogyan dekorálj okosan, hogy elkerüld a bazári hatást

A különféle kiegészítők, dekorelemek a legunalmasabb enteriőrt is feldobják, de a túlzott halmozásuk sokat ronthat az összképen. Hogyan lehet úgy dekorálni az otthonodat, hogy az a magazinok lapjaira kívánkozzon? Mutatunk 4 tippet.

A megfelelő mennyiség

shutterstock_715596823-e1647512370669.jpg

Egy minimalista otthonban a „kevesebb a több” elvét érdemes követni, míg az eklektikus-, maximalista-, vagy barokk stílusban bátran halmozhatjuk a dísztárgyakat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bárhol jól mutat majd tizenöt kis porcelán-, vagy kristályszobor egymás mellett. 

A polcokon, konzol- és dohányzóasztalon ne zsúfoljuk az esztétikai örömöket. Az alapszabály az, hogy egy-egy dísztárgycsoport három darabból álljon. Háromnál több esetében már nehezebben befogadható a látvány, ha mégis több mellett döntünk, arra ügyeljünk, hogy páratlan számú tárgyat tegyünk ki. 

A megfelelő minőség

shutterstock_1741423994-e1647511760852.jpg

A rossz minőségű dísztárgyak olcsó hatást keltenek. Nem kell vagyonokat költeni új dísztárgyakra, nézzünk körül a közösségi média adok-veszek felületein, használt tárgyakkal kereskedő oldalakon vagy aukciós portálokon: igazi kincsekre bukkanhatunk itt is, az eredeti ár töredékéért.

Az olcsóbb utánzatokat is kerüljük. Ahogyan a ruházkodásban, úgy a kiegészítők terén sem szerencsés ezeket az egyforma, tömeggyártásban készülő termékeket vásárolni. Inkább költsünk egyszer többet rá, de az valóban minőségi, egyedi darab legyen.

Az egymáshoz passzoló stílus

shutterstock_1820170313-e1647511739864.jpg

Ha elköteleztük magunkat például a klasszikus kiegészítők mellett, úgy ne keverjük a stílust egy letisztult, skandináv kiegészítővel. Szakértelmet kíván az egymástól merőben eltérő stílusok keverése, amatőr lakberendezők komoly hibákat véthetnek vele.

Ha a stílus passzol, a méreteket, színeket és textúrákat keverhetjük – ha az egy csoportban álló kiegészítők túlságosan is hajaznak egymásra, könnyen raktári hatást kelthetnek.

A trendek követése

shutterstock_1562403808-e1647511722518.jpg

Nem kell feltétlen követni a trendeket, vásárlás előtt gondoljuk át, hogy az otthonunk stílusához, nagyobb bútorokhoz mennyire illik majd az új kiegészítő. A manapság divatos makramé faldíszek alapvetően a boho stílus kellékei, és egy klasszikus vagy skandináv vonalat követő lakásban valahogy nem „találja” majd a helyét. Ugyanez igaz a különféle egzotikus faszobrokra, amelyek legjobban csak az eklektikus lakásokban mutatnak jól. 

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mapei.blog.hu/api/trackback/id/tr1517806989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása